Rīdziniekus samulsina milzīga rinda pie Francijas vēstniecības. Kas notiek? FOTO
Ceturtdien rīdziniekus un pilsētas viesus samulsināja milzīga rinda pie Francijas vēstniecības. Desmitiem eleganti tērpušies ļaudis stāvēja rindā, lai sveiktu Franciju tās nacionālajos svētkos – Bastīlijas ieņemšanas dienā.
Sabiedrība
2016. gada 14. jūlijs, 14:11

Rīdziniekus samulsina milzīga rinda pie Francijas vēstniecības. Kas notiek? FOTO

Jauns.lv

Rīdziniekus ceturtdien samulsināja skats netālu no Brīvības pieminekļa – Raiņa bulvārī pie Francijas vēstniecības. Gaišā dienas laikā tur akurātā rindā bija sastājušies desmitiem cilvēku. Gluži kā padomju laikā rindā pēc desas. Vēstniecībā gan nepārdeva desas, bet gan svinēja Francijas nacionālos svētkus.

14. jūlijs ir Francijas nacionālie svētki - Lielās franču revolūcijas laikā 1789. gada 14. jūlijā notikusī Bastīlijas cietokšņa ieņemšana tiek uzskatīta par simbolisku Francijas Republikas dzimšanas brīdi. Toreiz tika gāzta monarhija, bet šī diena kā Francijas nacionālie svētki ir kopš 1880. gada. Francijas sūtniecība Latvijā 14. jūlijā rīkoja svinīgo pieņemšanu, uz kuru bija pulcējušies aicinātie viesi, kuri tad arī veidoja rindu pie vēstniecības nama.

Lielās franču revolūcijas laikā Bastīlija – karaļa varas simbols - tika ieņemta un vēlāk - nojaukta. Bastīlijas cietumā atradās kādi padsmit kriminālnoziedznieki (naudas viltotāji, izvarotāji, un daži psihiski slimie). Bastīlija tika ieņemta un nopostīta līdz pat pamatiem, apsardze nogalināta, bet pārdesmit ieslodzītie - atbrīvoti.

  Kasjauns.lv/Foto: aculiecinieka foto