Runa, kas ieies vēsturē: Eiroparlamenta deputātam neiztur nervi. VIDEO
Aptuveni 5 minūšu garajā monologā viņš nežēlīgi, taču trāpīgi izsmējis Lielbritānijas vadošos „Brexit” atbalstītājus, kā arī brīdinājis Eiropu – tai vai nu jāmainās, vai jāgatavojas vēl 27 referendumiem. Kolēģa runā vēlams ieklausīties arī pašmāju politiķiem.
Politika
2016. gada 7. jūlijs, 20:31

Runa, kas ieies vēsturē: Eiroparlamenta deputātam neiztur nervi. VIDEO

Jauns.lv

Patiesi baudāmu un spēcīgu uzstāšanos Strasbūrā nule sniedzis beļģu politiķis, Eiroparlamenta (EP) Liberālās grupas līderis Gijs Verhofstads. Aizstāvot Eiropas Savienību, deputāts skarbi vērsās pret blakus sēdošajiem britu politiķiem un asu, taču trāpīgu kritiku veltīja arī pārējām ES lielvalstīm, apvainojot tās bezdarbībā. Viņa tēze par žurkām, kas pamet grimstošu kuģi, "Brexit" kontekstā, iespējams, ieies vēsturē.

Savu dedzīgo monologu beļģu politiķis uzsāka uzreiz pēc Lielbritānijas pārstāvja, Eiropas Konservatīvo un reformistu grupas vadītāja Saijeda Kamala runas. „Ir grūti šobrīd uzklausīt jūsu pamācības – jūs grasāties pamest Eiropas Savienību, bet mācīsiet mums, kā darīt savu darbu? Tas ir prātam neaptverami!” uzbrūkošā tonī britu politiķim atcirta Verhofstads.

Vadošos „Brexit” politiķus nosauc par žurkām

Savas runas turpinājumā beļģu politiķis emocionāli, taču trāpīgi uzbruka arī citiem „Brexit” aģitētājiem: „Brauciet uz Londonu un dodiet pamācības saviem „Brexit” politiķiem, jo izskatās, ka viņiem šobrīd nav ne mazākās sajēgas, ko darīt! Viņi man šobrīd atgādina žurkas, kas pamet grimstošu kuģi – Kamerons atkāpās no amata, Boriss Džonsons atmeta visam ar roku un arī Naidžels Faradžs, kurš tik aktīvi iestājās par izstāšanos no ES, paziņoja, ka tomēr  vēlas pavadīt vairāk laika pats ar sevi un savu ģimeni, pieļauju, ka tērējot savu eiroparlamentārieša algu.”

Verhofstads arī nicinoši pasmējies, ka šobrīd tikai sieviete var paglābt Lielbritāniju, atgādinot visiem par britu „dzelzs lēdijas” Mārgaritas Tečeres politisko karjeru.

ES izvēles priekšā – mainīties vai sabrukt

Britiem tik tiešām kārtējo reizi tika ieteikts aizvērt muti un pēc iespējas ātrāk izvākties no Eiroparlamenta telpām, taču ne mazāk skarbus vārdus Liberālās grupas līderis veltījis arī Eiropadomei – tā viņu saniknojusi ar savu reakciju uz referendumu Lielbritānijā: „Tas, kas notika Lielbritānijā, bija politiska zemestrīce, un vienīgais, ko līdz šim esmu dzirdējis no padomes – Eiropas Savienībai nav jāmainās! Mani šāda nostāja šokē! Es uzskatu, ka tā ir slimīga un bezatbildīga. Atgādināšu, ka līdzīgi referendumi, lai arī neveiksmīgi, notika Dānijā un Nīderlandē. Vai jūs vēlaties, lai nākamais notiktu Francijā vai Itālijā? Eiropas Savienībai ir jāveic reformas, jo to vēlas eiropieši!”

Turpinājumā deputāts demonstratīvi vicina izdrukātus Eirobarometra rezultātus, kuros redzams, ka eiropieši kopumā pieprasa nevis Eiropas Savienības izjukšanu, bet gan reformas un stingrāku nostāju tādos problēmjautājumos kā korupcija, imigrācija un terorisms. „Tā vietā, lai risinātu nopietnas problēmas, mēs esam kļuvuši par savienību, kuru vairāk uztrauc cigarešu paciņu izmērs un krāsa! Mēs spriedelējam par to, cik daudz ūdens vajadzētu lietot skalojot tualetes podu, un cik daudz naudas būtu pelnījis tāds vai šāds futbola klubs,” sašutumu pauda EP deputāts. Savu emocionālo runu politiķis beidza ar brīdinājumu: ja Eiropas Savienība nemainīsies, tai draudēs sabrukums.

Kā sociālajos tīklos komentē tuvāki un tālāki politikas eksperti un pseidoeksperti, Gijs Verhofsteds savā spēcīgajā runā būtībā izteicis to, kas daudzos krājies jau vairākas desmitgades, taču nevienam nav pieticis drosmes lietas nosaukt īstajos vārdos, turklāt skaļi un ar pārliecību par teiktā objektīvu patiesīgumu.

Pilnu Gija Verhofstada runu iespējams noskatīties šeit:

Kasjauns.lv/Foto: Ekrānšāviņš no video