Pēc Čakšas pavēles izteikta neuzticība Stradiņa slimnīcas valdes loceklim Normundam Štālam
VM izsaka neuzticību Stradiņa slimnīcas valdes loceklim Normundam Štālam.
Politika
2016. gada 13. jūlijs, 13:36

Pēc Čakšas pavēles izteikta neuzticība Stradiņa slimnīcas valdes loceklim Normundam Štālam

Jauns.lv

Veselības ministrija (VM) veselības ministres Andas Čakšas uzdevumā ir izteikusi neuzticību Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes loceklim Normundam Štālam.

Slimnīcas kapitāla daļu turētāja pārstāvis ir konstatējis, ka, virzot Stradiņa slimnīcas A korpusa 2.kārtas attīstības projektu, ir veikta rīcība, kas aizkavē lēmuma pieņemšanu par projekta apstiprināšanu, tādējādi, iespējams, sašaurinot pretendentu loku, kas var pretendēt uz tālāko dalību projektā.

Neraugoties uz atbildīgo institūciju nepārprotamu atzinumu par būvniecības turpināšanas neiespējamību uz līdzšinējā iepirkuma pamata, slimnīcas pārstāvji veica aktīvas darbības, lai sadarbību varētu turpināt ar līdzšinējo izpildītāju par iespējami lielāku summu nekā tirgus cena, norāda VM.

Tā kā ministrijas uzdevums ir nodrošināt maksimāli efektīvu valsts un struktūrfondu līdzekļu izlietojumu, Čakša vairākkārt aicinājusi sniegt paskaidrojumus un iespējamos risinājumus, lai Stradiņa slimnīcai nepieciešamā projekta būvniecības otro kārtu varētu realizēt efektīvi.

Pati veselības ministre norāda, ka esošajā situācijā veselības aprūpē ir ļoti svarīgi, lai katrs cents tiktu izlietos atbildīgi. "Ja šobrīd mēs redzam, ka projektu iespējams realizēt par vairākiem desmitiem miljonu eiro lētāk, un par būvdarbiem atbildīgais valdes loceklis neizrāda nekādu iniciatīvu, lai tas tā notiktu, mūsu tālākā sadarbība nav iespējama," uzsver Čakša.

Šodien kapitāla daļu turētāja pārstāvis secināja, ka valdes loceklis Štāls savā pilnvaru laikā nav spējis efektīvi pārvaldīt slimnīcu, lai kapitāla daļu turētājam nerastos šaubas par tās rīcības likumīgumu un caurskatāmību, tādējādi zaudējot kapitāla daļu turētāja uzticību. Darbu valdē turpina valdes locekle Elita Buša.

Lai nodrošinātu kapitālsabiedrības rīcībspēju, kapitāla daļu turētājs saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu ieceļ slimnīcas Personāldaļas vadītāju Artu Birumu par valdes locekli līdz brīdim, kad konkursa kārtībā tiks izvēlēts jaunais valdes loceklis.

Jau ziņots, ka VM konkursā meklē Stradiņa slimnīcas valdes locekli. Pagaidām uz vakanto vietu VM bija saņēmusi piecus pretendentu pieteikumus.

Stradiņa slimnīcas valdei nav priekšsēdētāja, bet visi valdes locekļi ir vienlīdzīgi. Kopā ar Štālu reiz slimnīcas valdē strādāja arī Čakša, tomēr 2015.gada decembrī viņa atkāpās no amata, vēloties vairāk pievērsties darbam Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Štāls slimnīcas valdes locekļa amatā tika iecelts 2015.gada 18.februārī, VM toreiz skaidrojot, ka viņa atbildības joma būs visas jaunās slimnīcas būvniecība.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA