Bijušais ministrs Veldre izkaujas Salacgrīvā
Sabiedrība
2010. gada 18. augusts, 17:26

Bijušais ministrs Veldre izkaujas Salacgrīvā

Jauns.lv

Kopš nedēļas nogales Salacgrīvā klejo nostāsts par kautiņu — pie kroga „Minhauzens pie bocmaņa” smagi piekauts cilvēks, turklāt dūres izvicinājis bijušais ministrs Vinets Veldre. Naktī uz sestdienu krogā notika svinības par godu Salacgrīvas gadadienai.

­­

Incidents noticis agrā sestdienas rītā, ap pulksten sešiem līdz 6.30. Oficiālo informāciju pauž Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ilze Ungure: „Tāds gadījums ir reģistrēts.” Salacgrīvas „ātrie” ir snieguši palīdzību, bet policijas informācijā par miesas bojājumiem ziņu nav. „Notiek materiālu pārbaude,” saka Ungure. Viņa apstiprina, ka viens no pārbaudāmajiem šajā lietā ir Vinets Veldre, bijušais aizsardzības un veselības ministrs, kādreizējias Pārtikas un veterinārā dienesta ģenerāldirektors. Otrs pārbaudāmais ir 1980. gadā dzimis vīrietis.

Veldre: viņi lamājās, es apsaucu

­ Vinets Veldre pēc Tautas partijas demisijas no valdības un paša aiziešanas no lielās politikas ir kļuvis par SIA „Baltijas marka” konsultantu. Vaicāts, kas tad īsti noticis Salacgrīvā, viņš kasjauns.lv stāsta: „Tur bija 25 līdz 30 gadu vecu cilvēku kompānija, lamājās necenzētiem vārdiem, vienreiz apsaucu, otrreiz.” Pēc Veldres vārdiem, puiši esot lielījušies ar karatistu prasmēm, un viens mēģinājis viņam iespert. „Es saķēru kāju, noliku viņu gar zemi, un tad viņš tīri raitā riksī aizskrēja prom. Tas viss notika desmit sekunžu laikā,” atceras Veldre. Tāpat esot aizskrējuši arī divi vīrieša draugi.  

„Tā nevar uzvesties, sūtīt citus uz tualeti. Man reiz bija gadījums, kad benzīntankā arī vajadzēja vienu tādu apvaldīt,” piebilst Veldre, kurš ir trenējies cīņas mākslās.

Izskanējusi gan versija, ka Veldre esot bijis kopā ar diviem salacgrīviešiem, kas upuri pat turējuši. Izdzirdējis konkrētu uzvārdu, bijušais ministrs rausta plecus — viņš tādus nepazīstot.  

Cietušā tēvs: dēlam sita galvu pret asfaltu

Cietušā tēvs vēsta pavisam ko citu, un stāsts ir šausminošs. Krogā rīkotas svinības par godu Salacgrīvas gadadienai, sabraukuši arī daudzi rīdzinieki un partijnieki. Veldre ar savējiem gribējis „komandēt parādi”, esot licis dziedāt himnu, saukt saukļus, visiem bijis jāceļas kājās, bet ne jau katrs to gribējis un darījis. Tā pamazām raisījies konflikts.

„Dēlam tas apnika, un viņš gāja mājās,” saka tēvs. Tad arī ārā noticis uzbrukums, kurā, pēc cietušā tēva vārdiem, piedalījies Veldre un divi vietējie, Egons un Egils Vildes. „Mums ir liecinieki, viņi stāsta, ka Veldre sitis viņam galvu pret asfaltu, kad dēls bēga pāri tiltam, Veldre dzinies pakaļ un draudējis iemest ūdenī,” apgalvo tēvs. Liecinieki viņam stāstījuši, ka redzējuši, kā „Veldre atgriežas krogā un turpina dzeršanu”.  

Piekautais tagad ārstējas slimnīcā, viņam ir smadzeņu satricinājums, citas traumas. Izbrīnot policijas attieksme — mediķi divas reizes zvanījuši likuma sargiem, bet tikai otrdien ieradušies policisti.  Pavisam noteikti pret Veldri un pārējiem būšot tiesas darbi, sola tēvs.

Eksministrs kļuvis par bezdarbnieku un konsultantu

Pieminētais Egils Vilde Salacgrīvas pusē ir pazīstams ar medību šautuves projektu. To viņš ar domubiedriem vēlas ierīkot Ainažu pagastā, vietā, kur mīt Sarkanajā grāmatā ierakstītie smilšu krupji. Šim nolūkam biedrība „Ziemeļu šāvēji” pat saņēma no pagasta pašvaldības vairāk nekā 8000 latu.  Zemkopības ministrijas uzraudzītais Medību saimniecības attīstības fonds vīru izklaidēm pērn piešķīris 7420 latus.

Savukārt Veldre, kā jau teikts, kļuvis par SIA „Baltijas marka” vadītāju. Šīs firmas dibinātājs ir Vasilijs Meļņiks, „Rīgas kuģu būvētavas” šefs. Laikā, kad Veldre bija aizsardzības ministrs, šajā uzņēmumā bez konkursa pasūtīti pieci jauni patruļkuģi par 38 miljoniem latu.

Eksministrs kategoriski noliedzis saistību starp šiem faktiem, biznesa portālam „Nozare.lv” viņš teicis, ka nesaņem atalgojumu par darbošanos Latvijas pārtikas eksporta veicināšanā uz Krieviju. Veldre tikai sakritības dēļ parakstījis iepriekšējā ministra Ata Slaktera (Tautas partija) laikā sagatavoto līgumu tieši dienā, kad stājies amatā.

Meļņiku Veldre labi pazīstot no laikiem, kad uzņēmējs bijis Jātnieku federācijas prezidents, un abus vienojusi kopīga interese par zirgu sportu. „Baltijas markā” viņu aicinājis nevis Meļņiks, bet „Rēzeknes gaļas kombināta” vadītājs Guntis Piteronoks.

„Kamēr biju Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs, izveidoju labus kontaktus ar Krievijas kolēģiem, un uzskatu, ka šie sakari palīdzēs „Baltijas markas” attīstīšanā,” „Nozare.lv” teicis Veldre, kurš esot tikai ārštata konsultants ar pārtiku saistītajos jautājumos, algu nesaņemot un esot bezdarbnieka statusā.

Māris Puķītis/Foto: LETA

­­