Starptautiskie aizdevēji negrib atzīt, ka Latvija atgūstas straujāk
Politika
2010. gada 12. decembris, 08:30

Starptautiskie aizdevēji negrib atzīt, ka Latvija atgūstas straujāk

Jauns.lv

Latvijas ekonomikas attīstības prognoze nākamajam gadam ir konservatīva, un tā tiek saskaņota ar starptautiskajiem aizdevējiem, kas negrib atzīt, ka Latvijas ekonomika atgūstas straujāk.

Tā biznesa portāla "Nozare.lv" diskusijā par nākamā gada budžetu sacīja finanšu ministrs Andris Vilks ("Vienotība").

Vilks norādīja, ka, ņemot vērā ekonomikas prognozes 2011.gadam, nākamā gada budžetu varēja konsolidēt par aptuveni 230 miljoniem latu, tomēr valdība ar aizdevējiem vienojās budžetu konsolidēt par 290,67 miljoniem latu, tādējādi daļu no 2012.gada budžeta konsolidācijas paveicot 2011.gadā.

"Aizdevējiem bija bažas, ka Latvijai budžeta konsolidācija 2012.gadā var neizdoties zem 3% no iekšzemes kopprodukta (IKP), tāpēc daļa tika veikta tagad. Aizdevēji uzskata, ka nākamgad Eiropā vēl būs lielas problēmas, un Latvijai IKP vairāk par 3,3% neaugs, neskatoties uz to, ka FM prognozēja 3,5% pieaugumu. 15 gadus esmu sekojis līdzi Latvijas ekonomikai un domāju, ka IKP augs vismaz par 4,5%. Mums ir lielas iespējas to izdarīt," uzsvēra Vilks.

Advokātu biroja "BDO Zelmenis&Liberte" zvērināts advokāts Jānis Zelmenis ieteica aizdevējus aizvest uz Latgali un palūgt viņiem tur nopirkt cigaretes, alkoholu vai automašīnā ieliet benzīnu. "Tad viņi ļoti labi sapratīs saikni starp makroekonomisko muldēšanu un realitāti," tā Zelmenis. Vilks piekrita, sakot, ka aizdevēji mēdz dot padomus, kas patiešām ir atrauti no realitātes, savukārt valdības uzdevums bija sabalansēt šīs vēlmes.

Tāpat finanšu ministrs uzsvēra, ka nākamā gada budžetā ir rasts kompromisa princips, jo ir aptvertas visas jomas, nevis, kā iepriekš, kad tika griezts lineāri. "Negribu budžetu slavēt kā ļoti labu kompromisu, bet gan kā pragmatiski veidotu kompromisu kopumu, kam nevajadzētu atstāt negatīvu ietekmi uz konkrētām jomām," tā Vilks.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets ārkārtas sēdē akceptēja 2011.gada valsts budžeta likumprojektu un vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības un fiskālās politikas ietvaru 2011.-2013.gadam, kas paredz ar 2011.gada 1.janvāri sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi darba ņēmējam vispārīgajā gadījumā noteikt 35,09%, no tiem darba devējs maksās 24,09%, bet darba ņēmējs - 11%. Savukārt iedzīvotāju ienākuma nodokli paredzēts samazināt no 26% uz 25%. Tāpat paredzēts paaugstināt PVN pamatlikmi no 21% uz 22% un samazināto PVN likmi no 10% uz 12%.

Diskusiju par nākamā gada valsts budžeta konsolidācijas pasākumiem lasiet biznesa portāla "Nozare.lv" sadaļā "Viedokļi, intervijas".

LETA/Foto:LETA