Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. septembrī
Sabiedrība
2011. gada 9. septembris, 12:07

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 10. un 11. septembrī

Jauns.lv

Klāt jau rudens un laiks svinēt Ražas svētkus, ko sestdien varēs izdarīt Kalncepju pagastā. Kultūras ceļojumos varēs pastaigāties pa Rīgas Balto nakti vai Eiropas Kultūras mantojuma dienās visā Latvijā.

Tiem, kam patīk ēst un dzert, jādodas uz Ķīpsalu, bet japāņu kultūras cienītājiem jādodas uz Rīgas biržu. Uz AB dambja saulrieta koncertu izdziedās Haralds Sīmanis, bet mākslinieks Gļebs Panteļejevs ar savu ornitoloģiju iepazīstinās Nacionālajā mākslas muzejā.

1. Rīgā iestāsies Baltā nakts

Naktī no sestdienas uz svētdienu, no 10. uz 11. septembri Rīgā notiks ikgadējais mūsdienu kultūras forums “Baltā nakts 2011”, kura šī gada moto ir „Nesaki ne jā, ne nē, ne balts, ne melns!” Šoreiz visiem labi zināmās spēles uzdevums ir runāt par mākslu un notikumiem, izmantojot radošus izteiksmes veidus, iesaistīt skatītājus mākslas notikumos un skaidrot laikmetīgo mākslu saprotamā valodā.

„Rīgas kultūras dzīves kalendārā rudens ieskaņās laikmetīgā māksla ir kļuvusi par neatņemamu sastāvdaļu. Mūs, organizatorus, ļoti iepriecina lielā apmeklētāju interese par šo pasākumu, kā arī pašu mākslinieku, uzņēmēju, aktīvo pilsētas „punktu” vēlme iesaistīties un piedāvāt savu redzējumu par norisēm Baltās nakts laikā ,” saka Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Kultūras pārvaldes vadītāja Dzidra Šmita.

Kultūras foruma programmā būs teātra, mūzikas, kino, kustības un vizuālās mākslas projekti un performances. Programmu vidū būs tādi projekti kā biedrības NABA organizētais “Radio Dārzs NabaKlab” un “Videogrāfija VI” Matīsa tirgus vēsturiskajā paviljonā, Laikmetīgās Mākslas centra organizētais festivāls “Survival Kit 3”, dzejas video festivāls, Baltijas valstu jaunās mūzikas, videomākslas un dizaina projekts un citi pasākumi.

Programmā šogad būs 65 daudzveidīgi mākslas un kultūras projekti, kuri piedāvās plašu un daudzveidīgu programmu gan saturiski, gan ģeogrāfiski. Programma šogad koncentrēsies Rīgas centrā, Vecrīgā, VEF korpusos, Spīķeros, Andrejostā, Kalnciema ielā un Vidzemes tirgū. Tālākie punkti, kuros notiks nozīmīgi projekti ir Purvciems pie Mēbeļu nama, Bolderāja, AB dambis, Mūkusalas iela un Miera iela. Baltās nakts pasākumi sāksies pulksten 18.00 un ilgs līdz pat diviem naktī.

“Baltā nakts” ir Eiropas galvaspilsētu Briseles, Madrides, Parīzes, Rīgas un Romas kopīga projekta “Eiropas Baltās naktis” sastāvdaļa.

Sīkāk internetā: www.baltanakts.lv.

Baltā nakts 2011

2. Pļaujas svētki Kalncepju pagastā

Par rudens iestāšanos latviešiem liecina Pļaujas svētki, kuru svinēšana nu ir sākusies ar pilnu sparu. Ik gadu viena no lielākajām Pļaujas svinību vietām tradicionāli ir Alūksnes novada Kalncepju pagasta Viktora Ķirpja Ates muzejā. Sestdien, 10. oktobrī tie tur iesāksies pulksten 11.00.

Appļāvības, Apjumības jeb Jumja dienu Viktora Ķirpa Ates muzejā svin ik rudeni septembra otrajā sestdienā, kad aicina tuvākus un tālākus ciemiņus uz kopā sanākšanu rudens darbos Vidzemes lauku sētā. Laika gaitā Pļaujas svētki ieguvuši savu noturīgu vietu Vidzemes un visas Latvijas kultūras notikumu kalendārā. Šajā dienā kopā ar vietējiem iedzīvotājiem, muzeja draugiem un atbalstītājiem rādīs dažādus latviešu zemnieka rudens un ikdienas senos darbus un arodus. Ikvienu apmeklētāju un interesentu aicinās piedalīties un iemēģināt arī savu roku labības kulšanā un malšanā, vilnas un linu apstrādāšanā, veļas mazgāšanā, maizes cepšanā un citos senajos darbos un arodos, kā arī atpūsties dziedot, dejojot un baudot teātra izrādi.

Pļaujas svētkus kuplinās Alūksnes, Gulbenes, Balvu un Valmieras novadu folkloras kopas, Tautas lietišķās mākslas studijas, kā arī Vidzemes amatnieki.

Pulksten 13.30 Gulbenes Tautas teātris izrādīs Blaumaņa komēdiju „Trīnes grēki” (ieeja – Ls 1,5, skolēniem un pensionāriem – Ls 1).

Sīkāk internetā: www.atesmuzejs.lv.

3. Kultūras mantojuma dienas visā Latvijā

Reizi gadā Eiropas 50 valstu iedzīvotāji svin kultūras mantojuma svētkus – Eiropas kultūras mantojuma dienas. Latvija šajā iniciatīvā piedalās kopš 1995.gada un šogad nozīmīgu mantojuma objektu durvis atvērs jau 16. reizi – no 9. līdz 11. septembrim.

Izvēloties 2011.gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēmu „Kultūras mantojums – zināšanas un prasmes”, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija vēlējās īpaši izcelt kultūras pieminekļu īpašnieku, restauratoru, amatnieku, kultūras mantojuma un izglītības speciālistu ieguldīto darbu, zināšanas un prasmes kultūras mantojuma saglabāšanā, atzīstot panākumus, kas var iedvesmot arī citus.

Sīkāku Kultūras mantojuma dienu programmu skatieties mājaslapā www.mantojums.lv. To apmeklētāji varēs piedalīties ekskursijās, apskatīt lietas, ko ikdienā parasti neredzamam, piedalīties konkursos un citās aktivitātēs.

Brīvdabas muzejā Rīgā svētdien, 11. septembrī notiks Seno amatu diena, Papē sestdien, 10. septembrī varēs iepazīties ar niedru jumtu likšanu, bet Ludzā sestdien varēs doties aizraujošā promenādē pa Mazo Ezerkrastu un Ludzas pilskalnu. Savukārt Bauskas Rātslaukums sestdienas priekšpusdienā būs atvēlēts amatniekiem un amatnieku tirdziņam, bet Kokneses pilsdrupās sestdien vakarā varēs baudīt ugunīgu novakari.

Eiropas Kultūras mantojuma dienās piedalīsies:

Kurzemē: Kuldīgas restaurācijas centrs, Papes Ķoņu ciema Mikjāņu sēta, Stendes muižas Vecā pils, Ventspils senpilsēta, Jaunauces parks un Padures muižas klēts.

Latgalē: Arendoles muižas kungu māja, Ērika Kanaviņa „ Seno amatu darbnīca” (Balvos),  Rīgas valsts tehnikuma kokapstrādes centrs „ Krāslava” un Ludzas amatnieku meistardarbnīcas.

Rīgā un Rīgas reģionā: centrs „ Koka Rīga”, Rīgas Doms, Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs, E. Birznieka-Upīša dzimtās mājas „Bisnieki”, Turaidas muzejrezervāts – Muižas pārvaldnieka vecā dzīvojamā māja un dzīvojamā ēka Jūrmalā (Abavas ielā 9).

Vidzemē: Līgatnes kultūras nams, Jaunpiebalgas luterāņu baznīca, Cēsu Jaunā pils, Cesvaines pils restaurētais kamīns un Vēveru ciema apbūve.

Zemgalē: szīvojamā ēka, tagad A. Alunāna muzejs Jelgavā, Zaļenieku muižas pils, Bauskas rātsnams, Rundāles pils, Annenieku baznīca, Krustpils pils un Kokneses viduslaiku pils un pilsdrupas.

Eiropas Kultūras mantojuma dienas

4. Haralds Sīmanis uz Daugavas dambja

Svētdien, 11.septembrī pulksten 19.00 uz akustisko koncertu cikla „Saulrieta mūzika” noslēguma koncertu pie smilšu skulptūrām uz AB dambja aicina dziesminieks Haralds Sīmanis un dzejnieks Arvīds Ulme.

Dziedātāja Ieva Akuratere raksta: „Man ir Draugs. Sīmanis Haralds vai Haralds Sīmanis. Dziedātājs, mūziķis, komponists, karstas, žēlsirdīgas dvēseles cilvēks. Viņš saka, ka viss jau nākot no Dieva, Haralds tikai to izlaižot sev cauri, vēl viņš saka: „Stāv rakstīts: „Slimajiem vajag ārstu nevis veselajiem”.” Tā es arī citreiz aiztraucos redzēt Sīmani, lai izdziedinātos. Tas ir - kā redzēt Džomolungmu vai Niagāras ūdenskritumu, vai saklausīt zvaigžņu signālus. Tad, kad Sīmanis dzied, viņš iztīra telpu.”

Savukārt par Arvīdu Ulmi dziesminiece raksta: „Arvīds ir brīnišķīgs dzejnieks. Ir pat neizprotami, kāpēc grāmatu veikala plaukti nav pārpludināti ar Arvīda Ulmes dzejas grāmatām. Viņš vienmēr rūpalos citu dēļ, vienmēr visur ir, jo piedalās, atbalsta, samierina un izlīdzina. Vienmēr nekur nav, jo ir aizbēdzis mežā, laukā, dabā. Gandrīz lielākā daļa Haralda Sīmaņa viedo dziesmu ir ar Arvīda vārdiem.”

Biļetes cena: Ls 3.

Haralds Sīmanis. „Ezers”.

5. Ornitoloģijas kurss Mākslas muzejā

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Baltajā zālē (Rīgā, Krišjāņa Valdemāra ielā 10a) līdz 23. oktobrim ir apskatāma pazīstamā tēlnieka Gļeba Panteļejeva jaunāko darbu personālizstāde „ORNITOLOĢIJA”.

Izstādes nosaukumā atspoguļojas gan putna tēla kā simbola un zīmes semantiskā jēga, gan autora interese par to un arī šī simbola vēsturiskā un laikmetīgā izpausme, gan dzīvo radību un lietu esamības vispārīgie principi un likumsakarības. Mākslinieka radītie simboli nav galvenais, bet tie balstīti uz viņa priekšstatiem par pasauli un apkārtējo dzīvi un caur sevi ļauj mums apjēgt, kādas lietas eksistē vai varētu eksistēt, no kā un kādā veidā tās varētu būt atkarīgas.

Attiecības „putns–gaiss–debesis” mākslinieka iecerē pāraug attiecībās „gaiss– cietviela”, „debesis–zeme”, neizbēgami nonākot līdz eksistenciālajai dilemmai „materiāls–garīgs”.

Putnu, lidojošo un aerodinamisko, kā arī dažu citādu objektu tēli, ietverti piederīgā plastiskā risinājumā, brīžiem nepārprotami sapludinot kultūrvēsturisko kontekstu ar mūsdienām, norāda, ka autoram patīk pētīt, kas notiek otrpus ikdienišķās realitātes.

Izteiksmīgās ārējās formas izceļ un interesantus kontrastus veido izmantotie materiāli – bronza, alumīnijs, dzelzs, granīts, sintētiskā masa, kā arī fascinējošām niansēm kalpo mežģīņu raksts un dažādās apdares faktūras.

Tēlnieks Gļebs Panteļejevs (dz. 1965.) 1991. gadā ir beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu un šobrīd ir viens no vadošajiem māksliniekiem monumentālistiem. Viņa pazīstamākie darbi ir 2003. gadā Rīgā atklātā piemiņas zīme „Melnais slieksnis” pie bijušās VDK ēkas Stabu ielā 16, 2006. gadā atklātā piemiņas zīme „Tilts un mūžība” Jūrmalā un piemineklis Oskaram Kalpakam Esplanādē, kā arī virkne citu skulptūru dažādās vietās Latvijā.

Šodienas tēlniecības ainā Gļebs Panteļejevs izceļas tieši ar plastisko formu izjūtu, emocionāliem un filozofiskiem kompozīciju risinājumiem, izvēlētajai idejai atbilstošu, bieži vien netradicionālu un tēlniecībā neierastu materiālu izmantošanu un prasmīgu apdari.

Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

6. Japāņi Rīgas biržā

Mākslas muzejā „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6) šīs nedēļas nogalē ir iespēja apmeklēt Japānas nacionālās kultūras dienas, kuru ietvaros var skatīt mākslinieces Hiroko Ikedas fotoizstādi „Japānas skati”, kā arī piedalīties tradicionālās batikošanas meistarklasē. Japāņu kultūras dienas Rīgas biržā ilgs līdz otrdienai, 13. septembrim.

Savos darbos Hiroko Ikeda, tverot mirkli, atteikusies no attēla apgriešanas, tādējādi īpašu nozīmi piešķirot fotografēšanas momenta kompozīcijai. Fiksējot ēkas un ainavas, māksliniece vēlas panākt klātbūtnes efektu, aicinot skatītājus sajust viņas zemes tradīcijas un vēsturi. Hiroko Ikeda vienā vietā uzturas īsu brīdi – tieši tik, cik nepieciešams, lai raksturotu iepatikušos ainavu vienā vienīgā uzņēmumā.

Tā kā šogad tiek atzīmēta Japānas un Latvijas diplomātisko attiecību 20. gadadiena, Hiroko Ikeda ar saviem darbiem, kuros attēlotas Japānas vēsturiskās ainavas un savdabīgās krāsas, vēlas uzrunāt Latvijas skatītājus, rosinot viņos vēlmi iepazīt Japānu un, iespējams, kādu dienu to skatīt savām acīm.

Savukārt otrdien, 13. septembrī pulksten 14.30 pieredzējušās meistares Hisako Tokitomo un piecu viņas mācekļu vadībā klātesošie varēs iepazīties ar dažādām Japānai raksturīgām batikošanas tehnikām un izmēģināt tās, veidojot paši savus ornamentus. Meistarklases dalībniekiem līdzi jāņem drēbes, kuras nav žēl nosmērēt, priekšauts, šķēres, uzpirkstenis, lāpāmadata, papīra virtuves dvieļu rullis, trīs veci dvieļi krāsotā auduma nosusināšanai.

Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

7. Vēderprieki Ķīpsalā

Ķīpsalas Starptautiskajā izstāžu centrā šajās brīvdienās varat apmeklēt pasākumu, kas varētu interesēt visiem tiem, kuri ēd un dzer - 16. starptautisko pārtikas izstādi „Riga Food 2011”. Tās piedāvājumā būs gan vērienīga nozares uzņēmumu un organizāciju ekspozīcija, gan plašs konkursu, šovu un citu atraktīvu un interesantu pasākumu klāsts.

“Riga Food” ir plašākā pārtikas nozares izstāde Baltijā un iezīmē nozares attīstību, tā izceļ jaunumus un palīdz iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem. Šogad izstādē piedalīsies vairāk nekā 578 uzņēmumi no 40 valstīm, prezentējot savus jaunākos produktus un pakalpojumus. “Riga Food 2011” būs arī 12 valstu nacionālie kopstendi – Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Gruzijas, Itālijas, Moldovas, Čehijas, Bulgārijas, Kanādas, Francijas un Polijas.

Šī gada jaunumam – Gastronomijas festivālam būs atvēlēta atsevišķa halle, kurā katrs gardēdis varēs baudīt dažādu valstu nacionālo virtuvju piedāvājumu, visdažādāko restorānu, bāru un kafejnīcu ēdienkarti (būs suši restorāns, vācu lielo sviestmaižu restorāns, austrumu virtuve un daudz kas cits), vērot pavāru, konditoru un bārmeņu virtuozitāti konkursos un šovos, kā arī uzzināt daudz jauna un interesanta gastronomijas lauciņā. Līdzās notiks arī Alus festivāls, kurā būs iespējams baudīt visdažādāko šķirņu alus .

Savukārt sestdien, 10. septembrī notiks bārmeņu konkurss flair kategorijā “De Kuyper Flair Latvia Cup 2011”.

Ieejas maksa: Ls 3 (skolēniem, studentiem, pensionāriem - Ls 2,5).

Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Rojs Maizītis