Jūrmalgeitas varonim Ilmāram Ančānam nodegusi māja
No Ilmāra Ančāna mājas nekas daudz pāri nav palicis.
112
2016. gada 11. jūlijs, 06:55

Jūrmalgeitas varonim Ilmāram Ančānam nodegusi māja

Jauns.lv

Ugunsnelaime Jūrmalā, Stabu ielā 9, teju vai pilnībā iznīcinājusi vēsturisku koka namu, kas pieder kādreizējam kūrortpilsētas domniekam, Jūrmalgeitas atmaskotājam Ilmāram Ančānam. No gaiši zaļās ēkas, kas bija atzīta par kultūrvēsturiski vērtīgu, pāri palicis vienīgi nedaudz vairāk par pamatiem.

Nelielo vasarnīcu Lielupē Ančānam piešķīra 1989. gadā Jūrmalas izpildkomiteja. Namiņā mitinājies lielākoties pats saimnieks, viņa ģimene iekārtojusies blakus brūnā koka mājā. Aiz abām ēkām slejas nopietnāka jaunbūve, kurā acīmredzami būvdarbi tuvojas finišam. Tikmēr vecā ēka naktī uz 21. jūniju nosvilusi tiktāl, ka par atjaunošanu vairs nevar būt runas.

Ugunsgrēkā cietušo nav

Ugunsdzēsējiem vairs neizdevās izglābt veco māju, tomēr liesmas apslāpētas laikus, līdz ar to jaunceltne blakus cietusi pavisam nedaudz – mazliet bojāta fasāde, un karstumā izsisti tuvākie logi. Toties visi ir dzīvi, un tas šādā nelaimē ir lielākā laime.

Drūmā aina ar krāsmatām labi redzama jebkuram garāmgājējam, nav pat jāstiepjas uz pirkstgaliem. Tomēr Kasjauns.lv reportieres klātbūtne Ančāna ģimenē izraisa satraukumu.

No brūnā nama izskrien divi jauni puiši, nepārprotami paužot neapmierinātību. Viens no viņiem nosauc sevi par Ančāna vecāko dēlu Jāni: “Labdien! Kāpēc jūs te kaut ko fotografējat?”

Reportiere: “Lai veidotu publikāciju par to, ka Ančāna kungam ir notikusi liela bēda un nodegusi māja.”

Jānis: “Nu un, ka māja nodegusi? Es atbildu par visām īpašumu lietām un nevēlos, ka te kāds kaut ko fotografē.”

Nekādu komentāru

Reportiere: “Bet Ančāna kungs ir sabiedrībā pazīstama persona. Īpašumā jau nelaužamies bez atļaujas, fotografēts tiek tikai tas, kas no ielas ikvienam tāpat ir redzams. Kāpēc jūs tā satraucaties?”

Jānis: “Es nesatraucos. Man vienkārši nepatīk, ka te, gar manu īpašumu, visādi „dzeltenie” staigā apkārt un fotografē, ko grib. Lūdzu, neuztveriet to personīgi. Lūdzu, ienāciet pa vārtiņiem, man nav iebildumu.”

Reportiere: “Mūsu žurnālists ar Ančāna kungu sazināsies un pavaicās viņa viedokli, kas notika.”

Jānis: “Kā jau teicu, par visām īpašumu lietām atbildu es, Ilmāra vecākais dēls. Viņš pats ne ar vienu nerunās un nekādus komentārus žurnālistiem nesniegs.”

Reportiere: “Kāpēc?”

Jānis: “Tāpēc, ka viņš ir vecs cilvēks. Lūdzu, iedodiet manu tālruņa numuru tam žurnālistam, lai zvana man.”

Reportiere: “Kā tad ir, vai ir jau zināms ugunsnelaimes cēlonis?”

Jānis: “Es nekādus komentārus žurnālistiem sniegt negrasos. To, starp citu, varat pateikt arī tam žurnālistam, kam dosiet manu numuru.”

Zvanot uz Ilmāra Ančāna mobilo telefona numuru, tas ir izslēgts vai ārpus zonas  vairākas dienas.

Namam bijis īpašs statuss

Jūrmalas domes sabiedrisko attiecību nodaļas pārstāve Zane Leite atklāj, ka nodegusī ēka saskaņā ar pilsētas Attīstības plāna vēsturiskās apbūves novērtējumu ir kultūrvēsturiski vērtīga, saglabājama būve.

“Pēc ugunsgrēka Pilsētplānošanas nodaļas būvinspektors veica objekta apsekošanu, un tiks sastādīts atzinums par būves pārbaudi, kurā īpašniekam tiks uzdots iesniegt viedokli par objekta sakārtošanas procesu,” informē Leite.

Kopumā Jūrmalā ir 3320 vēsturiskās apbūves ēku, kurām piešķirts aizsargājamas būves statuss. Šajā skaitā ietilpst arhitektūras pieminekļi, kultūrvēsturiski vērtīgas ēkas un vēsturiskā fona apbūve. Papildus ir vēl 2850 vēsturiskās apbūves ēku bez saglabājamas kultūrvēsturiskās vērtības.

Palaikam pa kādai īpaši aizsargājamai ēkai nodeg. Īpašniekiem ir sarežģīti tās uzturēt kārtībā, pārbūves iespējas ir ierobežotas. Protams, nevar apgalvot, ka visos ugunsgrēku gadījumos vainojama ļaunprātība.

SIA „Jūrmalas arhitektu birojs” arhitekts Jānis Graudiņš skaidro, ka īpašā statusa dēļ īpašniekam var nākties restaurēt namu visā tā iepriekšējā godībā – to paredz likumdošana.

Aploksne ar naudu domes tualetē

Plašākā sabiedrības redzeslokā kādreizējais Jūrmalas domes deputāts Ilmārs Ančāns nokļuva 2005. gadā, izceļoties Jūrmalgeitas skandālam. Viņa balsi Jūrmalas mēra vēlēšanās par labu nu jau likvidētās Pirmās partijas deputātam Jurim Hlevickim kopīgiem spēkiem centās nopirkt auto tirgotājs Germans Milušs, partijas „Jaunais centrs” Jūrmalas deputāti Leonīds Lasmanis un Gvido Harijs Volbrugs.

Volbrugs domes tualetē iebāza Ančānam kabatā aploksni ar naudu, bet viņš jau bija sazinājies ar KNAB un nobalsoja pretēji pasūtījumam. Milušs operācijas gaitā sazinājās ar toreizējiem politikas dūžiem Andri Šķēli un Aināru Šleseru, stāstot, kā veicas, tomēr pret viņiem pierādījumu trūkuma dēļ krimināllietas izbeidza.

Visskarbāko sodu saņēma Milušs un Hlevickis – piecus gadus cietumā. Hlevickis devās aiz restēm un vienīgais no kompānijas atsēdēja trīsarpus gadus, kamēr Milušs bija paspējis aizbēgt uz Krieviju. Līdzīgu soli spēra arī Lasmanis. Volbrugam piesprieda trīs gadus nosacīti,  viņš pirms diviem gadiem nomira.

Divus gadus ilgās tiesas prāvas laikā Ančānam bija nodrošināta policijas apsardze, turklāt visai ģimenei. 2013. gadā Ančāna vadītā partija „Mūsu zeme” nepārvarēja 5% barjeru, un viņš politiku ir pametis.


Kasjauns.lv/Foto: Inta Mengiša, Edvīns Rakickis