2010. gada 8. novembris, 17:37

Dagdas novadā atrod ļoti senas māla lauskas fragmentu

Jauns.lv

Dagdas novadā Stalidzānu Svilušajā kalnā šovasar atrasta sena māla lauska, kas izrādījies sena, bezripas tehnikā darināta māla trauka fragments, aģentūru BNS informēja Dabas aizsardzības pārvaldes preses sekretāre Rita Jakovļeva.


Trauka lauskas vienā pusē vēl saglabājušās liecības par trauka veidošanas tehniku - lentveida māla vijumu. Laika gaitā virspuse ir nodilusi un nav izdevies precizēt keramikas veidu, bet neapšaubāms ir priekšmeta datējums. Atrastā māla trauka lauska ir pierādījums tam, ka Stalidzānu Svilušais kalns apdzīvots mūsu ēras pirmajā gadu tūkstotī.

"Keramikas fragments ir vērtīgs atradums, jo līdz šim nav iegūtas senlietas, kas ļautu precizēt Rāznas Nacionālajā parkā esošā Stalidzānu pilskalna apdzīvotības laiku," sacīja Jakovļeva.

Atrastā māla trauka lauska tiks nodota glabāšanai Latgales kultūrvēstures muzejam Rēzeknē.

Latvijas īpaši aizsargājamās dabas teritorijas, tostarp Rāznas Nacionālais parks, ir vietas, kas glabā unikālas dabas un kultūrvēsturiskās bagātības. Dabas aizsardzības pārvalde aicina novērtēt un saudzēt šajās teritorijās sastopamās vērtības, lai tās saglabātos arī nākamajām paaudzēm, uzsvēra Dabas aizsardzības pārvalde.