Kultūra
2011. gada 26. jūnijs, 20:56

Kultūras akadēmijā šogad uzņems gan aktierus, gan dramaturgus un horeogrāfus

Jauns.lv

Latvijas Kultūras akadēmijā (LKA) nākamajā mācību gadā uzņems gan jaunu aktieru kursu, gan dramaturģijas un horeogrāfijas studentus, pastāstīja LKA Teātra un audiovizuālās mākslas katedras pārstāve Ineta Strazdiņa.

Iepriekšējos gados starp vienlaikus studējošajiem aktieriem, horeogrāfiem, režisoriem un dramaturgiem veidojusies veiksmīga sadarbība un studiju ietvaros tapuši neparasti projekti, ar savu ieguldījumu piedaloties katra virziena studentiem, un līdzīga sadarbība varētu turpināties arī starp jaunajiem studentiem.

Šogad LKA absolvē pavisam 17 aktieru, astoņi režisori, astoņi dramaturgi un 18 horeogrāfu.

"Tas bija ļoti labs komplekts," sacīja LKA rektors Jānis Siliņš.

Spilgts studentu kopdarba piemērs bijusi delartiskā komēdija "Latvia for Sale" pēc Viljama Šekspīra lugas "Karalis Līrs" motīviem, ko 2009. gada beigās itāļu režisora Dāvida Džovanzanas vadībā veidoja 48 topošie mākslinieki - LKA modernās dejas horeogrāfijas, aktieru un režijas kursu studenti. Sadarbība starp jaunajiem māksliniekiem turpinājusies arī diplomdarbos - horeogrāfi ar padomu palīdzējuši aktieriem, bet aktieri dejojuši atsevišķas lomas arī horeogrāfu gala uzvedumos.

Jaunajā mācību gadā studijas LKA sāks gan topošie aktieri, gan dramaturgi un horeogrāfi. Tā kā visas šīs specialitātes ir zināmā mērā saistītas, vienlaicīga studiju sākšana palīdzēs līdzsvarotāk plānot uzdevumus jaunajiem studentiem, paskaidroja Siliņš.

Uzņemšana akadēmijā sāksies jūlija vidū. Jauno aktieru kursu vadīs Anna Eižvertiņa, un tajā paredzētas deviņas budžeta un, maksimums, septiņas maksas vietas.

Ņemot vērā, ka aktiermākslas studentu līdzšinējās mājas - "Zirgu pasts" Dzirnavu ielā - nodotas rekonstrukcijā, topošie aktieri praktiskās nodarbības aizvadīs Neatkarīgā teātra "Skatuve" telpās.

LKA patlaban studē vēl divi aktieru kursi - Mihaila Gruzdova audzēkņi šogad pabeidza otro kursu, bet Rīgas Krievu teātrim (RKT) speciāli gatavotie aktieri - pirmo kursu. RKT kursa studenti gan visi mācās par maksu, jo pēc teātra lūguma tika uzņemti ārpus plānotā grafika. "Zirgu pasta" rekonstrukcijas laikā Gruzdova kursam praktiskās nodarbības notiks Dailes teātrī, bet Krievu teātra kursam - Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī.

Rekonstruēto "Zirgu pasta" ēku plānots atklāt 2012. gada rudenī, tā kā ārpus ierastajām telpām studentiem būs jāpavada divi mācību semestri, norādīja Siliņš. Jau vēstīts, ka konkursā par "Zirgu pasta" rekonstrukciju uzvarēja būvuzņēmums "Re&Re", kurš šos darbus piedāvājis veikt par 1,08 miljoniem latu. 85% no būvdarbiem nepieciešamās summas apmaksās no Eiropas Reģionālās attīstības fonda programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" līdzekļiem, 7,5% - no valsts budžeta, bet vēl 7,5% apmaksās Kultūras akadēmija.

BNS