Zatlers Maskavā atrada pareizo kamertoni. Vai tas būtu izdevies Vīķei-Freibergai?
Sabiedrība
2010. gada 22. decembris, 16:50

Zatlers Maskavā atrada pareizo kamertoni. Vai tas būtu izdevies Vīķei-Freibergai?

Jauns.lv

Valsts prezidents Valdis Zatlers Krievijā ir atradis pareizo kamertoni sarunās ar šīs valsts amatpersonām. Viņš ir uztvēris psiholoģisko atmosfēru un veiksmīgi parādījis diplomāta spējas.

­

"Vizīte ir tiešām izdevusies, vismaz no Latvijas puses cerības ir piepildījušās [..] Prezidents Zatlers ir atradis tādu piemērotu sarunu toni, kamertoni. Viņš ir uztvēris sarunu psiholoģisko atmosfēru," prezidentu ekspertu diskusijā Latvijas Radio trešdien slavēja politologs Kārlis Daukšts.

Par piemēru savam apgalvojumam viņš minēja gadījumu ar hokeja kluba Rīgas "Dinamo" krekliņa uzdāvināšanu Krievijas premjeram Vladimiram Putinam.

"Putins, iepazīstinot ar savas delegācijas pārstāvjiem un Avena kungu, sacīja, ka tas ir jūsu pārstāvis mūsu komandā. Tad Zatlers diezgan piemēroti Putinam uzdāvināja "Dinamo" krekliņu ar numuru septiņi un teica, ka tagad jūs esat jūsu cilvēks mūsu komandā. Tā ir diplomātiska pieeja, kura ir radījusi šo atmosfēru," teica Daukšts.

Viņš arī arī akcentēja Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva sacīto - "ja turpināsies sarunas tādā gaisotnē, tad mums būs atviegloti arī pārējo risinājumu ceļi".

"Šim fonam vismaz pirmajā posmā ir pozitīva nozīme," piebilda Daukšts.

Arī Latvijas Universitātes pasniedzējs Ojārs Skudra diskusijā atzina, ka piekrīt optimismam politiskajā aspektā.

"Uz ekonomisko pusi es nebūtu tik optimistisks - tad, kad būs investīciju aizsardzības līgums un pirmie nopietnie projekti, un "Gazprom" neteiks, ka humānu apsvērumu dēļ viņi ir uz gadu samazinājuši gāzes tarifu, tad varēs runāt par optimismu arī ekonomiskajā aspektā," uzsvēra eksperts.

Savukārt eksperts Nils Muižnieks piebilda, ka eksprezidentei Vairai Vīķei-Freibergai būtu "diezgan sarežģīti" vizītē apmeklēt Krieviju, ņemot vērā viņas asos izteikumus. Turpretī "Zatlers ir bijis piesardzīgs savos izteikumos par sāpīgiem un strīdīgiem jautājumiem, tādēļ viņš varēja aizbraukt uz Krieviju un runāt tik labvēlīgā gaisotnē".

BNS/Foto:LETA

­