Drīz pēc vīra Egona nāves mirusi pazīstamā dizainere Ilga Kera. Viņi šoziem svinēja 65 gadu laulības jubileju
Mūžības ceļos aizgājusi pazīstamā dizainere Ilga Kera, kura mirusi trīs mēnešus pēc sava vīra, fotogrāfa Egona nāves. Abi šogad februārī nosvinēja savu kāzu 65. gadu jubileju.
Kultūra
2016. gada 4. jūlijs, 14:51

Drīz pēc vīra Egona nāves mirusi pazīstamā dizainere Ilga Kera. Viņi šoziem svinēja 65 gadu laulības jubileju

Jauns.lv

94 gadu vecumā mūžība aizgājusi pazīstamā dizainere Ilga Kera. Viņa mirusi trīs mēnešus pēc sava vīra Egona nāves. Abi vēl šoziem nosvinēja savu Saules kāzu jubileju. Ilgas Keras padomju laikā dizainētās sadzīves lietas joprojām ir sastopamas daudzu latviešu mājās.

Sestdien, 2. jūlijā, mirusi pazīstamā dizainere un arhitekte Ilga Kera, kuras dizainētie sadzīves priekšmeti bijuši ne tikai pamanīti un godalgoti, bet arī realizēti dzīvē, tāpēc ir atpazīstami tiem, kas atceras padomju laikus, Kasjauns.lv informēja galerijas „Istaba” pārstāve Linda Lūse. Ilga Kera mūžībā aizgājusi trīs mēnešus pēc sava vīra, teātra fotogrāfa Egonu Kera nāves. Vēl februārī abi sagaidīja savu Saules kāzu – 65. kāzu jubileju.

Ilga Kera (dz. Neimane) dzimusi 1922. gada 9. janvārī Jelgavā. Pēc specialitātes arhitekte, tomēr lielākoties strādājusi kā dizainere. Arhitektu un mākslinieku savienību biedre. Dizainere ar apmēram 25 autorapliecībām. Ilgas Keras dizainēto priekšmetu klāstā ir galda piederumi, termosi, maizes kastes, virtuves skapīši, vannasistabas iekārtas, spoguļi, ziepju trauki, drēbju pakaramie, durvju rokturi, mašīnu saules aizsargi - pārvalki, vasaras mēbeles, šūpuļkrēsli un teltis. Dizainere vairākkārt ieguvusi godalgotas vietas PSRS Tautas sasniegumu izstādēs Maskavā, bet Francijā ieguvusi 2. vietu pasaulē par termosa dizainu.

Ilgas Keras izvadīšana notiks trešdien, 6. jūlijā, pulksten 14.00 no Dalbes baznīcas Ozolnieku novadā.

Viņas vīrs Egons Kera visu savu darba mūžu bijis Teātra biedrības fotogrāfs. Fotografējis izrādes Operas un baleta un Dailes teātrī, kā arī Operetē un Krievu drāmā. Strādājis Teātra biedrības fotoateljē, kas atradās tagadējās mākslas galerijas „Istaba” Krišjāņa Barona ielā telpās. Uzņēmis aktrišu, aktieru, Latvijas primabalerīnu un arī valdības pārstāvju portretus. Viņš bijis arī iecienīts kāzu fotogrāfs, melnbalto portretu mākslinieks, izgatavoja arī lielo reklāmu bildes.

   

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, no Keru ģimenes arhīva

Tēmas