Lembergam varen interesants viedoklis par to, kādam cilvēkam jāvada VID
Iknedēļas intervija diezgan viennozīmīgi parāda, cik liela ir Ventspils mēra ieinteresētība un ietekme VID vadītāja meklēšanā un bīdīšanā.
Viedokļi
2016. gada 19. augusts, 21:54

Lembergam varen interesants viedoklis par to, kādam cilvēkam jāvada VID

Jauns.lv

Savā ierastajā iknedēļas viena cilvēka preses konferencē Ventspils mērs Aivars Lembergs plaši izpaudās par "sasāpējušo jautājumu", proti, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) joprojām neatrasto vadītāju. Cita starpā viņš pauda savas pārdomas par to, kas veido atalgojumu cilvēkam šādā amatā. Zināms, ka finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola VID vadītājam gribētu atvēlēt 8100 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Reizniece-Ozola šonedēļ pauda pārliecību, ka VID vadītāja atalgojumam ir jābūt līdzvērtīgam lielas valsts kapitālsabiedrības vadītāja atalgojumam. "Kopējie griesti varētu būt 8100 eiro, no kuriem bruto pamatalga būtu nedaudz virs 5000 eiro ar iespēju par kvalitatīvu darbu saņemt piemaksas 60% apmērā no mēneša atalgojuma," skaidroja ministre.

Viņas partijas biedram, Ventspils mēram Aivaram Lembergam gan šis cipars šķiet par šerpu. Pirmkārt, Lembergu kopumā nomāc tas, ka "iestādei jau pusgadu nav vadītāja".  Zaļzemnieku nule bez konkursa virzītā Inga Koļegova šajā amatā nenonāca - gan sabiedrības spiediena, gan politisko intrigu dēļ; Koļegova it kā pati atteicās kandidēt uz augsto amatu. Šobrīd nolemts rīkot atklātu konkursu uz amatu. Lembergs šo situāciju komentē šādi: "Nu, tagad mēs saprotam, ka labākajā gadījumā oktobrī tur būs kāds... Nekādu gan ģēniju jūs tur neatradīsiet, gribu iepriekš jau brīdināt, ja."

Lemberga kungu pārsteidz, ka no apmēram četriem tūkstošiem darbinieku, kuri strādā VID, nevar atrast nevienu, kam var uzticēties. "Nu tad vajag likvidēt to kantori un taisīt no jauna! Nu pareizi, ne?! Man visa tā situācija ļoti nepatīk. Mēs visi labi saprotam, ka tur spēle ir likmes simtiem miljonu eiro vērtībā. Spēlētāji ir ļoti bagāti un ļoti naudīgi. Tur nav vienkārši... "

Runājot par iespējamo atalgojumu cilvēkam, kam vajadzētu vadīt Ieņēmumu dienestu, Aivars Lembergs akcentē "Vienotības" realizēto politiku, kas pēc Kalvīša ēras "ar putām uz lūpām bazūnēja, ka jānogriež ierēdniecībai algas".  Tas ticis izdarīts, atceras Lembergs. Rezultātā panākts stāvoklis, ka augstos atbildīgos amatos cilvēki strādā tikai hobija pēc, jo algu cipari nespēj konkurēt ar piedāvājumu privātajā sektorā.

Tomēr mirkli vēlāk viņš pats aizgūtnēm stāsta, cik svarīgi ir vadītājam strādāt aicinājuma pēc, neskatoties uz milzu slodzi, virsstundām. Komentējot Reiznieces- Ozolas gribētos astoņus tūkstošus, Lembergs pauž: "Ja tur [VID - aut.] strādā par algu - tur nekas nesanāk. Tur jābūt ir hobija pārliecībai. Tāpat kā pilsētu vadīt... Ja tu te strādā par algu, te nav ko darīt. Es domāju, ka tas ir taisni tā."

Kā zināms, augstā amata pretendentus nolemts izvērtēt personālatlases kompānijai. Tas nav pa prātam Aivaram Lembergam. "Ja jums ir kombains, kas maksā simt tūkstošus, jūs ko - konkursa kārtībā kombainieri atlasīsiet? Pēc anketas, vai kā? Jūs viņam to uzticēsiet? Tas taču ir šovs, blēņas! Protams, es saprotu, visādi sorosisti grib izčakarēt Latviju, lai tā nevarētu normāli funkcionēt," intervijā iekarst mērs. Žēl skatīties uz valsti, viņš piebilst.

Pilna intervija ar Lembergu par aktuālo VID jautājumu:


Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video