Noskaidroti Nacionālās operas fonda Gada balvas operai ieguvēji
Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balva operai laureāti.
Kultūra
2016. gada 16. augusts, 19:55

Noskaidroti Nacionālās operas fonda Gada balvas operai ieguvēji

Jauns.lv

Piecās kategorijās noskaidroti Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balvas operai ieguvēji, informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Balvu kategorijā "Labākais operas solists" saņēmis Romāns Poļisadovs, "Labākā baleta soliste" - Alise Prudāne un Ieva Rācene, "Labākais orķestra mākslinieks" - fagotu grupas koncertmeistars Aivis Klibinskis. Balvu par ieguldīto darbu tehniski administratīvajā darbā ieguvis tehniskā direktora vietnieks dekorāciju transporta un montāžas jautājumos Taunis Grūbe, bet balva par mūža ieguldījumu tikusi nošu uzglabāšanas-piegādes daļas vadītājai Marijai Beatei Straujupei.

Latvijas Nacionālās operas fonda Gada balva operai turpina tradīciju katras sezonas sākumā apbalvot iepriekšējās sezonas labākos operas un baleta māksliniekus, kā arī aizskatuves cilvēkus, kuru darbs operas ikdienā ir tikpat nozīmīgs.

Labākās operas solista balvas ieguvējs Poļisadovs bijis operas basu repertuāra balsts vairāk nekā 20 gadus, viņa repertuārā ir virkne spilgtu un lielisku lomu - Simone komiskajā "Džanni Skiki", draudīgais Dorntona kungs bērnu iemīļotajā "Putnu operā" un daudzas citas. Pagājušajā sezonā Poļisadovs spoži iejutās Banko tēlā "Makbeta" jauniestudējumā, izpelnoties gan Eiropas, gan pašmāju kritiķu un skatītāju atzinību.

 

Savukārt abas labākās baleta solistes Prudāne un Rācene ir dejotājas, kuras uz skatuves nešaubīgi var pamanīt un atpazīt. Viņas ir vienlīdz spilgtas gan klasiskajā, gan mūsdienu repertuārā. Iepriekšējā sezonā abas mākslinieces radījušas izcilus skatuves tēlus - Prudāne, dejojot kaisles piesātināto galveno lomu Kšistofa Pastora baletā "Bolero", savukārt Rācene, atveidojot meitenīgo, pirmo jūtu pārņemto, Hloju Atilas Egerhazi baletā "Dafnis un Hloja". Abas dejotājas interpretēja arī titullomu Leo Mujica baletā "Šeherezāde un viņas stāsti".

Fagotistam un Latvijas Nacionālās operas orķestra Fagotu grupas koncertmeistaram Klibinskim raksturīga stabilitāte orķestra spēlē, kā arī asa muzikāla uztvere. Viņš ir komunikabls kolēģis, uz kuru droši var paļauties, ne tikai muzikālos ceļus ejot.

Grūbe ir spilgts savas komandas līderis ar vairāk nekā 30 gadu pieredzi operā, bet Straujupe jau 25 gadus operā atbild par nošu uzglabāšanu un piegādi.

LETA/Foto: Andris Tone