Mormoņi pašā Rīgas centrā atklāj greznu templi. FOTO
Mormoņu baznīcas Imantas draudzes prezidents Gatis Senkāns darbojas arī kā jurists (Juridiskais birojs „Vindex”). 2014.gadā viņa vārds medijos parādījās saistībā juridiskajiem pakalpojumiem adopcijas jautājumos – viņš ASV pilsoņiem palīdzēja adoptēt Latvijas bāreņus.
Sabiedrība
2016. gada 24. jūlijs, 06:28

Mormoņi pašā Rīgas centrā atklāj greznu templi. FOTO

Jauns.lv

Pagājušajā piektdienā, 22.jūlijā, Rīgā visai greznu un modernu dievnamu atklājuši Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcas jeb „Mormoņu” konfesijas pārstāvji. Visnotaļ savdabīgā, ASV izveidotā kristietības novirziena sekotāji piemetušies Lāčplēša ielā 71, netālu no Latvijas Islāma kultūras centra.

Zināms, ka nama būvniecību pasūtījusi organizācija „COP Latvija”. Šī organizācija kā savus  darbības mērķus norādījusi „izglītošanās un labdarības veicināšanu, humanitāro, veselības, labklājības, sabiedrisko, ģeneoloģisko, izklaidējošo un kultūras projektu veicināšanu visā Latvijas teritorijā.” Tāpat nodibinājuma mērķis ir „pārstāvēt, atbalstīt un aizsargāt Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcu”, kas ir „kristīga baznīca” ar vadību Jūtas štatā, Soltleiksitijā (ASV).

Dievnamā nav krustu

Dievnama celtniecība noslēdzās 2016.gada jūnijā. Jaunuzceltā ēka atrodas uz 2285 m2 liela zemes gabala, un tās kopējā platība ir 1326 kvadrātmetri. Ēkai ir divi stāvi ar daļēji izbūvētu trešo stāvu un torni. Ēkas torņa galā, saskaņā ar Baznīcas tradīciju, ir uzstādīta smaile, kas simbolizē cilvēka tiekšanos uz debesīm, informē baznīcas pārstāvji. Zināms, ka plānošanu un celtniecību veikušas Latvijas firmas. Projektu izstrādāja SIA „Sestais Stils”, savukārt celtniecības darbus veica SIA „Merks”. Interesanti, taču ēkas eksterjerā un interjerā nav izmantoti krusti. Mormoņu konfesijas tīmekļa vietnē teikts, ka baznīcas mācība aicina pievērsties „dzīvajam Kristum”, kurš pēc ciešanām pie krusta ir augšāmcēlies un vada Savu Baznīcu caur mūsdienu pravieti un apustuļiem.

Mormoņu ticībā būtiskas ir ģimenes vērtības. Rīgas 1.draudzes prezidents pastāsta, ka tempļos tiek veikti arī rituāli par labu mirušajiem senčiem: „Mēs esam iepazīstināti ar tā kunga pavēli – meklēt savus senčus un pēc tam pildīt rituālus par viņiem templī. Lai arī tie mūsu senči, kuri nav zinājuši evaņģēliju, varētu tapt glābti.”

Uzstādītas speciālas ērģeles no Nīderlandes

Pirmajā stāvā atrodas plašs vestibils, kristīšanās baseins, mācību telpas, arhīvs un bibliotēka, vairāki kabineti vadītājiem un tehniskās telpas. Ēkas otrajā stāvā atrodas plaša dievkalpojuma zāle, kur izvietoti soli 180 cilvēkiem. Zālē uzstādītas Nīderlandē ražotas digitālās ērģeles, kas īpaši pielāgotas Pēdējo Dienu Svēto Jēzus Kristus Baznīcas vajadzībām. Līdzās dievkalpojuma zālei atrodas daudzfunkcionāla telpa, kas paredzēta dažādiem kultūras un sporta pasākumiem un kuru iespējams sadalīt mazākās telpās ar nolaižamām starpsienām vai apvienot ar dievkalpojuma zāli, izveidojot vienu lielu telpu vairāk nekā 450 cilvēkiem, apraksta baznīcas pārstāvji.

Mormoņu skaits Latvijā pieaug

Interesanti, taču Imantas draudzes prezidents, patreizējais Babītes novada domes priekšsēdētāja vietnieks un likvidētās partijas „Jaunlatvija” bijušais biedrs Gatis Senkāns jau 2012.gadā paredzēja, ka Mormoņu konfesijas tempļa uzsliešana pierīgā ir tikai un vienīgi laika jautājums.

„Mūsu baznīcas apmeklētāju skaitam ir tendence palielināties visā Latvijā, likumsakarīgi – arī šajā un citos Pierīgas novados,” pirms četriem gadiem medijiem teicis Senkāns. Kā saprotams, plāni piepildījušies ar uzviju – Mormoņu nams uzbūvēts galvaspilsētas centrā.

Kam tic mormoņi?

Pēdējo dienu svēto Jēzus Kristus baznīcas locekļu pamata reliģiskā pārliecība izriet no kristietības, taču tā vietā, lai Jēzus Kristus stāstu beigtu ar krustā sišanu un augšāmcelšanos, Mormoņi papildus tic, kāda 19.gadsimtā Ņujorkā, ASV dzīvojuša Džozefa Smita (Joseph Smith) vīzijām. Saskaņā ar mormoņu pārliecību, kādā lūgšanas reizē 1820.gadā, Ņujorkas apkārtnē 14 gadus vecajam Smitam  parādījies Dievs un Jēzus – šī tiek dēvēta par Džozefa Smita „pirmo vīziju”. Džozefam pateikts, lai viņš nepievienojas nevienai citai konfesijai, jo tās visas mācot nepareizu doktrīnu.

Baznīcas locekļi tic, ka pēcāk Džozefs tika vadīts uz kādu pakalnu Ņujorkas štatā, kur eņģelis vārdā Moronijs, sniedza Džozefam pierakstu uz zelta plāksnēm. Teksts esot vēstījis par kādu senu tautu, kura apdzīvojusi Amerikas kontinentu Kristus laikos. Džozefs pārtulkoja šīs plāksnes un pirmo reizi Mormona Grāmata tika publicēta Ņujorkā 1830. Gadā.

Saskaņā ar baznīcas publicēto informāciju, pirmie misionāri Latvijā ieradās 1992.gadā un tā paša gada 25. jūlijā notika pirmās kristības. 1993.gada 30. maijā tika dibināta pirmā draudze. Šobrīd Latvijā darbojas 5 draudzes, divas no tām atrodas Rīgā, un pa vienai draudzei ir Liepājā, Jelgavā un Daugavpilī. Latvijā šai konfesijai patlaban ir aptuveni tūkstots sekotāju.

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, aprinkis.lv