Sabiedrība
2011. gada 6. aprīlis, 13:44

Ledus dēļ Daugavā pie Zeļķiem atkal cēlies ūdens līmenis

Jauns.lv

Ledus sastrēguma dēļ Daugavā pie Zeļķiem un arī Pļaviņās atkal ceļas ūdens līmenis. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs brīdina, ka tuvākajā laikā iespējama ledus iešana un ūdens līmeņa paaugstināšanās posmā Zeļķi-Pļaviņas.

Patlaban pie Pļaviņām ir izveidojies ledus sastrēgums, un tā galva jeb sākums atrodas 0,5 kilometrus uz leju no Pļaviņu hidroloģiskās novērojumu stacijas. Sastrēguma augšgalā turpina krāties ledus masa, kas nāk no Daugavas augšteces.

Straujāk ūdens līmenis ceļas Pļaviņu ūdenskrātuvē pie Zeļķiem. Šodien plkst.11 Zeļķu novērojumu stacijā bija vērojama bieza ledus iešana, un ūdens līmenis paaugstinājies līdz 75,82 metru atzīmei virs jūras līmeņa, savukārt ūdens līmeņa atzīme Pļaviņās bija 71,81 metrs virs jūras līmeņa.

Ledus sastrēgums Pļaviņu ūdenskrātuvē izveidojās 3.aprīļa pievakarē. Ledus sastrēgums sākās augšpus Aiviekstes grīvas un beidzās 0,5 kilometrus augšpus Zeļķu tilta. Sastrēgums izraisīja strauju ūdens līmeņa celšanos Zeļķu novērojumu stacijā, un 4.aprīlī pēcpusdienā ūdens līmenis Zeļķos sasniedza 76,02 metrus virs jūras līmeņa, taču neilgi pēc tam sākās intensīva ledus sablīvēšanās sastrēguma astes daļā un ūdens līmenis pie Zeļķiem pazeminājās.

LETA