Ar izrāžu subtitriem Dailes teātris cer piesaistīt tūristus no ārvalstīm
Direktors Vītols: "Dailes teātris varētu kļūt par kultūras tūrisma vietu".
Kultūra
2016. gada 28. augusts, 12:52

Ar izrāžu subtitriem Dailes teātris cer piesaistīt tūristus no ārvalstīm

Jauns.lv

Nodrošinot izrāžu subtitrus, arī Dailes teātris varētu būt kultūras tūrisma vieta, pauda teātra direktors Andris Vītols.

Viņš stāstīja, ka 2015.gadā, sākot Dailes teātra izrāžu skates, apzinājās, ka uzreiz neizdosies savākt plašu ārzemju apmeklētāju skaitu. Līdz šim par izrāžu skati, kas tradicionāli norisinās aprīlī, vairāk interesējušies kaimiņvalstu - Lietuvas un Igaunijas - skatītāji, kuru vidū bijuši gan teātra profesionāļi, gan studenti, kā arī ārvalstu vēstniecību pārstāvji. "Es ticu, ka, ja nodrošināsim tulkojumu, tūristi uz Latviju brauks skatīties ne tikai jūgendstilu vai Vecrīgu, bet arī teātri," teica Vītols.

Teātra direktors norādīja, ka izrāžu skates dod iespēju arī pašiem teātra pārstāvjiem koncentrētā veidā noskatīties visu repertuāru un izdarīt secinājumus, kā arī saņemt atsauksmes no citu valstu ekspertiem.

Vītols stāstīja, ka titrēšanas nodrošināšana teātrī prasīs papildu ieguldījumus, kurus apņēmies nodrošināt teātra sponsors "Olainfarm". Nepieciešama ne tiki aparatūras iegāde, bet arī izrāžu tulkošana un teksta nomaiņas nodrošināšana izrādes laikā. "Jautājums ir par to, kādā kvalitātē tas būs iespējams. LED ekrāns kā [Latvijas Nacionālajā] operā ir viskvalitatīvākais variants, bet tas maksā "padsmit" tūkstošus. Vēl mēs varam nodrošināt titrus arī ar projektoru. Būs jāatrod līdzsvars starp finansējumu un kvalitāti," norādīja teātra direktors.

Viņš skaidroja, ka arī Dailes teātra skatuve ir specifiska, tādēļ būs jāizdomā risinājums, kā nodrošināt titrus un reizē netraucēt skatītājiem izbaudīt izrādi. Vītols piebilda, ka, iespējams, titri sākumā tiks nodrošināti tikai Dailes teātra izrāžu skates repertuāram un pēc tam arī citām izrādēm. Iespējams, ka titri tiks veidoti arī latviski, lai tās varētu noskatīties arī vājdzirdīgi cilvēki, kuriem teātris līdz šim ir bijis grūti pieejams. Pēc Vītola teiktā, viss būs atkarīgs no finansējuma un kvalitātes salāgošanas.

Šogad teātris no valsts saņēmis aptuveni 1.6 miljonus eiro. Savukārt kopējais teātra budžets, ieskaitot paša teātra peļņu, ir 4 miljoni eiro.

Dailes teātri 2015./2016.gada sezonā apmeklējuši 206 532 skatītāji, un zāles piepildījums ir bijis 93,46%. Teātra vadītājs Andris Vītols atzina, ka teātra piepildījums bijis ļoti liels, bet kopējais apmeklētāju skaits - līdzīgs kā iepriekšējās divās sezonās.

BNS/Foto: Ieva Lūka/Ieva Čīka/LETA