Juris Pūce: "Kučinskis ir padarījis sevi par izsmieklu"
Pūce norādīja, ka jau tā grūtais uzdevums atjaunot VID reputāciju šobrīd premjera rīcības dēļ ir kļuvis vēl grūtāks.
Viedokļi
2016. gada 11. augusts, 18:45

Juris Pūce: "Kučinskis ir padarījis sevi par izsmieklu"

Jauns.lv

Otrdien, 9. augustā, ministru prezidents Māris Kučinskis preses konferencē paziņoja, ka uz robežas aizturēts Valsts ieņēmumu ienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidātes Ingas Koļegovas brālis. Premjers to saistīja ar apzinātām "shēmām un struktūrām", ar kurām šādā veidā kāds pretojas briestošajām pārmaiņām iestādē. Vētra tika sacelta pamatīga, tomēr beigās izrādījās, ka ne Koļegovas brālis, ne viņa auto uz robežas nemaz nav aizturēti.

Ar paziņojumu, ka Koļegovas brālis aizturēts, lai grautu topošās Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amata kandidātes reputāciju un pretotos briestošajām pārmaiņām iestādē, Kučinskim izdevās uz brīdi nokļūt sabiedrības uzmanības centrā. Lielā daļā tas raisīja pamatīgu neizpratni par to, ka iestādē, kurai būtu jārāda nevainojams piemērs sabiedrībai, notiek viens skandāls pēc otra. Taču beigās izrādījās, ka Koļegovas brāli neviens nav aizturējis, un premjera saceltā vētra ir bijusi pilnīgi nepamatota: “Premjeru acīmredzami kāds bija maldinājis.

Skumji, bet sekas šiem publiskajiem maldiem būs ļoti sliktas. Pirmkārt, premjers apzināti un, kā izrādījās, pilnīgi nepamatoti ir pastiprinājis sabiedrībā jau tā negatīvos priekšstatus par VID. Otrkārt, sabiedrības uzticība lielā mērā ir mazinājusies arī viņam pašam,” notikušo komentēja TV24 raidījuma “Vai nauda aug kokos?” vadītājs un partijas “Latvijas attīstībai” priekšsēdētājs Juris Pūce.

Pūce norādīja, ka jau tā grūtais uzdevums atjaunot VID reputāciju šobrīd premjera rīcības dēļ ir kļuvis vēl grūtāks: “Neskatoties uz to, ka vētra ap Koļegovas brāļa automašīnu tika sacelta nepamatoti, VID kā iestāde sabiedrības apziņā atkal atstājusi nelāgu nospiedumu”.

Politiķis un ekonomists arī norādīja, ka tik augsta ranga valsts amatpersonai paust publiski nepārbaudītu informāciju, turklāt vēl izdarīt no tās secinājumus, ir ļoti neprofesionāli: “Sabiedrības acīs Kučinskis ir kļuvis par izsmieklu, kas ir sevišķi bēdīgi situācijā, kad ticība valsts varai jau tā ir ļoti zema. Tas nozīmē, ka premjera un viņa valdības iespējas realizēt svarīgas reformas izglītībā, veselībā vai cīņā ar birokrātiju ir krietni iedragātas. Premjeram jādomā, kā to risināt, bet vispirms – jātiek vaļā no dezinformācijas piegādātājiem savējo vidū,” norādīja Pūce.

Karlīna Timofejeva/Edijs Pālens/LETA