Rīgā cer uzlabot veselības veicināšanas pasākumu pieejamību
Runā Rīga
2016. gada 5. jūlijs, 16:08

Rīgā cer uzlabot veselības veicināšanas pasākumu pieejamību

Jauns.lv

Šodien, 5. jūlijā Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas deputāti konceptuāli atbalstīja Rīgas pašvaldības dalību projektā, kurš paredz uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem. Īpaša uzmanība šajā projektā tiks veltīta minēto pakalpojumu nodrošināšanai nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem. Dalība šādā pasākumā ļautu Rīgas pašvaldībā samazināt sociālās atstumtības un nabadzības riskus, kā arī sekmētu Rīgas ekonomisko izaugsmi.

Ņemot vērā, ka Rīgas pašvaldība ir Nacionālo veselīgo pašvaldību tīkla dalībniece kopš 2014. gada, tad tiek prognozēts, ka tā saņems uzaicinājumu no Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) par iespēju iesniegt projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimības profilaksei Rīgas pašvaldībā” pieteikumu pasākuma īstenošanai Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansētajā programmā.

Projekta specifiskais mērķis ir uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem Rīgas iedzīvotājiem, jo īpaši nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, īstenojot vietēja mēroga pasākumus.

Pasākuma īstenošanas laika periods specifiskā mērķa īstenošanai dalās divos posmos – no nākamā gada 1.janvāra līdz 2019.gada 31.decembrim un no 2020.gada 1.janvāra līdz 2022.gada 31.decembrim.

Pasākuma ietvaros atbalstāmās aktivitātes ir slimību profilakses pasākumi mērķa grupām un vietējai sabiedrībai un veselības veicināšanas pasākumi mērķa grupām un vietējai sabiedrībai.

Pasākuma specifiskā atbalsta mērķa grupa ir Latvijas un Rīgas pašvaldības iedzīvotāji, bet jo īpaši teritoriālās, sociālās atstumtības un nabadzības riskam pakļautās iedzīvotāju grupas: trūcīgie un maznodrošinātie, personas ar invaliditāti, tai skaitā arī bērni, iedzīvotāji, kas vecāki par 54 gadiem, bērni, bezdarbnieki un pārējās riskam pakļautās iedzīvotāju grupas.

Projekta ietvaros ir plānots īstenot aktivitātes, kas  balstītas uz pašvaldības sabiedrības veselības stratēģiju ”Vesels rīdzinieks – veselā Rīgā”, kā arī uz Sabiedrības veselības pamatnostādnēm, kuras paredz popularizēt veselīga uztura jautājumus sabiedrībā, popularizēt fiziskās aktivitātes sabiedrībā, atkarību izraisošo vielu un procesu izplatības samazināšana sabiedrībā, garīgās veselības veicināšana sabiedrībā un ģimenes veselības veicināšana sabiedrībā.

Jautājums vēl tiks skatīts Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas un Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejas sēdē.

Regīna Zommere/Publicitātes foto Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību