Vējonis: "Kanādas spēku nosūtīšana uz Latviju stiprinās transatlantiskās saites"
Vējonis: "Lielāka sabiedroto klātbūtne reģionā stiprinās NATO aizsardzības spējas un nodrošinās atturēšanas efektu pret potenciāliem nākotnes apdraudējumiem."
Politika
2016. gada 8. jūlijs, 13:49

Vējonis: "Kanādas spēku nosūtīšana uz Latviju stiprinās transatlantiskās saites"

Jauns.lv

Kanādas lēmums nosūtīt savus spēkus uz Latviju stiprinās transatlantiskās saites, uzskata Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Prezidents uzsver, ka šāds lēmums apliecina sabiedroto izpratni par NATO austrumu flanga reģiona drošības vajadzībām, informēja Prezidenta preses dienestā. "Lielāka sabiedroto klātbūtne reģionā stiprinās NATO aizsardzības spējas un nodrošinās atturēšanas efektu pret potenciāliem nākotnes apdraudējumiem," pauda Vējonis.

Latvija stiprina savas aizsardzības spējas, tomēr ir būtiski, lai arī aliansē būtu vienprātīgs atbalsts reģionam. Vienlaikus arī Latvija nedrīkst atkāpties no sava sākotnējā mērķa - līdz 2018.gadam sasniegt 2% no iekšzemes kopprodukta valsts aizsardzībai, norāda prezidents.

Pēc prezidenta domām, ir nozīmīgi, ka NATO samitā, kas šajās dienās notiek Varšavā, tiek lemts par aizsardzību pret jebkāda veida draudiem, tostarp pret hibrīdkara draudiem, kas ir pēdējo gadu būtiska aktualitāte, kā arī par NATO lomu un tālāku rīcību cīņā pret terorismu, nelegālās migrācijas kontrolē.

Valsts prezidentam NATO samitā ir plānota divpusējā tikšanās ar Kanādas premjerministru Džastinu Trudo un Polijas prezidentu Andžeju Dudu, lai pārrunātu sadarbību drošības jautājumos.

Drīzumā Latvijā tiks izvietota Kanādas karavīru kaujas grupa līdz ar vērā ņemamu militāro tehniku, šādi īstenojot savaldīšanas stratēģiju pret Krieviju, par to šodien NATO samitā paziņoja Kanādas premjerministrs Trudo.

Kanāda uzņemsies NATO bataljona lieluma daudznacionālās kaujas grupas vadību Latvijā. Līdz ar to Kanāda kļūs par vienu no četrām ietvarnācijām, kas veidos daļu no NATO paplašinātās klātbūtnes Austrumeiropā.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA, Evija Trifanova/LETA