Likvidē "Kalkūnus" - bērnunamu Latgalē, aprūpes centru smagi slimiem bērniem
Likvidējamo "Kalkūnu" vietā bērnu vecākiem piedāvās dienas aprūpes centrus.
Novadu ziņas
2016. gada 14. jūlijs, 23:15

Likvidē "Kalkūnus" - bērnunamu Latgalē, aprūpes centru smagi slimiem bērniem

Jauns.lv

Likvidējamās valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni" vietā tajā esošo bērnu vecākiem varētu tikt piedāvāta bērnu uzturēšanās dienas aprūpes centros, "Kalkūnu" apmeklējuma gaitā atzina Labklājības ministrijas valsts sekretāre Ieva Jaunzeme.

Šis pakalpojums, kura nodrošināšanai pašvaldībām būs pieejams Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalsts, dos iespēju vecākiem pa dienu strādāt, bet vakarā bērnam atgriezties savā ģimenē. Tādējādi vecākiem, kuriem ir smagi slimi bērni, nevajadzēs veikt izvēli starp darbu un bērnu audzināšanu.

Pētījumi ir apliecinājuši, ka atrašanās bērnunamā vai līdzīgā institūcijā nodara būtisku kaitējumu bērna psihei, viņa psihiskajai un emocionālajai attīstībai, jo viņš jūtas pamests. Tādēļ nolemts pamazām likvidēt šādas iestādes un veidot pašvaldībās jaunas institūcijas. Atšķirībā no Latvijas citās Eiropas Savienības valstīs nepastāv tādas institūcijas kā bērnunami, skaidrojuši ministrijas pārstāvji.

Tāpat tikšot piedāvāta profesionālo audžuģimeņu izmantošanas iespēja, kas būšot kā labi apmaksāts darbs. Latgalē, kur bezdarba līmenis ir visai augsts, tas varētu būt labs veids, kā radīt jaunas darbavietas, izteikusies Jaunzeme. Vēl viens variants būs ģimenēm pietuvinātas institūcijas jeb tā saucamie SOS ciemati. Šiem mērķiem paredzēts novirzīt finansējumu, kas tiek izmantots filiāles "Kalkūni" un līdzīgu iestāžu uzturēšanai.

Pirms 15 gadiem bērnunamos Latvijā bija 10 000 bērnu, tagad šis skaitlis ir samazinājies līdz 1500, liela daļa bērnu dzīvo audžuģimenēs. Tas savukārt nozīmē, ka audžuģimenes institūts Latvijā ir iedzīvojies, uzsvēra Jaunzeme.

Rehabilitācijas pakalpojumi, ko sniedz "Kalkūnos", Latgalē ir nepieciešami 1300 bērniem, iestādē šo pakalpojumu saņem vien 60 bērni. Ja šo pakalpojumu var saņemt, tikai ievietojot bērnu iestādē, acīmredzot šeit kas nav īsti pareizi. Pakalpojumam ir jābūt pieejamam pašvaldībā visiem, kam tas nepieciešams. Citviet daudzās Latvijas pašvaldībās šo pakalpojumu sniedz dienas aprūpes centros.

Uz "Kalkūnu" bāzes, tā kā attālums līdz Daugavpilij nav liels, pēc valsts sekretāres domām, perspektīvā varētu tikt izveidotas specializētās darbnīcas vai multifunkcionāls centrs dažādām vajadzībām.

Tas, ka šāda tipa iestādes tiks likvidētas, pašvaldībām bija zināms jau labu laiku, varbūt nebija zināms, kuras tieši. Izvēle par labu "Kalkūniem" tika izdarīta, jo ANO bērnu tiesību komitejā skaidri tika norādīts, ka bērnu atrašanās kopā ar pieaugušajiem vienā iestādē nav pieļaujama. Šī paša iemesla dēļ Rīgā tiek slēgta līdzīga iestāde "Teika".

Filiāli "Kalkūni" plānots slēgt tikai 2019.gadā, un tās darbinieki pagaidām netiek atlaisti. Pa šo laiku pašvaldībai sadarbībā ar Latgales plānošanas reģionu, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, ir iespējas veidot jaunas aprūpes institūcijas, kur strādāt varēs piedāvāt arī "Kalkūnu" darbiniekiem.

LETA/Foto: Ekrānuzņēmums no vietnes vsac.latgale.lv