Piektdien uz "Lielā dzintara" skatuves - pianisma virtuozs Reinis Zariņš
Aizsācis klavierspēles studijas 7 gadu vecumā, jau desmit gadu vecumā rīdzinieks Reinis Zariņš debitēja kā solists ar orķestri.
Kultūra
2016. gada 4. augusts, 13:31

Piektdien uz "Lielā dzintara" skatuves - pianisma virtuozs Reinis Zariņš

Jauns.lv

Svinīgi iezīmējot “Liepājas mākslas foruma” atklāšanas vakaru, piektdien, 5.augustā pulksten 20 koncertzāles “Lielais dzintars” Lielajā zālē izskanēs mūzikas, dejas un dzejas izrāde “Gadalaiki”. Starpžanru performancē Reinis Zariņš izspēlēs, bet dejotājs Kirils Burlovs izdejos Pētera Vaska ciklu “Gadalaiki”. Iestudējumu papildinās video projekcijas un Vizmas Belševicas dzeja.

“Katra reize, esot uz skatuves ar šo izrādi, ir unikāla, jo nekad nevar zināt, kāds būs iznākums. Laikam ejot, izrāde ir attīstījusies, un domājam, ka tas, ko mēs katru reizi piedāvājam, būs citāds kā iepriekšējās reizēs,” dienu pirms koncertizrādes “Gadalaiki” stāsta Londonā dzīvojošais latviešu pianists Reinis Zariņš, “kā pianistam man šādas sadarbības ir ļoti interesantas, jo daudz laika esmu pavadījis kā solo mākslinieks, tādēļ starpžanru performances mani saista īpaši.”

Aizsācis klavierspēles studijas 7 gadu vecumā, jau desmit gadu vecumā rīdzinieks

Reinis Zariņš

debitēja kā solists ar orķestri. Līdz šim pianists paguvis plūkt laurus vienpadsmit starptautiskos pianistu konkursos un nu aizrauj visdažādāko publiku Eiropā, Ziemeļamerikā un arī Dienvidāfrikā. Turklāt šogad R.Zariņš trešo reizi tika apbalvots ar Latvijas Lielo Mūzikas balvu.

Absolvējis ar izcilību gan Mediņa, Dārziņa, Jēla Universitātes mūzikas skolas (ASV), gan Londonas Karalisko Mūzikas Akadēmiju, Reinis savu skolotāju vidū izceļ Borisu Bermanu, Kristoferu Eltonu, Rafi Haradžanjanu un Renē Salaku. Konkursu uzvaru īpaši izceļama 1. vieta Smetanas Starptautiskajā konkursā (Čehijā), Žaka Samuela Klavieru konkursā (Lielbritānijā), un “Brālis&Māsa” klavieru duetu konkursā Pēterburgā (Krievijā). Reinis Zariņš regulāri uzstājas vairākos starptautiskos festivālos – Lucernas Festivālā, Kremerata Baltica festivālā, Jaunskotijas Mūzikas festivālā, Jēla Norfolkas Kamermūzikas festivālā, un Holland Music Sessions.

Šajā sezonā R.Zariņš piedalīsies festivālos Kanādā, Latvijā un Lielbritānijā, koncertēs četros ASV štatos, veidos dažādus koncertuzvedumus ar horeogrāfiju un vizuālo mākslu, kā arī uzstāsies kā solists ar orķestriem Latvijā un Kanādā .

Kirils Burlovs

ar deju aizrāvies jau no četru gadu vecuma, kopš tā laika šai skatuves formai ziedojot visu savu dzīvi. Pēc pieciem  baleta un tautas deju grupā “Pērles” pavadītiem gadiem,  Kirils iestājās Rīgas Horeogrāfijas skolā.

Sekojot savai kaislībai uz deju, viņš uzsāka horeogrāfijas studijas Latvijas Mūzikas akadēmijā, ko absolvēja 2004. gadā, paralēli uzstājoties kā solists Latvijas Nacionālajā operā. 2007.gadā Kirils saņēma piedāvājumu pievienoties vienai no atzītākajām modernās dejas kompānijām Lielbritānijā – Londonā bāzētajai “Rambert”, kur viņš nodejoja septiņus gadus, šajā laikā arī attīstot savu horeogrāfa karjeru kā Lielbritānijā, tā arī Eiropā un Latvijā. Londonā Kirils iestudējis neskaitāmus projektus un viens no tiem bija tituldarbs “Rambert” jaunās ēkas atklāšanas koncertā. Kirils izpelnījās lielu Londonas dejas kritiķu atzinību par savu horeogrāfiju “Absinth”, kas līdzās citu horeogrāfu darbiem tika izrādīta Londonas “Print Room  theatre” celšanas gadadienai veltītajā uzvedumā “1898”. Savukārt Latvijā K.Burlovs guvis ievērību ar Latvijas Nacionālajā operā iestudēto  elektroakustisko stāstu “Vieglums”, kas tapis sadarbībā ar komponistu Kristapu Pētersonu, izrādi “Mihails un Mihails spēlē šahu” un horeogrāfiju godalgotās latviešu akordeonistes Ksenijas Sidorovas koncertprogrammai “Tango”.

Biļetes par 10 un 12 eiro nopērkamas visās Biļešu paradīzes kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv . Skolēniem, studentiem, pasniedzējiem, pensionāriem, I un II grupas invalīdiem, kā arī ģimenēm, grupām un visiem Swedbank maksājumu karšu īpašniekiem pieejamas atlaides.

“Liepājas mākslas foruma” norisi atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, forums tapis sadarbībā ar Amerikas vēstniecību, Cēsu Mākslas festivālu, Kuldīgas mākslinieku rezidenci, Liepājas pilsētas domi, Kuldīgas novada pašvaldību, Latvijas blūza atbalsta biedrību, kinoprojektu “Spektrs”, “CREA promotion”, Britu padomi, uzņēmumiem “Krāsu serviss”, “Storent”, “Mars”, “Kurekss” un “Valmiermuiža”.

Kā iepriekš ziņots, “Liepājas mākslas forums” noritēs no 5. līdz 13. augustam un ir turpinājums pagājušajā vasarā noritējušajam mākslas forumam ar devīzi “Atklāj savu dzintaru!”, kas iezīmēja tobrīd vēl tikai gaidāmo koncertzāles “Lielais dzintars” atklāšanu. Foruma ietvaros apmeklētājiem tiek piedāvāti dažādu žanru un starpžanru mūzikas un mākslas notikumi, kā arī kino un lektorijs. Vairāk informācijas par forumu var iegūt mājas lapā www.greatamber.lv .

Reklāmas raksts sadarbībā ar koncertzāli "Lielais dzintars" / Publicitātes foto