Baidens sola mūspusē izvietot 4200 NATO kareivju
"Mēs gribam, lai Maskava zina, ka mēs domājam to, ko mēs sakām," uzsvēra Baidens.
Sabiedrība
2016. gada 23. augusts, 23:25

Baidens sola mūspusē izvietot 4200 NATO kareivju

Jauns.lv

ASV Polijā, tostarp šajā reģionā, kopumā gatavas izvietot 4200 karavīru papildus NATO Varšavas samitā pieņemtajiem lēmumiem, šovakar sacīja ASV viceprezidents Džo Baidens.

Baidens norādīja, ka karavīri būs bāzēti Polijā, bet mācības tiks aizvadītas arī Baltijas valstīs - tā būšot viena mehanizētā brigāde kopā ar militāro aprīkojumu un tehniku. ASV viceprezidents piebilda, ka ASV karavīri Baltijas valstīs piedalīsies vairākās mācībās.

ASV viceprezidents aicina Baltijas valstis neklausīties ASV prezidenta amata kandidāta no Republikāņu partijas Donalda Trampa retorikā, jo "viņš nezina, ko runā". Savā uzrunā Baltijas valstu iedzīvotājiem Baidens akcentēja Baltijas valstu un ASV attiecības, lielu uzmanību pievēršot ASV apņēmībai pildīt savas NATO saistības. "Neklausieties tajā cilvēkā, viņš nezina, ko viņš runā," sacīja ASV viceprezidents. Viņš uzsvēra, ka ASV vienmēr spēs aizstāvēt savus partnerus, piebilstot, ka arī NATO mūsdienās un šodien ir tikpat svarīga alianse, kā tas vienmēr ir bijis. "Mēs uzskatām, ka neatkarīgām valstīm pašām ir tiesības lemt par savu likteni. Mēs apņemamies rūpēties par jūsu drošību - ASV pieturēsies pie solījuma pildīt NATO piekto pantu," sacīja Baidens.

Tāpat Baidens savā runā norādīja, ka, lai arī kādi izaicinājumi stātos pretim, "draudzība starp ASV un Baltijas valstīm ir mūžīga".

Jau ziņots, ka otrdien Rīgā ieradies ASV viceprezidents Baidens. Līdz šim jau ir notikušas viņa tikšanās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem un Latvijas Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Vakarā viņš Latvijas Nacionālajā bibliotēkā veltījis uzrunu baltiešiem.

LETA/Foto: LETA