112
2011. gada 24. oktobris, 15:09

Liepājā pēc sākumskolas darbinieces saslimšanas ar tuberkulozi inficējušies 17 bērni

Jauns.lv

Liepājas Ezerkrasta sākumskolā pēc darbinieces saslimšanas 17 bērni inficējušies ar tuberkulozi, tostarp divi saslimuši, sacīja Liepājas slimnīcas ārsts Andris Kristons.

Viņš gan norādīja, ka precīzāka informācija vēl tiks apkopota.

Savukārt Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Tuberkulozes un plaušu slimību klīnikas virsārste Andra Cīrule, norādīja, ka vēl septiņi bērni, kas nav saslimuši, bet ir inficējušies, saņem profilaktisko terapiju LIC.

Apmēram 30% cilvēku, kuri nokļuvuši kontaktā ar tuberkulozi, ar to inficējas, bet 5% no tiem saslimst ar tuberkulozi, skaidroja LIC. Pārējiem veidojas latenta tuberkulozes infekcija.

Kā liecina LIC apkopotā statistika, šogad deviņos mēnešos ar tuberkulozi Latvijā saslimuši 576 cilvēki, kas ir gandrīz tikpat daudz kā pērn attiecīgajā periodā, kad saslima 578 cilvēki. No visiem saslimušajiem šogad līdz oktobrim 43 bija bērni un četri pusaudži. Šogad ir miruši 34 tuberkulozes pacienti, kas ir par 13 mazāk nekā pērn deviņos mēnešos.

Kā ziņots, Veselības inspekcija (VI) saistībā ar notikušo inficēšanos ar tuberkulozi un saslimšanas gadījumiem sākusi pārbaudes Liepājas Ezerkrasta sākumskolā, informēja VI pārstāve Dace Vīksna.

Tuberkuloze ir lipīga infekcijas slimība, ko ierosina baktērija. Infekcijas avots ir ar tuberkulozi slims cilvēks, kas klepojot parasti inficē 10 līdz 15 veselos, bet īpašos apstākļos, kad cilvēki ir novājināti, var inficēt pat 45 cilvēkus.

Slimības pazīmes ir klepus, kurš ilgst vairāk par trim nedēļām, ar krēpām, reizēm ar asiņu piejaukumu. Mazāk specifiski simptomi ir nogurums, apetītes trūkums, krišanās svarā, elpas trūkums, sāpes krūtīs un nedaudz paaugstināta temperatūra.

Latvijā vakcīna pret tuberkulozi tiek apmaksāta no valsts līdzekļiem. Tā tiek veikta bērniem otrajā līdz piektajā dzīves dienā. Arī tuberkulozes ārstēšana un izmeklēšana slimniekiem ir bez maksas.

LETA