Valodas centrs iesaka, kā latviski pareizāk lietot vairāku populāru gardumu nosaukumus
Šoreiz Valsts valodas centrs vēršas ne tik daudz pie nācijas, kā pie reklāmu veidotājiem - tur neesot kārtības ar akurātiem locījumiem, saukļos ziņojot par produktiem.
Sabiedrība
2016. gada 25. jūlijs, 23:31

Valodas centrs iesaka, kā latviski pareizāk lietot vairāku populāru gardumu nosaukumus

Jauns.lv

Preču, produktu vai pakalpojumu nosaukumiem jābūt pareizi locītiem, īpaši tas attiecas uz reklāmām.

Centrs izvērtējis dažādu preču, produktu un pakalpojumu reklāmu tekstos lietotās latviešu valodas pareizību - piemēram, "baudīt saldējumu "Pols"", "nogaršot sieriņus "Kārums"", "nopirkt cepumus "Selga"" un tamlīdzīgi.

"Izlaižot raksturotāj­vārdu, attiecīgā locījumā lietojams īpašvārdiskais nosaukums, piemēram, "Kāruma" garša ir neatvairāma, nopērc "Selgu", ēd "Polu", dzer "Fantu" un laimē balvu. Turpretī nav pieņemami šos nosaukumus iesaistīt teikumā, nesaskaņojot lietvārdu locījumu formas, uzsver VVC.

Latviešu valodā esot nepareiza prakse veidot, piemēram, televīzijas reklāmas tekstu "Bērnība sākās ar Pols", radot maldīgu iespaidu, ka tās ierunātājs pietiekami labi neprot latviešu valodu. Norādītā saukļa vietā jābūt gramatiski pareizam tekstam "Bērnība sākās ar saldējumu "Pols"" vai "Bērnība sākās ar "Polu"".

VVC ir Tieslietu ministrijas pakļautībā esoša iestāde, kura dibināta 1992.gadā. Centrs nodrošina Valodu likuma izpildi, īstenojot valsts politiku, kā arī uzraugot un kontrolējot normatīvo aktu ievērošanu valsts valodas jautājumos, tādējādi nodrošinot latviešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību.

BNS/Foto: Ieva Lūka/Evija Trifanova/LETA/Shutterstock