Sabiedrība
2010. gada 23. oktobris, 12:34

Radušās aizdomas par tuberkulozi Rīgas Imantas vidusskolā

Jauns.lv

Radušās aizdomas par tuberkulozi Rīgas Imantas vidusskolā, raksta laikraksts "Neatkarīgā".

Atklājot, ka viena no skolas ēdināšanas bloka darbiniecēm ir saslimusi ar tuberkulozi, pieņemts lēmums pārbaudīt visus vidusskolas skolēnus - vai kāds nav inficējies ar šo infekcijas slimību, kas ļoti ātri izplatās no cilvēka uz cilvēku gaisa pilienu veidā, laikrakstu informēja skolēnu vecāki.

Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) "Neatkarīgajai" apstiprināja šo informāciju - skolēnu pārbaudes sāksies uzreiz pēc brīvdienām, un to darīs LIC Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas ambulatorais dienests.

Rīgas Imantas vidusskolas virtuves darbiniece faktu, ka viņa ir saslimusi ar tuberkulozi, atklājusi rentgena pārbaudē. Par to informēti arī mediķi, un, tā kā tuberkuloze ir ļoti lipīga slimība, gadījumos, kad kāds cilvēks ir saslimis, tiek meklēti citi cilvēki - radinieki, kolēģi, kas ar šo cilvēki ilgāku laiku uzturējušies kopā.

"Skola, kur vienkopus katru dienu pulcējas, mācās, uzturas daudz cilvēku, bērnu kolektīvs ir riska faktors, kur šādas infekciju slimības varētu straujāk izplatīties, tomēr jāatzīst, ka no tuberkulozes nav pasargāts neviens, kā zināms, ar to var arī inficēties sabiedriskajā transportā," saka LIC Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas virsārste Andra Cīrule.

Lielāks risks inficēties gan ir ģimenē, ja kāds no ģimenes locekļiem ir slims, jo šis kontakts ar slimnieku ir ciešāks un ilgstošāks nekā trolejbusā vai skolā. Arī nevēdinātas, slikti vēdinātas, tumšas telpas tuberkulozes baciļiem patīk labāk.

Ārste stāsta, ka šajā gadījumā bērnu vecāki ir informēti par situāciju un viņiem lūgta atļauja, lai bērnus varētu izmeklēt skolā. Tā kā no pirmdienas sākas skolēnu brīvlaiks, ambulatorā nodaļa sāks savu darbu pēc nedēļas. "Vecākiem ir iespēja bērnus pašiem aizvest pie ārsta pārbaudīties, ja viņi vēlas ātrāk to uzzināt, un vairāki vecāki to jau ir izdarījuši," teica Cīrule.

Bērniem tiks veikts tā sauktais Mantū tests, kas kādreiz skolās bija visai regulārs pasākums, lai laikus atklātu tuberkulozes inficētos. "Šis tests parāda, vai cilvēks ir inficējies ar tuberkulozes bacili, tomēr tas vēl nenozīmē, ka cilvēks ir slims, jo tikai 5%-10% no tiem, kuri dabūjuši tuberkulozes nūjiņu, reāli saslimst ar tuberkulozi," skaidro ārste. Liela nozīme ir cilvēka dzīves apstākļiem, ēdienam, imunitātei.

Ārste atzīst, ka savas prakses laikā neatceras līdzīgu gadījumu, kad šādas pārbaudes skolās būtu veiktas masveidā. Vēl tuberkulozi var konstatēt arī rentgena pārbaudē, ko cilvēkam iesaka izdarīt reizi gadā.

LIC mierina vecākus, jo zināmā mērā tā ir standarta procedūra, - ja kādam ir atklāta slimība, parasti tiek veiktas apkārtējo cilvēku pārbaudes. Centra dati liecina, ka šā gada laikā (deviņos mēnešos) reģistrēti 518 jauni tuberkulozes saslimšanas gadījumi, to skaitā 33 bērni, desmit pusaudži, kā arī 65 cilvēkiem konstatēta multirezistenta tuberkulozes forma (tā nepakļaujas standarta ārstēšanai, jo baciļi nav jutīgi pret medikamentiem). Augstākā saslimstība ir vecumā no 25 līdz 55 gadiem.

Bērnu saslimstība ar tuberkulozi samazinās - 2005.gadā tie bija 18,9 gadījumi uz 100 000 cilvēkiem, pērn - 12,8.

LETA