Džo Baidens lūdz neklausīties Trampā, jo "viņš nezina, ko runā"
Tas, ko ASV viceprezidents baltiešiem teiks par Donaldu Trampu, bija viens no gaidītākajiem momentiem viņa vizītes ietvaros. Baidena teiktais, protams, nepārsteidz: neklausieties Trampā!
Politika
2016. gada 23. augusts, 19:40

Džo Baidens lūdz neklausīties Trampā, jo "viņš nezina, ko runā"

Jauns.lv

ASV viceprezidents Džo Baidens aicina Baltijas valstis neklausīties ASV prezidenta amata kandidāta no Republikāņu partijas Donalda Trampa retorikā, jo "viņš nezina, ko runā".

Savā uzrunā Baltijas valstu iedzīvotājiem Baidens akcentēja Baltijas valstu un ASV attiecības, lielu uzmanību pievēršot ASV apņēmībai pildīt savas NATO saistības. "Neklausieties tajā cilvēkā, viņš nezina, ko viņš runā," sacīja ASV viceprezidents.

Viņš uzsvēra, ka ASV vienmēr spēs aizstāvēt savus partnerus, piebilstot, ka arī NATO mūsdienās un šodien ir tikpat svarīga alianse, kā tas vienmēr ir bijis. "Mēs uzskatām, ka neatkarīgām valstīm pašām ir tiesības lemt par savu likteni. Mēs apņemamies rūpēties par jūsu drošību - ASV pieturēsies pie solījuma pildīt NATO piekto pantu," sacīja Baidens.

Tāpat Baidens savā runā norādīja, ka, lai arī kādi izaicinājumi stātos pretim, "draudzība starp ASV un Baltijas valstīm ir mūžīga".

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) pirms Baidena runas uzsvēra Baltijas ceļa nozīmi un Baidena vizītes simbolismu tieši šajā dienā. "Mēs pateicamies par jūsu personīgo ieguldījumu, palīdzot Baltijas valstīm pievienoties NATO dalībvalstu saimei," sacīja Rinkēvičs.

Ministrs pauda, ka Latvija augstu novērtē Baidena vadošo lomu, paužot atbalstu dalībai NATO, turklāt Baidens kā senators "dedzīgi atbalstīja NATO paplašināšanos". "Vēsture ir pierādījusi, ka Baltijas valstis savu drošību var skatīt tikai kopā, nevis atšķirti citai no citas vai norobežojoties no pasaules mēroga izaicinājumiem," savā runā uzsvēra Rinkēvičs.

"Diemžēl 21.gadsimtā joprojām ir apdraudēts solījums, ka Eiropai jābūt vienotai, brīvai un mierīgai. Austrumos mēs saskaramies ar spēku, kas ir gatavs varmācīgi pārvietot pašreizējās suverēnu valstu robežas - mēs to redzam Ukrainā, Gruzijā, Sīrijā. Baltija uz to ir reaģējusi ar aizvien stingrāku apņēmību stiprināt savas pašaizsardzības spējas un apņemšanos palielināt aizsardzības izdevumus. Mēs turklāt atzīstam, ka ir būtiski palielināt mūsu valstu izturētspēju un robežu drošību. Mēs esam gatavi maksāt savus rēķinus un sniegt savu ieguldījumu," sacīja Rinkēvičs.

Ministrs uzsvēra, ka ASV klātbūtnei un vadībai Baltijas valstīs ir būtiska nozīme, novērtējot to atbalstu, kas ir saņemts kā ASV rotācijas spēku klātbūtne un regulāras militāras mācības uz zemes, gaisā un jūrā.

"Veltīdams 40 gadus dienestam valsts pārvaldē, kalpodams tautai un darbodamies sabiedrības labā, jūs vienmēr esat bijis brīvības aizstāvju priekšējās rindās, gatavs rādīt ceļu, kurp iet," sacīja ministrs.

ASV ir apņēmušās pildīt NATO līguma 5.pantu un tas ir svēts pienākums, šodien pēc tikšanās ar visu trīs Baltijas valstu prezidentiem pavēstīja Baidens. Viņš uzsvēra, ka līgums ir rakstveida vienošanās, kur viena no līgumpusēm ir ASV, un tāpēc viņš vēlas vēlreiz apstiprināt, ka ASV pilnībā uzņemsies saistības un pienākumus, kas līgumā paredzēti.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā ieradies ASV viceprezidents Baidens. Līdz šim jau ir notikušas viņa tikšanās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem un Latvijas Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Vakarā viņš Latvijas Nacionālajā bibliotēkā teiks uzrunu baltiešiem.


LETA/Foto: EPA/LETA/Edijs Pālens/LETA