Kosmosa festivāls Priekuļos, Zemgaļu saiets Tērvetē un Nēģu svētki Carnikavā: ko darīt 20. un 21. augustā?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 19. augusts, 10:00

Kosmosa festivāls Priekuļos, Zemgaļu saiets Tērvetē un Nēģu svētki Carnikavā: ko darīt 20. un 21. augustā?

Jauns.lv

Pēdējās vasaras brīvdienas aicināt aicina izrauties uz kādu no daudzajiem brīvdabas festivāliem, izrādēm un svētkiem, kas šajā nedēļas nogalē notiek atliku likām visā Latvijā. Bērniem skolas brīvlaiku pagarināt un pēdējos saules starus aicina noķert Kosmosa festivāls Piekuļos un Nēģu svētki Carnikavā.

Viesus pie sevis gaida arī Ziemeļlivonijas festivāls Ainažos, Zemgaļu saiets Tērvetē, Šlokenbekas muižas svētki, brāļu Kokaru 95. jubilejai veltītais kormūzikas mīļu pulcēšanās „Brāli, brāli” Blomes pagasta Ozolkalnā, šlāgermūzikas festivāls „Vēl mirkli vasarā” Mežaparkā, „Ūdengabali” uz AB dambja, alus brīvdabas festivāls „Riga Craft Beer Fest” „Aldara” pagalmā Tvaika ielā, Baltijas autošova festivāls Biķernieku trasē, Velo svētki Olainē, Daiļo Dāliju diena Salaspils Botāniskajā dārzā, grilēšanas festivāls Krustpils saliņā. Arī vieni no šīsvasaras pēdējiem lieliem koncertiem un izrādēm brīvdabas estrādēs – sestdien „Prāta vētra” Liepājas „Daugavas” stadionā un izrādes „Muļķe sirds” Kuldīgā un „Septiņi vecpuiši” Alūksnē.

21. augustā atzīmējam augusta puča fiasko gadadienu un Latvijas neatkarības atjaunošanas gadadienu, ko uz patriotiskas nots varam sestdien, 20. augustā, pie Brīvības pieminekļa un 11. novembra krastmalā, piedaloties Zemessardzes 25. gadadienas svinībās.

Par to, ka rudens jau ir uz sliekšņa liecina tas, ka profesionālie teātri uzsāk savu sezonu. Pagaidām gan vēl visnotaļ negribīgi. Pilnā sparā izrādes jau notiek Leļļu teātrī, bet Valmieras teātris viesojas Rīgā - Dailes teātrī. Arī kinozāles pildās: galvaspilsētas „Splendid palace” notiek Dāņu kino festivāls, bet Rēzeknē – īsfilmu festivāls „Open place”.

Gana daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – gan galvaspilsētā, gan provincē. Rīgā atklāta Andra Eglīša personālizstāde, skatāms divu mūsdienīgu latviešu mākslinieču iekšējais Zvērs un galvaspilsētas ainavas pazīstamu un ne tik pazīstamu mākslinieku gleznās. Savukārt Liepājas muzejā ieradies mākslinieku desants no kaimiņvalsts piejūras pilsētas – Klaipēdas, bet Bauskas pilī uz kādu laiku iemājojis slavenā čehu karaļa Kārļa IV gars.

Kasjauns.lv piedāvā nozīmīgāko brīvdienu kultūras pasākumu ceļvedi.

1. Ziemeļlivonijas festivāls Ainažos

Sestdien, 20. augustā, Ainažos notiks Ziemeļlivonijas festivāls. Programmā: * no pulksten 9.00 - Amatnieku tirdziņš; * pulksten 10.00 - Stipro skrējiens Ainažu pludmalē; * no pulksten 11.00 - Strītbols; * pulksten 12.00 - Svētku atklāšana un dienas koncerts; * pulksten 21.00 - Svētku koncerts kopā ar Ievu Kerēvicu, Igo, Ivo Fominu un pavadošo grupu. Pēc tam sekos lāpu gājiens uz jūru, lūgsna jūrai, uguns šovs un svētku uguņošana tieši pusnaktī. Festivāls noslēgsies ar svētku balli kopā ar grupām „Vēja radītie” un „RR band”.

Festivāla atklāšanas – dienas koncertā Ainažu estrādē uzstāsies māsas Legzdiņas, Limbažu deju kolektīvs „Jampadracis”, kā arī dejotāji no Lēdurgas „Metieniņa” un, protams, igauņu draugi no robežas viņas puses. Visas dienas garumā būs arī atrakcijas bērniem un skatītājiem, dažādi konkursi un Ziemeļlivonijas izsole.

Šogad Ziemeļlivonijas festivāls Ainažos notiks jau divpadsmito reizi. Tie ir sportiski, atraktīvi un jautri svētki, kuru laikā mazo piejūras pilsētu apciemo viesi no pašu un kaimiņu novadiem, kā arī ciemiņi no Igaunijas tuvākās pašvaldības Hēdemēstes.

Festivāls rīta sākas sportiskas sacensības, kuru ir noskaidrot stiprākos un veiklākos ziemeļlivoniešus.

Sīkāk internetā: www.salacgriva.lv.

Ziemeļlivonijas festivaļs 2016

2. Nēģu svētki Carnikavā

Sestdien, 20. augustā, Carnikavā jau 15. reizi notiks tradicionālie Nēģu svētki, kuriem šogad dota devīze „Mmm... māksla dzīvot!", aicinot apmeklētājus piestāt dažādu sajūtu un noskaņu ostās, kuras sagādās gastronomiskus, muzikālus, sportiskus un izklaidējošus pārsteigumus. Svētku ieskaņas koncerts „Vienā gaismas upē iebrist” Carnikavas parkā būs jau piektdien, 19. augustā, pulksten 22.00, bet galvenie pasākumi norisināsies sestdien.

Sagaidāma lielās nēģu zupas baudīšanu, nēģu pagatavošanas meistarklase, nēģu ātrēšanas sacensībām, kā arī bagātīga koncertprogramma un zaļumballe līdz rīta gaismai. Varēs arī baudīt dažādu labi zināmu mākslinieku uzstāšanos, doties ar zvejnieku laivu uz vietu, kur Gauja satiekas ar Baltijas jūru, kā arī iegādāties kaut ko īpašu un neaizmirstamu tradicionālajā amatnieku tirgū.

No pulksten 8.00 sāksies andele un luste Amatnieku tirdziņā Carnikavas centrā, bet pulksten 11.00 sāksies svētku sportiskā sadaļa. Pulksten 12.00 - kulinārijas šovs „Pusdienas muižā” ar šefpavāriem no Igaunijas un Latvijas, 12.30 - Nēģu ātriešanas sacensības, 13.00 - Carnikavas amatierkolektīvu koncerts „Māksla dzīvo Carnikavā”, 14.00 – „Summer Knight Band” koncerts.

Oficiālā svētku atklāšana ar nēģu zupas baudīšanu būs trijos pēcpusdienā, kam sekos „Sunny Groove Dixie” koncerts. Pulksten 16.45 uzstāsies Trīs tenori - Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis un Miervaldis Jenčs, 18.00 – „Mirage Jazz Orchestra” ar solisti Kristīni Prauliņu, bet 19.30 – „Very Cool People” ar solistēm Aiju Vītoliņu un Kristīni Prauliņu. Deviņos vakarā uz skatuves kāps rokgrupas „Pērkons”, bet 23.15 svētku balli sāks spēlēt grupa „Keksi”.

Svētkos būs arī daudz citu izklaižu un pasākumu: „Ghetto Games”, BMX paraugdemonstrējumi, lūkošanās zvaigznēs no mobilās Observatoriju, Nila Īles studijas bungu aplis, akrobātika ar ūdensslēpēm, Laivu parāde, Nēģu karaļa ierašanās, dūdu un bungu grupas „Auļi” koncerts, uguns šovs un svētku uguņošana. Sīkāk internetā: www.carnikava.lv.

3. Zemgaļu svētki Tērvetē

Sestdien, 20. augustā, un svētdien, 21. augustā, Tērvetē notiks ikgadējie Zemgaļu svētki. Tērvetes pilskalna pakājē darbosies arheoloģiskā apmetne, kurā vēstures rekonstrukcijas klubi un folkloras kopas no Baltijas valstīm, Skandināvijas, Baltkrievijas, Krievijas un Polijas atspoguļos 9. līdz 13. gadsimta dzīvesveidu. Interesenti varēs vērot dažādas sacensības – karavīru turnīru, jātnieku paraugdemonstrējumus, izmēģināt šaušanu ar loku un apgūt senās amatu prasmes, vienlaikus darbosies amatnieku tirdziņš. Programmā:

Sestdien, 20. augustā: Tērvetes estrādē * no pulksten 11.00 – tirdziņš; 8 pulksten 13.00 - svētku atklāšana; * pulksten 13.30 - Latvijas dziesminieku koncertprogramma „Tēva dubļi sidraboti” (bez maksas); * pulksten 22.00 – Zaļumballe (2 eiro). Tērvetes koka pilī: * no pulksten 11.00 - Amatnieku tirdziņš un amatu demonstrējumi; no pulksten 12.00 līdz 18.30 - Celma bungu gatavošanas darbnīca, celmu grebšana ar skatītāju piedalīšanos; * pulksten 13.00 - Svētku dalībnieku gājiens no Tērvetes koka pils uz Tērvetes estrādi; * no pulksten 14.00 līdz 18.30 - Dzelzs laikmeta rotu un apģērba izgatavošanas un nēsāšanas tradīcijas; * pulksten 14.00 - folkloras kopu „Laiva” un „Ceļteka” koncerts; * no pulksten 15.00 - Loka šaušanas turnīrs un Baltu maztautu un Livonijas bruņinieku turnīrs; * pulksten 16.00 - 16.30 Bungu grupas koncerts.

Svētdien, 21. augustā: * no pulksten 12.00 - Amatnieku tirdziņš un amatu demonstrējumi; * pulksten 13.00 - Zemgaļu bruņojums 18. gadsimtā (Normunda Jēruma stāstījums; * pulksten 14.00 - Dzelzs laikmeta rotu un apģērba izgatavošanas un nēsāšanas tradīcijas Baltijas reģionā (par Baltijas reģiona tautu apģērba nēsāšanas tradīcijām stāstīs Santa Jansone sadarbībā ar arheoloģijas kopas „Senzemes” biedriem; pulksten 15.00 - uzbrukums Tērvetes pilij; pulksten 16.30 - Svētku noslēgums (piedalās: „Tērvetes zemgaļi”, „Heiligenberg”, „Senzeme”, „Baltava”, „Komturia Riga”, „Excalibur”, „Senā vides darbnīca”, „Upmale”, „Baltic-Snakes”, „Excercitus Rigensis”, „Comturia Vinda”, „Moonlight dancers”, „Laiva”, „Ceļteka”, „Pelestaka” un „Leitgiris”).

Ieejas maksa Tērvetes koka pils teritorijā: 5 eiro; skolēniem, pensionāriem – 3 eiro. Sīkāk internetā: www.lielkenins.lv.

12. gadsimta Tērvetes koka pils

4. Šlokenbekas muižas svētki

Engures novada Smārdes pagasta Milzkalnē, pavisam netālu no Tukuma, sestdien 20. augustā, norisināsies Šlokenbekas muižas svētki, kuros uzstāsies grupas „Bimini”, „Auļi” un „Dzelzs vilks”, kā arī gaidāms amatnieku tirdziņš, radošas darbnīcas, cirks, jautras un sportiskas aktivitātes, umurkumurs.

Uz svētkiem ieradīsies arī daži pasaku tēli, kas aktīvi darbosies kopā ar mazajiem apmeklētājiem. Muižas pagalmu iedzīvinās Cirka izrāde. Pašā dienas viducī muižas pagalmu pamatīgi ierībinās bungu un dūdu mūzikas grupa „Auļi”. Grupas spēlētajos ritmos kājas kustēs ne tikai Lutausim, bet arī visiem klātesošajiem. Svētku noslēgumā 17.30 kā saldais ēdiens visiem svētku dalībniekiem būs grupas „Dzelzs vilks” jaunā albuma „Perfekta rītdiena” koncerts.

Jāatgādina, ka Šlokenbekas viduslaiku pils (vācu: Schlokenbeck, burtiski – „Slocenes leja”) ir valsts nozīmes arheoloģijas piemineklis. Pašlaik tajā atrodas Latvijas ceļu muzejs.

Ieeja uz pasākumu visas dienas garumā: pieaugušajiem – 5 eiro; bērniem – 2 eiro; līdz septiņu gadu vecumam un Stirnubuks.lv taku skrējējiem – bez maksas („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.slokenbeka.lv.

Latvijas Ceļu muzejs Šlokenbekas muižā

5. Kosmosa festivāls Priekuļu lidlaukā

Cēsu pievārtē – Priekuļu lidlaukā sestdien, 20. augustā, zinātkāres centrs „ZINOO” jau trešo reizi rīkos Kosmosa festivālu", kurās visi aicināti piedalīties Kosmosa sacensībās.

Priekuļu lidlaukā būs iespēja izmēģināt dažādas kosmiskas atrakcijas, būvēt raķetes, vērot iluzionista un zinātniskos šovus. Festivāla ietvaros tiks atklāta arī izstāde „Kosmoss ikdienā”, kurā interaktīvā veidā būs iespējams uzzināt par izgudrojumiem, kas savulaik tika radīti kosmosa nozarei, taču šobrīd atrodas mūsu visu mājās un tiek izmantoti ikdienā.

Pirms gada festivālā pirmo reizi notika Kosmosa sacensības uzņēmumiem, kuras tie sacentās savā starpā, radot stratosfēras zondes un dodoties to glābšanas misijā. Šogad tradīcija tiks turpināta, kā arī atsevišķas sacensības tiks organizētas ģimenēm.

„Kosmosa festivāls ir iespēja ģimenēm būt kopā un atpūsties zinātkārā, erudītā un zinātniskā atmosfērā. Tieši attīstoša un jēgpilna laika pavadīšana kopā ar ģimeni ir vissvarīgākais posms mūsu bērnu attīstības ceļā. Tieši tāpēc šogad festivālu esam papildinājuši ar atsevišķām sacensībām ģimenēm, kas būs interesantas gan lieliem, gan maziem,” stāsta festivāla organizators un zinātkāres centru „ZINOO” izveidotājs Pauls Irbins.

Kosmosa entuziasti festivālā sāks ierasties jau desmitos no rīta, galvenās norises – pa dienu, bet vakarpusē tiks apbalvoti Kosmosa sacensību uzvarētāji. Festivālā ieeja – bez maksas. Sīkāk internetā: www.zinoo.lv.

Pirmais Kosmosa festivāls Priekuļos 2013. gadā

6. Laikmetīgās videomākslas festivāls „Ūdensgabali”

Rīgā, uz AB dambja (peldošā galerija „Noass”), no ceturtdienas, 18. augusta, līdz svētdienai, 21. augustam, norisināsies Starptautiskais laikmetīgās un videomākslas festivāls „Ūdensgabali”, kas ir vienīgais video festivāls Baltijā. Tā laikā tiks demonstrētas pasaulē pazīstamu festivālu un eksperimentālo filmu arhīvu programmas, kuras papildinās ar kuratoru prezentācijām un komentāriem, tādējādi iepazīstinot festivāla viesus ar māksliniecisku, profesionāli augstvērtīgu programmu. Festivālā būs iespēja padziļināt izpratni par kustīgā attēla mākslu un tās interpretācijām, vienlaikus nezaudējot festivāla svētku noskaņu, izklaides elementus un atvērtību visplašākajai auditorijai.

* Ceturtdiena, 18. augustā, pulksten 19.00 tiks atklāta Kates Krolles personālizstāde „es varētu būt citur” - par ķermeni kā mediatoru starp domas telpu un notikumu secību šeit uz zemes. Pulksten 21.00 - Dj Bastard Gy un video mākslinieces Lindas Konones performance.

* Piektdien, 19. augustā, pulksten 21.00 - Dejo un Locies spēlēs eksperimentālo elektronisko mūziku.

* Sestdien, 20. augustā, no pulksten 12.00 līdz 15.00 būs „Ūdensgabali” bērniem; 21.00 - Japānas Mediju Mākslas festivāla 2016. gada programma „Fokusā Japāna”, kas piedāvās desmit japāņu mākslinieku veidotus video darbus; 22.00 – zīmējumu animācijas „Medijs kā somatisks impulss”.

Sīkāk internetā: www.noass.lv.

Pagājušā gada „Ūdensgabali”

7. Izstāžu ceļvedis: iekšējais Zvērs Kalnciema kvartālā, čehu karalis Bauskā un Klaipēdas desants Liepājā

* Rīgas mākslas galerijas „Daugava” klusā centra telpā (Ausekļa ielā 1) līdz 1. oktobrim skatāma Andra Eglīša personālizstāde „Pāreja”. Kā gleznā risināt pāreju no plaknes uz telpu un no priekšmetiskā uz abstrakto – šādi jautājumi nodarbinājuši gleznotāju Andri Eglīti. Savu atbildi viņš ietvēris jaunajā izstādē „Pāreja”. Pirmās idejas šim ciklam tapušas jau pērnā gada rudenī, bet aktīvākais darbs bijis pēdējā mēneša laikā. Autors atzīst – tā reizē ir gan krāsu pāreja, gan plakne, gan telpa, gan realitāte, gan abstrakcija. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) vēl tikai dažas dienas - līdz 23. augustam skatāma speciāli Rīgas svētkiem izveidota gleznu izstāde „Mūsu Rīga”, kurā izstādīti mākslas darbi gan no galerijas kolekcijas, gan speciāli šai izstādei gleznoti Rīgas skati. Rīgas pilsētai kā neizsmeļamam tematam savā mākslā ir pievērsušies mākslinieki visos laikos gan atainojot Rīgas panorāmas skatu, Vecrīgas ielas, vai vēsturiskus pieminekļus, gan ļaujot pilsētvidei kā ikdienišķam fonam papildināt figurālās glezniecības darbus. Izstādītie darbi skatītājam ļaus  apbrīnot pilsētas jumtu ainavu, piepilsētas pievilcīgos nostūrīšus, mikrorajonu plašumu un Rīgas vēsturisko centru dažādos diennakts un gadalaikos. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

 

* Kalnciema kvartāla galerijā (Kalnciema ielā 35, Pārdaugavā) līdz 30. augustam skatāma Rasas Šulcas un Daces Dēliņas-Lipskas izstāde „Un vilks”. Izstādes reklāma vēsta: „Zvērs nav ne slikts, ne labs. Zvērs ir un būs, kamēr vien mēs dzīvosim. Tikai no mums ir atkarīgs, vai Zvērs būs mūsu kalps vai pavēlnieks. Par neparastajām attiecībām ar savu „iekšējo Zvēru”, sastopot to klusā meža ielokā, arī šī izstāde”. Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 2. oktobrim skatāma Lietuvas mākslinieku savienības Klaipēdas nodaļas mākslinieku izstāde „Rietumvēji”. Tajā piedalās 28 mākslinieki, kas pārstāv dažādus mākslas žanrus - glezniecību, mazo plastiku, tēlniecību, grafiku un lietišķo mākslu. Izstādē apskatāmi gan jau atzītu mākslinieku darbi, gan jaunās paaudzes veikums, veidojot radošu dialogu starp dažādu paaudžu mākslinieku izpausmēm un izteiksmes veidiem mākslā. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

 

* Bauskas pils muzejā līdz 30. novembrim skatāma Čehijas Nacionālā muzeja sagatavotā izstāde „Kārlis IV – Čehijas karalis un Romas ķeizars”, kas veltīta Kārļa IV Luksemburga (1316. – 1378.) dzimšanas 700. gadu jubilejai, ko Čehijā atzīmē ar daudzām izstādēm un kultūras sarīkojumiem. Čehijas karaļu Luksemburgu dinastijas laika posms tiek saistīts ar uzplaukuma laikmetu čehu vēsturē, jo veicināja saimniecisko izaugsmi, politisko stabilitāti, kultūras un mākslas attīstību. Bauskas pils par izstādes norises vietu izvēlēta tādēļ, ka pili ir restaurējuši čehu meistari, un tas liecina ne tikai par Latvijas un Čehijas saiknēm vēsturiski, bet arī mūsdienās. Sīkāk internetā: www.bauskaspils.lv.

Bauskā izstāde par Čehijas karali Kārli IV Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, EPA/LETA, Ieva Čīka/LETA, Indra Kuzmicka/poga.lv/ Video: LTV Ziņas, LTV „Panorāma”