Pasaules dīvainākās un neparastākās Ziemassvētku egles. FOTO
Sabiedrība
2011. gada 26. novembris, 18:35

Pasaules dīvainākās un neparastākās Ziemassvētku egles. FOTO

Jauns.lv

Metāllūžņu liesmumetējs. Svētku koks no spēļu klucīšiem. Mākslīgi politiskais pārpratums. Apzeltītais Ziemassvētku brīnums. Šādi var raksturot dažas no šajās dienās dažādās pasaules malās uzstādītajām svētku eglītēm.

Kamēr Ziemeļeiropā svētku eglītes gāžas kā rindā salikti domino kauliņi, Tokijas policisti un Ukrainas miliči saspringti sargā savas zemes egles – vieni no augsta ranga laupītājiem, otri – no politiskās opozīcijas. Arī Berlīnē kāda egle tiek rūpīgi uzmanīta dienu un nakti, lai pie tās kāds nejauši neapsvilinātos. Savukārt Latvijas bērnus lielveikala Santaklauss aicina ēst neveselīgos čipsus un no tiem būvēt veidojumu, zem kura paslēpties ziemas saulgriežu zaķiem.

Kasjauns.lv sastādīja 1. Adventes dīvaināko svētku koku TOP5, protams, nepiemirstot arī ielūkoties latviešu Ziemassvētku kociņa būvniecības jaunākajās tehnoloģijās.

1. Pati baismīgākā egle – liesmu metēja

Par pašu atbaidošāko šo Ziemassvētku egli jau ir paspēta nodēvēt Vācijas galvaspilsētā Berlīnē iepretim ķeizara Vilhelma memoriālajai baznīcai uzstādītais 12 metrus augstais uz metāla karkasa izveidotais veidojums - egle „Traffic Tree” (Satiksmes jeb Transporta Egle – tulkojumā no angļu valodas.)

Septiņas tonnas smago egli kopā ar berlīniešiem, kuri neko nesaprot no mākslas, uzprojektēja mākslas zinātnieks Tomass Platners. Šīs metāla egles galvenie rotājumi ir metāllūžņi, ceļazīmes „Stop”, kā arī plīša lācīši - Berlīnes simbols.

Pats „Traffic Tree” konstruktors teic, ka šis svētku koks ir Ziemassvētku egles parodija -  „mūsu nevajadzīgās sabiedrības atspulgs”. Ik pēc pusstundas no šī egles veidojuma izšaujas uguns liesmas, tāpēc to rūpīgi apsargā policisti, lai kāds pārlieku kaismīgs Ziemassvētku svinētājs neapsvilinās.

Berlīnes katoļu vikārbīskaps Matiass Gerihs ir šausmās par šo egli: „Šāds izstrādājums it kā pašus Ziemassvētkus izmet metāllūžņu izgāztuvē. Tas noteikti neatgādina par vieniem no cilvēces svarīgākajiem svētkiem! Mums vajadzīgs īsts koks!”

Jāteic, ka pērn šajā pašā vietā bija uzstādīta cits ne visai viennozīmīgi vērtēts svētku simbols - piepūšamā egle.

Pati briesmīgākā un šausmīgākā egle – Berlīnes „Traffic Tree”

2. Ziemeļeiropā egles gāžas pēc domino efekta principa

Pāris simtu kilometru tālāk uz ziemeļiem no Latvijas draudzīgo kaimiņvalstu pilsētu centrālajos laukumos galvenās egles gāžas gluži kā pēc domino efekta principā. Vispirms ceturtdien Helsinku centrālajā – Senāta laukumā lielais vējš nogāza Somijas galveno 30 metru augsto egli. Drīz vien egli uzslēja atpakaļ un somi atkal varēja mierīgu prātu gaidīt Ziemassvētku brīnumus.

Tomēr Santaklauss, pēc visa spriežot, nekārtību laikam nemīl – ja kaut kas ar viņa ziņu ir nogāzts, tad tam arī slīpi jāpaliek, un kopā ar Vēja māti turpināja pierādīt savu varenību. Dienu vēlāk – piektdien - ne bez Ziemassvētku rūķu palīdzības burtiski vienā laikā nogāzās divas Somijas kaimiņvalsts – Igaunijas centrālās egles. Pulksten 14.59 „slīpi nolikās” 24 metrus augstā un 4,5 tonnas smagā egle ļaužu pārpildītajā Tallinas Rātslaukumā starp Ziemassvētku tirdziņa būdām, bet minūti vēlāk – pulksten 15.00 nogāzās Igaunijas ziemeļaustrumu piekrastes pilsētiņas Kivieli centrālā egle. Kivieli egle gan neatradās ļaužu pārpilnā pilsētas laukumā un tāpēc tās kraham nebija tik daudz liecinieku kā Helsinkos vai Tallinā.

Tomēr jāsaka, ka Dieva Dēls, kura dzimšanas dienu svinēsim pēc četrām nedēļām, bija visnotaļ žēlīgs. Neviens egles koks neuzgāzās kādam cilvēkam un nevienu nesavainoja. Pilsētu pašvaldības, kurās nogāzās egles, tās ātri vien sastutēja atpakaļ, lai 27. novembrī pilsētu mēri tajās varētu iededzināt pirmo Adventa svecīti.

Tallinas Rātslaukumā nokrīt lielā Ziemassvētku egle

3. 150 miljonus vērtā zelta egle

Tokijā uzstādīta, iespējams, pati dārgākā Ziemassvētku egle pasaulē, kuras vērtība ir 150 miljoni Japānas jenu jeb mazliet vairāk par vienu miljonu latu.

Par šo egli ir parūpējies japāņu juvelierizstrādājumu nams „Ginza Tanaka”. kopā ar floristikas mākslinieku Sogo Karijazaki, kas radījis Ziemassvētku eglīti no tīra zelta 366 000 latu vērtībā. Lai izgatavotu 2,4 metrus augsto eglīti, tika izlietoti aptuveni 12 kilogrami zelta. Arī eglītes rotājumi - lentes, sirdis un orhidejas - ir no tīra zelta.

Lai arī eglītes izgatavošanai izlietotā zelta tirgus vērtība ir aptuveni 366 000 latu, tās kopējā vērtība ir daudz lielāka. „Ņemot vērā laiku, kas bija nepieciešams tās radīšanai - mākslinieks tajā ieguldīja daudz darba -, mēs varam pieņemt, ka šī eglīte maksātu aptuveni 150 miljonus jenu,” teic veikala „Ginza Tanaka” pārdošanas vadītājs Naoto Mizuki.

Zelta eglīte būs izstādīta veikala skatlogā līdz pat 25. decembrim. Lai arī pati eglīte netiek pārdota, veikalā ir pieejamas citas greznumlietas, ko radījis floristikas meistars Sogo Karijazaki.

Jāteic, ka šī nebūt nav dārgākā eglīte, ko uz Ziemassvētkiem izstādījis juvelierizstrādājumu nams „Ginza Tanaka” - 2006. gadā veikalu rotāja eglīte, kuras izgatavošanai bija izmantots 21 kilograms tīra zelta.

Tomēr uz visdārgākās Ziemassvētku eglītes statusu pretendē pagājušajā gadā kāda luksusa viesnīcā Abū Dabī (Apvienotie Arābu Emirāti) viesiem par prieku uzstādītā Ziemassvētku eglīte 11 miljonu ASV dolāru (aptuveni 5,8 miljonu latu) vērtībā. 13 metrus augsto egli rotāja sudraba un zelta lentes, bumbiņu rotājumi un spuldzīšu virtenes 10 000 ASV dolāru vērtībā, taču uz egles zariem sakārtie auskari, kaklarotas un citi juvelierizstrādājumi padarīja to par dārgāko Ziemassvētku eglīti pasaulē. Tomēr šo rekordu var apstrīdēt, jo dārga bija nevis pati egle, bet gan tās rotājumi. Viss atkarīgs no tā, kā rēķina.

Miljons latu vērtā egle no 12 kilogramiem tīra zelta Tokijā

4. Milzīgais Ziemassvētku politiskais pārpratums

Par politiski, ekonomiski un nacionāli visskandalozāko egli var uzskatīt Ukrainas galvaspilsētas Kijevas Neatkarības laukumā pašlaik uzstādāmo valsts galveno egli Tā kā Ukrainā pārsvarā dzīvo austrumu rita kristieši, tad arī Ziemassvētku gaidīšanas laiks un paši svētki tur iestājas vēlāk – pēc vecā stila jeb divas nedēļas vēlāk nekā Vakareiropā. Līdz ar to arī egles tur uzstāda vēlāk.

Pirmām kārtām, pirmo reizi Ukrainas vēsturē šogad valsts galvenā egle būs nevis zaļoksns koks ar skujām un čiekuriem, bet gan mākslīgs veidojums. Otrām kārtām, to sāka uzstādīt jau daudz agrāk – 18. novembrī, norobežojot Neatkarības laukumu ne jau lai to sagatavotu svētkiem, bet gan tādēļ, lai tajā nepieļautu tautas pulcēšanos, kas tur svinētu Ukrainas Oranžās revolūcijas, kad tika gāzts toreizējas prezidents Leonīds Kučma, septīto gadadienu. Trešām kārtām, nerimst strīdi, kas un cik šajā visnotaļ korumpētajā valstī ir nopelnījis jeb iebāzis savā kabatā naudu gan par pašas egles sliešanu gaisā, gan tās izgatavošanu, pārvadāšanu un apsargāšanu.

Jāteic, lai arī Kijevas apgabala tiesa aizliedza galvaspilsētā svinēt Oranžās revolūcijas septīto gadadienu, ko Neatkarības laukumā gribēja darīt kādreizējie nemiernieki, tie tomēr pirms pāris dienām salasījās apkārt topošajai eglei, lai pieminētu septiņus gadus vecos notikumus.

Tikmēr tiek slieta egle, kurai ukraiņos būtu jārada vēlme ne tikai priecāties par 2012. gada iestāšanos, bet arī jārosina aizmirst neseno kādreizējās premjerministres Jūlijas Timošenko arestu. Iemesls tam ir diezgan pamatīgs, bet vai efektīvs, par to gan jāšaubās.

Par iemesla pamatīgumu liecina milzīgās egles – politiskā pārpratuma apmēri. Tā ir 40 metru gara un 44 tonnas smaga, izgatavota no itāļu izejmateriāliem vietējā rūpnīcā „Jelka Ukraini”, kurā izgatavotas vēl 300 mākslīgās egles gan Ukrainas, gan arī Baltkrievijas pilsētu centrālajiem laukumiem. Uz Kijevas galvenās egles būs uzkarināti arī 550 kilogramu elektrisko lampiņu.

Politiski visskandalozākā egle top Kijevas neatkarības laukumā

5. Lielākā egle no lego spēļu klucīšiem

Pasaulē pati lielākā egle no lego spēļu konstruktora klucīšiem ir izveidota Londonas Svētā Pankras dzelzceļa stacijā.

Koks, kas pilnībā salikts no lego klucīšiem, ir 12,2 metrus augsts. Tā izveidošanai bija nepieciešami 600 000 lego klucīšu un 172 plastmasas zaru. Egle izrotātā ar 1200 krāsainām bumbiņām, kas arī ir izveidotas no lego klucīšiem.

Egles dizainu ir izveidojis brits Dunkans Titmaršs, kurš viens no pasaulē 13 sertificētajiem lego profesionāļiem. Samontēt egli kopā palīdzēja Londonas skolēni un skauti.

Jāteic, ka Londonas Svētā Pankra dzelzceļa stacija, kas apkalpo ne tikai vietējos vilcienus, bet arī starptautisko Eiropas ekspresi „Eurostar”, katru gadu cenšas pārsteigt pasažierus ar kādu neierastu egli. Piemēram, pērn tā bija egle no šampanieša pudelēm.

Latvijas Ziemassvētku egles brīnums

Lai arī latvieši pērnziem visai pasaulei skandināja, ka Rīgā ir vissenākās Ziemassvētku egles uzstādīšanas tradīcijas, šogad mēs nevaram pārspļaut šveszemju svētku egles koku sliešanas meistarus. Tomēr šis tas ievērības cienīgas jau ir.

Kamēr dakteri, skolmeistari un vecāki aizgūtnēm vien bērniem stāsta, cik slikti un neveselīgi ir mieloties ar sāļajiem un pārlieku treknajiem čipšiem, to ražotāji Ziemassvētkus izmanto savā labā, stāstīdami un rādīdami, cik jautri un smuki ir kopā ar čipšiem.

Rīgas tirdzniecības centrā „Spice” ir atklāt visnotaļ dīvains svētku egles koks, kas izveidots no 1300 „Ādažu čipsu”.

„Septiņus metrus augstās un četrus metrus platās egles izveide uzņēmumam ir īpašs notikums, ar kuru „Latfood” (čipšu ražotājs) aicina ikvienu iedzīvotāju rast prieka izjūtu ikdienišķās lietās un labos darbos,” teic uzņēmuma mārketinga direktore Kristīne Mālniece, gan atturoties precizēt akcijas izmaksas.

Mālniece sacīja, ka blakus čipsu eglei darbosies bērniem un vecākiem paredzētas „Prieka darbnīcas”, kurās bērni varēs pašu rokām izgatavot piespraudītes, saiņot Ziemassvētku dāvanas un fotografēties pie egles.

Savukārt "Spices" direktore Iveta Lāce atzina, ka čipsu egle veikalā tiks veidota pirmo reizi un kopā ar darbnīcām bērniem radīšot pievienoto vērtību lielveikala ikdienas kopējam piedāvājumam.


Elmārs Barkāns/Foto: ekrānšāviņš no tallinnapostimees.ee, Lita Krone,LETA, AFP/LETA