"Tās sākums ir kā sitiens pa seju..." Nosaukta visu laiku labākā simfonija
"Diriģentiem patīk to atskaņot. Viņiem tā patīk, jo ir ļoti sarežģīta un daudzšķautņaina. Tās sākums ir kā sitiens pa seju."
Kultūra
2016. gada 5. augusts, 19:37

"Tās sākums ir kā sitiens pa seju..." Nosaukta visu laiku labākā simfonija

Jauns.lv

Britu raidorganizācijas BBC aptaujā par visu laiku labāko simfoniju atzīta franču karavadonim Napoleonam veltītā vācu komponista Ludviga van Bēthovena 3.simfonija.

Žurnāls "BBC Music Magazine" aptaujāja 151 diriģentu no dažādām pasaules valstīm, lai noskaidrotu visu laiku labākās simfonijas.

"Kopš Bēthovena 3.simfonijas sacerēšanas pagājuši 200 gadi, un tiek uzskatīts, ka tā nav pārspēta. Tas ir apbrīnojami un apliecina Bēthovena absolūto ģenialitāti," norāda žurnāla redaktors Olivers Kondijs. "Diriģentiem patīk to atskaņot. Viņiem tā patīk, jo ir ļoti sarežģīta un daudzšķautņaina. Tās sākums ir kā sitiens pa seju."

"Šī simfonija nevēsta par Dieva diženumu, bet gan par cilvēkiem - par mūsu problēmām, pārbaudījumiem un uzvarām. Vēlāk komponisti kļuva pārņemti ar skumjām un rūgtumu, taču Bēthovenā es neko tādu nesaklausu. Pēc viņa darbu noklausīšanās es jūtu spēku un dzīvesprieku," uzsver britu diriģents Džonatans Nots, kurš vada Tokijas simfonisko orķestri.

Bēthovens 1803.gadā sacerētajai simfonijai bija iecerējis dot nosaukumu "Bonaparte", taču, kad Napoleons pasludināja sevi par imperatoru, Bēthovens bija tik ļoti vīlies un saniknots, ka izdzēsa "tirāna" vārdu no partitūras. Par viņa emociju spēku liecina fakts, ka dzēsuma vietā papīrā palika caurums.

Saraksta otro vietu ieņem Bēthovena 9.simfonija, bet trešajā vietā atrodas austriešu komponista Volfganga Amadeja Mocarta 41.simfonija.

Desmit labāko simfoniju sarakstā astoņas vietas aizņem vācu un austriešu komponisti.

Žurnāls diriģentiem lūdza jauktā secībā nosaukt trīs mīļākās simfonijas.

"BBC Music Magazine" desmit labāko simfoniju saraksts:

1. Bēthovena 3.simfonija (1803.gads);

2. Bēthovena 9.simfonija (1824.gads);

3. Mocarta 41.simfonija (1788.gads);

4. Mālera 9.simfonija (1909.gads);

5. Mālera 2.simfonija (1894.gads);

6. Brāmsa 4.simfonija (1885.gads);

7. Berlioza "Fantastiskā simfonija" (1830.gads);

8. Brāmsa 1.simfonija (1876.gads);

9. Čaikovska 6.simfonija (1893.gads);

10. Mālera 3.simfonija (1896.gads).


LETA / Foto: Vida Press

Tēmas