Ziemassvētku egles: pat no koka mucām un eko pudelēm
Sabiedrība
2011. gada 11. decembris, 05:50

Ziemassvētku egles: pat no koka mucām un eko pudelēm

Jauns.lv

Izrādās, ka no plastmasas pudelēm var izveidot varen krāšņu egli. To var ieraudzīt tepat kaimiņos – Kauņā. Amerikāņi pierādījuši, ka egli var uzmeistarot arī no koka mucām.

Savukārt Vācijā kāds metāllūžņu tirgonis Ziemassvētku brīnumu pagatavojis no sasistām automašīnām. Filipīnieši balto egles brīnumu nogādājuši dzelmē pie zivīm. Toties romieši Venēcijas laukumā uzstādīto balto brīnumu nav izturējuši ilgāk par diennakti.

Kasjauns.lv piedāvā 3. Adventes svētku egļu apskatu.

1. Egle no plastmasas pudelēm

Neparasta galvenā egle ir uzstādīta Kauņas (Lietuva) Rātslaukumā. Tur svētku svecītes deg 13 metrus augstā eglē, kas izveidota no 32 000 pārstrādātām plastmasas pudelēm. Tādējādi Kauņā tiek akcentēts, ka šogad tur Ziemassvētki tiek svinēti īpaši ekoloģiski.

Egle tiek izgaismota ar īpašiem lāzerstariem, kuru „vadības centrs” atrodas svētku koka galotnē izvietotajā zvaigznē.

Ekoloģiskās egles autore ir māksliniece Jolanta Šmidtene, kurai pateicoties jau ne vienu reiz vien Kauņas galvenā egle ir atzīta par visbrīnišķīgāko Jaungada rotu Lietuvā.

Kauņas plastmasas pudeļu egle

2. Svētku koks no viskija mucām

Savukārt slavenā viskija „Jack Daniel’s” ražotājkompānija savas firmas dislokācijas vietā – Linčburgas pilsētā, ASV Tenesijas pavalstī, egli uzmeistarojusi no nepārstrādātas taras – īstām ozolkoka viskija mucām.

Lēts gan šis prieks neizrādījās – viskija ražotājam tas izmaksāja 10 miljonus ASV dolāru (5,24 miljoni latu). Tieši tik daudz „Jack Daniel’s” samaksāja reklāmas kompānijai „UM London” par šo savdabīgo egles ideju, kas ir apjomīgas reklāmas kampaņas galvenā sastāvdaļa.

„Viskija egle” ir aptuveni astoņus metrus gara un izveidota no 140 viskija mucām. Viskija ražotājs, cer, ka šādas, no viskija mucām tapušas, Ziemassvētku egles radīšana kļūs par jaunu svētku tradīciju.

Jāteic, ka cilvēki, kas redzami „Jack Daniel’s” reklāmā, nav vis profesionāli aktieri vai modeļi, kurus atlasījušas kastinga kompānijas, bet gan paši alkohola ražotnes darbinieki. Viņu priekšniecība arī izplatījusi paziņojumu, kurā teikts: „Nav svarīgi, kas ir zem eglītes. Daudz svarīgāk ir tas, kas tai ir apkārt.”

Egle no viskija mucām

3. Baismīgā Romas kartona egle

Tikai vienu dienu, 6. decembrī, Itālijas galvaspilsētas Romas tūristu iemīļotajā vietā – Venēcijas laukumā nostāvēja tur uzstādīta īpašā Ziemassvētku egle. Šo no kartona (papjēmašē) pagatavoto svētku rotu pēc skaļiem sabiedrības protestiem ātri vien novāca un tās vietā uzstādīja visparastāko mežā nocirsto eglīti. Šoreiz municipalitātei neizdevās izcelties ar inovatīvu laikmetīgās mākslas objekta pozitīvā pienesuma radīšanu pilsētvidē.

Romieši piespieda pilsētas mērijai aši vien aizvākt kartona egli no cilvēku acīm, jo uzskatīja, ka tā aizkar ne tikai viņu pašu estētiskās jūtas, bet arī maitā dižās Romas tēlu visā plašajā pasaulē.

Pilsētniekiem piekrita arī Romas mērs Džanni Alemāno, kurš pāris vārdos raksturoja egli: „Man tā nepatika”, piebilstot, ka šis veidojums visai maz asociējas ar Ziemassvētku rotu.

Mūžīgās pilsētas mērs arī sūrojās, ka egli pašvaldība bija atļāvusi uzstādīt tādēļ, ka iesākumā no organizācijas, kas bija atbildīga par egles uzstādīšanu, tika saņemta pavisam cita informācija par tās izskatu un viņš nebija domājis, ka tā būs tik drausmīga.

4. Ziemassvētku eglīte zivīm

Ziemas saulgriežus svin arī zem ūdens. Īpaši jauki svētki būs tiem jūras iemītniekiem – zivīm, krabjiem un medūzām, kuri mīt milzīgajā Manilas (Filipīnas) Okeāna parka akvārijā.

Nule kā pie jūras un okeāna dzīļu radībām iegremdējās divi profesionāli nirēji Ziemassvētku vecīšu ietērpā un zivīm un Okeāna parka apmeklētājiem par prieku lielā akvārija viducī uzstādīja svētku eglīti. Tiesa gan, tā nav zaļoksna, bet gan balta ar rozā bantēm, lai ūdens iemītnieki to dzelmē varētu labāk saskatīt un Ziemassvētku brīnums būtu krāsaināks.

5. Smagākā vāciešu egle no metāllūžņiem.

Vissmagākā Vācijas egle sver 90 tonnas un tā atrodas Šlēsvigas - Holšteinas zemes pilsētā Norderštetā. Šo svarīgo egli no 100 vecām, metāllūžņos nodotām automašīnām ir uzmeistarojis kāds vietējais metāllūžņu uzpircējs sava uzņēmuma pagalmā, vēsta Vācijas laikraksts „Bili”.

Jāteic gan, ka šis veidojums neizceļas ar savu vizuālo pievilcību, bet ar mērogiem gan. No vecajām automašīnām metāllūžņu biznesmenis saslējis eglei līdzīgu kalnu, kura virsotnē iespraudis īstu Ziemassvētku rotu, kas nākusi no meža. Kā rotājumi šim svētku kokam izmantotas nolietotu riepu virtenes.

Pateicoties inovatīvajai jau par nederīgām atzīto lietu otrreizējai izmantošanai, šī egle nu ir iekļuvusi Vācijas rekordu grāmatā.

Rīgas pastarīte

Salīdzinot ar savām māsām ārpus Latvijas, mūsu eglītes šogad nespēj iekarot starptautisku uzmanību. Laikam nogurušas pēc pērn vērienīgi atzīmētās pirmās Rīgas egles 500. dzimšanas dienas svinībām un vēl nav paspējušas pēc lielās jubilejas balles sakārtot savu garderobi.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Delfi portāli ir uzrīkojuši visu trīs valstu interneta lietotāju konkursu, kura mērķis ir noskaidrot, kura no trim Baltijas valstu galvaspilsētu galvenajām eglēm ir viskrāšņākā. Balsojums ilgs līdz 28. decembrim, bet jau tagad par pārliecinošu līderi izvirzījusies Viļņas egle, kura ir savākusi ap 74% balsu. Tai seko Tallinas egle, kura pasaules slavu iekaroja ar savu nemitīgo gāšanos, savācot ap 18% balsu. Rīgas Doma laukumā uzstādītā egle ar nieka mazliet vairāk kā 8% balsu ieņem pastarītes – trešo vietu.

Latviešiem ir jāsasparojas, lai mūsu egles priecētu ne tikai mūs pašus, bet arī ārzemniekus. Varbūt kādu interesantu svētku koku, par kuru varētu sākt runāt arī Baltijas jūras otrā krastā, varam izgatavot, piedaloties konkursā „Mana oriģinālā Ziemassvētku egle”.

Tuvojoties gada nogales svētkiem, „Zaļā josta”, sadarbojoties ar akciju sabiedrību „Latvijas valsts meži” un EKO mediju „Tīrai Latvijai”, aicina iesaistīties radošā konkursā „Mana oriģinālā Ziemassvētku egle”, pašu spēkiem izgatavojot Ziemassvētku eglīti no otrreizējām izejvielām un nevajadzīgām lietām. Konkurss tiek rīkots ar mērķi rast radošu pieeju Ziemassvētku eglītes izgatavošanai, izmantojot otrreizējās izejvielas un alternatīvus resursus. Konkursā aicināts piedalīties ikviens, neatkarīgi no vecuma. Īpaši augstu vērtēti tiks tie darbi, kas ir mākslinieciski skaisti, kā arī absolūti unikāli un atspoguļo vispārdrošākās idejas par Ziemassvētku eglītes izskatu.

Lai piedalītos konkursā, nepieciešams radīt savu interpretāciju Ziemassvētku eglei, gatavojot to no nevajadzīgām lietām, otrreizējām izejvielām vai citām lietām, kas parasti neasociējas ar eglīti. Radītais mākslas darbs ir jānofotografē, jāaizpilda pieteikuma forma un līdz 19.decembrim jāiesūta uz e-pastu: laima.jeksina@zalajosta.lv. Detalizēta informācija par eglītes izveidi un pieteikšanu konkursam meklējama interneta mājas lapā: www.zalajosta.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA, Evija Trifanova/LETA, ekrānšāviņš no bild.de