Tiesībsargs: "Sabiedrība ir bezatbildīga, ja bērniem nākas dzīvot bērnunamos"
Priesteris, fonda "Pilgrim" izveidotājs un velotūres dalībnieku audžutēvs Gennādijs Mohņenko (no labās), tiesībsargs Juris Jansons un starptautiskās labdarības velotūres "Pasaule bez bāreņiem" dalībnieki.
Sabiedrība
2016. gada 29. jūlijs, 19:31

Tiesībsargs: "Sabiedrība ir bezatbildīga, ja bērniem nākas dzīvot bērnunamos"

Jauns.lv

Ja vecākiem dzīviem esot viņu atvases dzīvo bērnunamos, tas liecina par sabiedrības bezatbildīgo un noziedzīgo attieksmi, starptautiskā velobrauciena apkārt pasaulei "Pasaule bez bāreņiem" pasākumā pauda tiesībsargs Juris Jansons.

"Ja mēs vēl šodien 21.gadsimtā varam runāt par bērniem bāreņiem vai bērniem bez ģimenēm, tad ar pasauli kaut kas nav kārtībā. Nav labi ar vērtībām sabiedrībā. Ja pie dzīviem vecākiem ir bērni bērnunamos, tad tā ir sabiedrības bezatbildīga un noziedzīga attieksme. Bērniem vissvarīgākais ir ģimene un mīlestība. Ja mūsos nav mīlestības, tad mums nav ģimenes un tad mums nav nākotnes. Ja sabiedrība to nesaprot un ja politiķi to nesaprot, tad ikviena nācija, ikviena valsts un arī pasaule ir lemta iznīcībai," pavēstīja Jansons.

Rīgas domes (RD) Labklājības departamenta Sociālo pakalpojumu administrēšanas nodaļas vadītāja, pārvaldes priekšnieka vietniece Ruta Klimkāne pasākumā pavēstīja, ka Rīgā un citās pašvaldībās kopā ir 400 bērni no 2 līdz 24 gadiem, kuri atrodas ārpus ģimenes aprūpē, bērnunamos vai jauniešu mājās. Ne visi bērni, pusaudži un jaunieši esot juridiski brīvi, lai tos varētu adoptēt, bet pastāv citi alternatīvi veidi, piemēram, audžuģimene vai aizbildniecība. Pašvaldības atbildība esot rūpēties, lai bērni netiktu šķirti no saviem vecākiem. Pēc viņas teiktā, Rīgā kopā ir 56 audžuģimenes, kurās dzīvo vairāk nekā 100 bērni. Audžuģimeņu skaitu ietekmējot noraidošā sabiedrības attieksme, kā arī finansiālais un morālais atbalsts.

Lai nodrošinātu audžuģimenēm atbalstu un motivētu veidoties jaunām audžuģimenēm, RD nodrošina gan finansiālu atbalstu, gan speciālu atbalsta programmu audžuģimenēm un aizbildņiem. Rīgā kopā strādā vairāk nekā 60 sociālie darbinieki, lai palīdzētu radīt apstākļus, ka bērns netiktu šķirts no vecākiem gadījumos, kad vecākiem ir problēmas.

Velobrauciena "Pasaule bez bāreņiem" vadītājs ir mācītājs Genādijs Mohņenko no Ukrainas. Viņš pats ir adoptējis vairāk nekā 30 bērnus vecumā no astoņiem gadiem. Mācītājs ir izveidojis velo komandu, ar kuru devies velobraucienā apkārt pasaulei, apstājoties visu velobrauciena laikā šķērsoto valstu lielākajās pilsētās, tiekoties ar iedzīvotājiem, pievēršot sabiedrības uzmanību tam, cik daudz ir bērnu bez vecākiem, aicinot bāreņus adoptēt. 

Velobrauciens sākās Vladivostokā un turpinājās cauri Tālajiem Austrumiem. Komanda brauca cauri Sibīrijai, pāri Urāliem, kā arī cauri Maskavai, Kijevai, Varšavai un Viļņai.


BNS / Foto: Evija Trifanova/LETA