"Negvelz par lietām, kuras nesaproti!" Tanku iepirkums uzkarst līdz politiķu savstarpējiem apvainojumiem
Elksniņš Pabriku nosaucis par klaunu, savukārt Pabriks pauda, ka Elksniņa cītīgā rosība, noniecinot valsts lēmumu, viņu kaitina.
Politika
2016. gada 20. augusts, 06:30

"Negvelz par lietām, kuras nesaproti!" Tanku iepirkums uzkarst līdz politiķu savstarpējiem apvainojumiem

Jauns.lv

Īstas vīru runas par tankiem ”panesušās” starp diviem deputātiem - Andreju Elksniņu (Saskaņa) un Arti Pabriku (V). Viss sācies ar Elksniņa dzēlīgajiem mājieniem par iepirkumu, kurā Latvija iegādājusies militāro tehniku – Pabriks ieteicis „Saskaņas” deputātam un „viņa saimniekiem” negvelzt par lietām, kuras nesaprot, savukārt Elksniņš nosaucis Pabriku par klaunu.

Savā tvītā Andrejs Elksniņš noniecināja Latvijas veikto militāro iepirkumu, kurā par 46 miljoniem eiro no Lielbritānijas iegādāti 123 bruņutransportieri, ieroči, munīcija un cita tehnika, apgalvojot, ka lietuvieši saimniekojoši gudrāk. Kā redzams, elites politiķu sarakste uzkarsa diezgan ātri.

 

 

Pabriks neesot „trausls zieds”

Kasjauns.lv sazinājās ar tvitera kašķī iesaistītajiem politiķiem, lai vaicātu, vai viņaprāt politiķiem pieklājas publiskā vidē šādā valodā apspriest ar valsts drošību saistītus jautājumus. „Saskaņas” deputāts Andrejs Elksniņš, komentējot savus izteikumus, apgalvoja, ka šis, pirmkārt, ir jautājums, kuru „Pabriks savulaik nopūdelēja.”

„Situācija ir absolūti vienkārša – Lietuvai un Igaunija ir iegādājusies salīdzinoši jaunu kara tehniku, kamēr Latvija faktiski iepirkusi vecus metāllūžņus. Atkal no Baltijas valstīm mēs šajā situācijā esam 3.vietā,” runājot par Pabrika saimniekošanu, skarbi izsakās Elksniņš. Deputāts arī atgādina, ka sakarā ar iepirkumu ir vērsies ar iesniegumu Generālprokuratūrā: „Kā minimums, šis viss ir nesaimnieciska līdzekļu tērēšana. Taču šo vērtēs arī Ģenerālprokuratūra”. Uz jautājumu, vai publiski apsaukt citu deputātu par klaunu nav par šerpu, Elksniņš atbildējis, ka Pabrikam viss būšot kārtībā: „Pabriks nav trausls zieds, kurš šādā sarunā ar mani varētu novīst!”

Elksniņš Pabriku esot nokaitinājis

Kā redzams, arī „Vienotības” pārstāvis Pabriks nav klusējis uz „Saskaņas” pārstāvja kārtējām nievām par Latvijas Aizsardzības ministrijas lemšanu, liekot Elksniņam un „viņa saimniekiem” paklusēt. Sarunā ar Kasjauns.lv Eiropas parlamenta deputāts Pabriks atzīst, ka, iespējams, viedokļu apmaiņa sociālajos tīklos aizgājusi nedaudz par tālu, taču, komentējot sevis apsaukāšanu, piebilst, ka arī deputāti ir tikai cilvēki un neklātienē dažam labam ir drosme pateikt vairāk nekā klātienē.

„Tas, kas mani kaitina, ir Elksniņa šķietamais pienākums nodarboties un runāt par tēmu, kuru viņš neizprot. Ir skaidri redzams, ka viņš atkārtoti cenšas parādīt Latviju kā vāju valsti, kura nespēj sevi aizsargāt. Es, protams, neturpināšu to tvitera sarunu tālāk,” stāsta Pabriks.

Iepirktos tankus kritizē arī ģenerālis

Lai arī rupjību mirklis tviterī droši vien neatbilst labajam stilam, pats iepirkums tomēr ir gana pretrunīgs. Arī koalīcijas partiju deputāti nav sajūsmā. Atvaļinātais ģenerālis Kārlis Krēsliņš no Nacionālās apvienības LTV7 pavēstīja: „Es domāju, ka visai informācijai par šo darījumu jābūt pieejamai nodokļu maksātājiem.”

Kā iepriekš ziņots, iepirkumā iegādāti kaujas izlūkošanas bruņutransportieru CVRT (Combat Vehicles Reconnaissance”; „Tracked”) modeļi. Tie savulaik sevi labi parādījuši Folklendu karā, 1982.gadā, pret Argentīnu. Līguma summa ar britiem par 123 mazlietotiem bruņutransportieriem ir 39,4 miljoni sterliņu mārciņu (46,1 miljons eiro kopā vai nepilni 375 000 eiro par vienu), bet papildu izdevumus rada ieroči, munīcija, sakaru un citas sistēmas, sasniedzot 107 miljonus eiro. Vēl 143 miljonus plānots ieguldīt remontbāzē un apmācībā.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/Edijs Pālens/LETA, Latvijas armija