"Es nesaprotu, kurš to vispār var samaksāt..." Cilvēkiem Valmierā, Cēsīs un Tukumā milzīgas grūtības īrēt dzīvokli
Latvijas pilsētu iedzīvotāji dažreiz pat spiesti ievākties pagaidu miteklī, lai iegūtu laiku piemērotāka mājokļa sameklēšanai.
Novadu ziņas
2016. gada 8. augusts, 07:11

"Es nesaprotu, kurš to vispār var samaksāt..." Cilvēkiem Valmierā, Cēsīs un Tukumā milzīgas grūtības īrēt dzīvokli

Jauns.lv

Dzīvība novērojama tikai Rīgā un citas Latvijas pilsētas izmirst - šādam apgalvojumam nudien nepiekristu iedzīvotāji, kuri citu Latvijas reģionu pilsētās saskaras ar milzīgām grūtībām atrast dzīvokli. Kasjauns.lv aptaujāja Valmieras, Cēsu un Tukuma nekustamo īpašumu jomas pārstāvjus, kā arī vairākus iedzīvotājus, kuri šobrīd ir dzīvokļa meklējumos, un visi teju vai vienbalsīgi saka - jā, atrast īres dzīvokli pilsētā nav viegli.

Par labu pierādījumu apgalvojumam arī kalpo populārākajā sludinājumu portālā ss.lv novērojamā aina – sadaļā ”izīrē” ir niecīgs piedāvājumu skaits, kas papildinās ļoti gausi, kamēr sadaļā ”īrē” cilvēki teju spēkojas daiļrunībā, cenšoties potenciālajiem saimniekiem iegalvot, cik kārtīgi, strādīgi un maksātspējīgi viņi ir.

No Cēsīm nemūk prom

Kā Kasjauns.lv norādīja Nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" Cēsu nodaļas vadītājs Kārlis Meņģelis, pieprasījums pēc īres dzīvokļiem pilsētā ir liels un tas patiesi ir lielāks par piedāvājumu. Viņš arī nepiekrīt apgalvojumam, ka cilvēki masveidā būtu aizmukuši no pilsētas un tā būtu tukša. "Visi nemūk prom," sacīja Meņģelis, norādot, ka pilsētā ierodas arī cilvēki no tālākām vietām.

Kāda cēsniece, kura bija ievietojusi sludinājumu par dzīvokļa meklēšanu, Kasjauns.lv sacīja, ka atrast normālu dzīvokli par saprātīgu cenu patiešām ir ļoti grūti. Pati cēsniece bija spiesta steidzīgi sameklēt jaunu mitekli, jo iepriekšējo saimnieki nolēma pārdot, un šobrīd mitinās pagaidu dzīvesvietā, kas viņai neder platības ziņā. Sieviete gaida, kad varēs pārvākties uz lielāku dzīvokli.

Vaicāta, vai ir novērots, ka būtu cēlušās cenas, cēsniece norādīja, ka savu iepriekšējo divistabu dzīvokli īrējusi par simts eiro mēnesī, taču pagaidu miteklis ar vienu istabu maksā jau 130 eiro bez komunālajiem maksājumiem. ”Es nesaprotu, kurš vispār var atļauties samaksāt šādas īres cenas,” sacīja aptaujātā sieviete.

Viens dzīvoklis ir, bet to drīz izķers

Situācija ir uz mata tiesu līdzīga arī Valmierā.  Nekustamo īpašumu tirgotājs un vērtētājs Sandris Mucenieks sarunā ar Kasjauns.lv saka, ka cenas gan var pamainīties gadījumos, kad īrnieks ir uzticams, ar stabiliem ienākumiem un ir gatavs slēgt ilgtermiņa līgumu.

Izrādās, ka vienkārši ar vēlmi īrēt dzīvokli Valmierā nepietiek – potenciālie dzīvokļa iemītnieki tiek rūpīgi izvērtēti, tiek ņemta vērā cilvēka darbavieta un maksātspēja. Arī sludinājumu portāla ss.lv sadaļa ”Īrēt” atgādina pieteikumu skaistumkonkursam: ”Godīga, kārtību mīloša kundze, ar regulāriem ienākumiem ilgtermiņā vēlas īrēt labiekārtotu 1 vai 2 istabu dzīvokli Valmierā no augusta beigām vai septembra."

Arī attiecība pret izīrējamajiem dzīvokļiem šī paša portāla sludinājumos ir nesamērojama – dzīvokļu piedāvājumu skaits ir niecīgs, turklāt sludinājumam, kas ievietots pirms 12 stundām, jau ir teju 800 skatījumu, savukārt nedēļu veca sludinājuma skatījumu skaits sasniedz 3000. Nekustamo īpašumu jomas pārstāvis atzina, ka šī situācija izteiktāka kļuvusi pēdējo gadu laikā.

Mucenieks, vaicāts, cik ilgā laikā iespējams atrast normālu divistabu dzīvokli tuvu pilsētas centram, atklāja, ka pirms dažām dienām viens dzīvoklis ”uzradās”. ”Domāju, ka nākošnedēļ šī dzīvokļa piedāvājumā vairs nebūs,” sacīja nekustamo īpašumu jomas pārstāvis.

Arī kāds valmierietis piekrīt, ka situācija ar brīvajiem dzīvokļiem pilsētā patiesi ir sarežģīta. Kristaps, kurš šobrīd lūko pēc dzīvokļa, par kuru būtu gatavs maksāt līdz 200 eiro mēnesī, Kasjauns.lv sacīja, ka bez rezultātiem jaunas dzīvesvietas meklējumos ir jau vairākas nedēļas. Viņš arī piekrita, ka situācija ar brīvajiem dzīvokļiem pilsētā tiešām ir sarežģīta.

Nemaz nenonāk līdz sludinājumiem

Dramatiska situācija ir arī Tukumā, kur izīrējamie dzīvokļi nemaz nenonāk līdz sludinājumiem, jo atliek vien pateikt, ka ir brīvs miteklis, kā tūlīt pat to aizņem kāds no izīrētāja tuvāko radu un paziņu loka.

Nekustamo īpašumu aģente Sanita Briede, kura strādā nekustamo īpašumu kompānijas ”Latio” Tukuma nodaļā, norāda, ka lielā pieprasījuma tendence ir aizvien augoša. Vaicāta, kāds ir iemesls, Briede sacīja: ”Es domāju, ka dzīvokļus visvairāk meklē jaunās ģimenes.”

Visi gribētu nopirkt

Gan Meņģelis, gan Mucenieks norādīja, ka lielākā daļa pilsētnieku, kuri īrē vai meklē īres dzīvokli, dotu priekšroku tā iegādei, taču ne visiem izdodas saņemt kredītu bankā, nemaz nerunājot par tik lieliem uzkrājumiem, kas ļautu nopirkt dzīvokli bez ilgtermiņa saistībām.

Visi aptaujātie nekustamā īpašuma  jomas pārstāvji, vaicāti, vai pilsētas iedzīvotāji vispār var atļauties maksāt tik lielas īres maksas, atbildēja apstiprinoši. Tukuma gadījumā liela daļa cilvēku strādā Rīgā, jo pilsētai ir labs transporta savienojums ar galvaspilsētu, savukārt Valmierā un Cēsīs cilvēki var nopelnīt arī uz vietas.

Grūtāk ir tiem, kas vēlas īrēt dzīvokļus vienatnē, jo ar divām algām īres maksu segt ir divreiz vieglāk.

„Airbnb” Latvijas pilsētām vēl briesmas nerada

Nesenā pagātnē Vācijas galvaspilsētas Berlīnes varaspārstāvji nolēma ”piegriezt skābekli” pilsētas dzīvokļu īstermiņa izīrētājiem, draudot cilvēkiem ar lieliem sodiem. Šī soļa mērķis bija padarīt īres dzīvokļus pieejamākus vietējiem iedzīvotājiem, jo pilsētā, kas ik gadu uzņem milzīgu tūristu skaitu, dzīvokļa īpašnieki saskatīja lielākas peļņas iespējas, kas attiecīgi uzpūta īrēšanai pieejamā nekustamā īpašuma cenas.

Šobrīd īpašniekiem, izmantojot ”Airbnb” un līdzīgus servisus, atļauts izīrēt istabu dzīvoklī vai mājā, turklāt par noteikumu pārkāpumu izīrētajam draud pat 100 000 eiro sods. Tiesa gan, likumprojekts izstrādāts jau 2014.gadā, kam bija noteikts divu gadu pārejas periods.

Vaicāts, vai izīrēšanas serviss "Airbnb" ir atstājis kādu ietekmi uz īres dzīvokļu klāstu Cēsīs, Meņģelis atbildēja noraidoši, norādot, ka ne visiem ir pieredze ar šo servisu, turklāt dzīvoklim jābūt ļoti labā stāvoklī, lai to varētu piedāvāt īstermiņa izīrēšanai.

Kasjauns.lv novēroja, ka pieminētajās pilsētās ”Airbnb” ir vien daži dzīvokļu īstermiņa īres piedāvājumi, taču cenas ir salīdzinoši augstas. Piemēram, Cēsīs kāds kungs vienkāršu un tīru divistabu dzīvoklīti atpūtniekiem piedāvā par 51 eiro naktī. Ja dzīvokli īrē uz nedēļu, būs jāšķiras no 179 eiro, bet mēnesis izmaksās 600 eiro. Līdzīgi ir arī Valmierā, kur moderni izremontēts un gaumīgi iekārtots dzīvoklis nedēļā izmaksās 354 eiro.

Kasjauns.lv; Foto: ekrānuzņēmums no ss.lv

Tēmas