Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. februārī
Kultūra
2012. gada 3. februāris, 09:12

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 4. un 5. februārī

Jauns.lv

„Dzelzs vilks” sestdien izsludinājis savas 20. gadu jubilejas papildkoncertu. Rīgā uzstājas gruzīnu etnodžeza zvaigzne. Cēsīs notiek Treniņtērpu ballīte. Mazsalacā un Biķerniekos notiek lielie tautas slēpojumi.

Tie ir tikai daži šo brīvdienu vērienīgākie pasākumi. Mierīgākas izklaides cienītāji bijušajā mūzikas skolā var skatīties absurda drāmu, kā arī apmeklēt vairākas jaunas izstādes Rīgas muzejos un galerijās.

1. Gruzīnu etnodžeza zvaigzne Rīgas Kongresu namā

Rīgas Kongresu namā svētdien, 5.februārī, pulksten 19.00 viesosies gruzīnu etnodžeza dziedātāja Nino Katamadze un muzikālā apvienība „Insight”, kas klausītājiem piedāvās sava jaunā albuma „Green” koncertprogrammu.

Nino Katamadze kopā ar „Insight” izpilda gan džezu, gan roku, popmūziku un citu žanru mūziku. Katra viņu kopīgā uzstāšanās pārsteidz ar spēcīgu enerģijas plūsmu, kas viegli pārņem klausītājus. Uz skatuves dziedātāja un muzikanti veido vienotu organismu, pat pieredzējuši mūzikas cienītāji apbrīno kolektīva vienotību un saskaņotību, grupas spēju organiski apvienot pārbaudītas tēmas un ārkārtīgi brīvu improvizāciju.

Lai klausītos „Insight” mūziku, nav obligāti jāzina gruzīnu valoda, jo lirika ir starp vārdiem un rindām. Arī Nino Katamadze dzied nevis vārdus, bet jūtas. Pati dziedātāja burtiski dzīvo ar jaunu mūzikas tēmu radīšanu, dalot šo prieku ar „Insight” grupas muzikantiem.

Mākslinieki savu radošo sadarbību sāka 1999. gadā, kas atnesa dziedātājai popularitāti ne tikai dzimtenē, bet arī Krievijā. Kopš 2002. gada brauciena uz Lielbritāniju - Gruzijas dienām, kur viņa uzstājās BBC tiešajā ēterā, par Nino Katamadzes talantu jūsmo arī Eiropā un Āzijā.

Gruzijas dziedātāju Nino Katamadzi iesaka „nevis pieņemt, bet uzņemt, turklāt lielās devās, kā profilaksi pret vientulību, zāles pret stresu, tinktūru pret agresiju un injekcijas pret skepsi”.

Biļetes cena: Ls 12 – 35. Sīkāk internetā: www.nino-katamadze.com .

Nino Katamadze un „Insight”

2. Treniņtērpu ballīte Cēsīs

Cēsu „Fonoklubs” (Rīgas ielā 47) sestdien, 4. februārī, pulksten 22.00 visus aicina nu jau uz par tradīciju kļuvušo Treniņtērpu ballīti. Tur jau ceturto gadu pēc kārtas norisināsies viens no gada populārākajiem tematiskajiem pasākumiem - Treniņtērpu ballīte ar DJ Radikaļnij, „Gop Stop” un „Tranzīta” piedalīšanos.

Par nenoliedzami zināmāko „Fonokluba” pasākumu kļuvusī Treniņtērpu ballīte šogad atgriežas vēl jaudīgāka kā līdz šim. Šajā vakarā uz skatuves ir gaidāmi priekšnesumi no pasākuma autora DJ Radikaļnij, reiveriem „Gop Stop”, kā arī īpašajiem visiem - grupas „Tranzīts”, kura īpašus komentārus neprasa un sola apmeklētājus izklaidēt ar visiem saviem zināmākajiem hitiem.

Neraugoties uz faktu, ka pasākums norisināsies ziemas vidū, pateicoties īpaši šim pasākumam sarūpētiem jaudīgiem apsildes elementiem, darbosies arī āra terase ar „Fonokluba” bāru un daudziem pārsteigumiem. Kluba pārstāvji norāda, ka tā vairāk atgādinās mazu festivālu, nevis klubu ballīti. Visnotaļ eksotiskās ballītes autors DJ Radikaļnij stāsta, ka „pasākums ir izvērties nedaudz lielāks nekā bijām plānojuši pirms četriem gadiem. Esam arī apsvēruši to apvienot ar pilsētas sporta svētkiem – ļoti daudz sportistu treniņtērpos.”

Ģērbšanās kods ierastais – treniņtērpi: krāsaini, nekrāsaini, jo vairāk strīpu jo labāk. „Fonoklubs” arī gādājis par treniņtērpu publikas nacionālās virtuves cienītājiem. Visi ballītes dalībnieki bez maksas varēs mieloties ar semočkām, sēmenēm jeb, latviski runājot, – saulespuķu sēklām.

Ieejas cena: Ls 5. Vairāk informācijas: http://www.fonoklubs.lv.

Urlas Cēsīs kalbasī treniņtērpos

  3. „Dzelzs vilka” jubilejas papildkoncerts

Sestdien, 4. februārī, pulksten 19.00 Rīgas koncertzālē „Palladium” notiks grupas „Dzelzs vilks” jaunā albuma „Dzīvnieks pilsētā“ tūres un 20. gadu jubilejas koncerta papildkoncerts. „Dzelzs vilks” ir pirmā latviešu grupa, kas pārdevis visas biļetes uz koncertu koncertzālē „Palladium” 3. februārī un tāpēc izziņojis papildkoncertu.

„Esam patīkami pārsteigti par lielo interesi un pateicīgi par iespēju darīt to, kas mums patīk vislabāk – muzicēt mūsu klausītājiem, šajā gadījumā - darīt to divkārt. Galu galā iespēja svinēt 20. jubileju divas reizes pēc kārtas negadās bieži. Jau šobrīd veidojam koncertu gaismas režiju un esam priecīgi paziņot, ka koncertos „Dzelzs vilka” priekšnesumu iesildīs mūsu draugs un rokupants Uldis Rudaks,” saka grupas līderis Juris Kaukulis.

Jubilejas koncertā „Dzelzs vilks” saviem klausītājiem sniegs atskatu uz 20 gadu laikā padarīto, kā arī piedāvās dziesmas no sava jaunā albuma „Dzīvnieks pilsētā”. Koncertā paredzēti arī dažādi pārsteigumi un viesi.

Biļešu cena: Ls 9. Sīkāk internetā: www.palladium.lv.

„Dzelzs vilks” „Palladiumā”

4. Absurda drāma Kaņepes kultūras centrā

Pērnruden bijušajās Jāzepa Mediņa mūzikas skolas telpās (Rīgā, Skolas ielā 15) atvērtais Kaņepes kultūras centrs aizvien raitāk uzņem apgriezienus un februārī piedāvā „Atmiņu istabas” projektu – izrādi „Krapa pēdējā lenta”.

Radošās apvienības „Nomadi” projekts „Atmiņu istabas” tiek veidots kā ceļojums cilvēka dzīvē, meklējot tos lielos un mazos notikumus, skaņas, krāsas un lietas, kurus izmantojam, lai pārliecinātu sevi un citus, ka patiešām dzīvojam un mūsu dzīvei ir vērtība. Projektā cieši savijas teātris, fotomāksla, skaņu arheoloģija un vēstures interpretācijas.

„Atmiņu istabu” telpiski skanisko veidolu jeb izstādi veido Kristas Burānes, Māra Ruskuļa un Edgara Rubeņa darbi. Tā būs skatāma līdz 29. februārim. Sešus vakarus izstāde pārvērtīsies arī par scenogrāfiju Mārtiņa Eihes un Leona Leščinska veidotajai izrādei pēc Semjuela Beketa 1958. gadā sarakstītās lugas „Krapa pēdējā lenta” motīviem.

Izrāde "Krapa pēdējā lenta” ir veidota kā ceļojums galvenā varoņa atmiņās. Lugas galvenais un vienīgais varonis (spēlē Leons Leščinskis) ir izvēlējies neiejaukties dzīvē, palikt malā, vērot to un fiksēt magnetafona lentās. Šī izvēle lugas beigās viņam liek secināt, ka visu savu dzīvi viņš ir palaidis garām, pavadījis to kā dzīvs mironis.

Izrādes notiks 3., 4., 10., 19., 24. un 29. februārī pulksten 19.00. Biļetes cena: Ls 5, skolēniem, studentiem un pensionāriem – Ls 3. Sīkāk internetā: ikdiena.nomadi.lv .

Absurda drāma „Krapa pēdējā lenta” spāņu kinemotogrāfistu skatījumā (1999. gads)

5. Tautas slēpojumi Biķernieku mežā, Mazsalacā un Jūrmalā

Lai arī sestdien, 4. februārī, Vecpiebalgā paredzētās ikgadējās slēpošanas sacensības „Apkārt Alaukstam”, kas tradicionāli pulcējušas tūkstošiem slēpotāju, tiek atceltas kritisko laika apstākļu dēļ - distancē ir vairākas applūdušas un ļoti bīstamas vietas, kas virzās gar ezera krastu, nav ko nokārt degunu, jo šajās brīvdienās slēpotājiem tiek piedāvāti daudz citu prieku:

* pirmkārt jau visi slēpotāji 4. februārī tiek aicināti piedalīties alternatīvajā Tautas slēpojumā Rīgā, Biķerniekos jeb „Apslēpo Alaukstu Rīgā!”

Ievērojot tradīcijas, daudzi slēpotāji jau sen bija ieplānojuši pārbaudīt savus spēkus slēpojumā „Apkārt Alaukstam”. Tādēļ 4.februarī ikviens, kam patīk baudīt ziemu slēpojot ar distanču slēpēm, tiek aicināts uz „Isostar” Tautas slēpojumu „Biķernieki 2012” Rīgā, kuru rīko xRace piedzīvojumu sacensību organizatori.

Katrs varēs atrast saviem spēkiem piemērotu distanci. Paši mazākie sacentīsies līdz 1 km garā distancē, ikvienam slēpošanas entuziastam būs pieejama 15 km tautas distance, bet stiprākie salīdzināt savus spēkus varēs 30 km izturības distancē.

Reģistrēšanās no pulksten 7.00. Sporta distances starts - pulksten 9.00, Bērnu slēpojuma starts - pulksten 11.00, bet Tautas distances starts – pulksten 13.00.

Dalības maksa (reģistrācija uz vietas): 30 km (sporta slēpojumam) – Ls 12; 15 km (tautas slēpojumam) – Ls 7; 1 km (bērnu slēpojumam) – Ls 4. Sīkāk internetā: www.xrace.lv ;

* savukārt jūrmalniekiem un pilsētas viesiem ir iespēja baudīt aktīvu atpūtu ziemā mežā un jūras krastā, dodoties slēpot uz jūras līča malu un Dzintaru mežaparku, kur izveidotas slēpošanas trases.

Dzintaru mežaparkā, kas atrodas kvartālā starp Meža prospektu, Rembates ielu, Madonas ielu un apbūvi gar Dzintaru prospektu, distanču slēpošanas cienītājiem izveidota trase gandrīz divu kilometru garumā. Ar šo ziemas sporta veidu var nodarboties arī vakaros, jo slēpošanas trase ir izgaismota līdz pulksten 21.00. Tie, kas vēlas doties garākā izbraucienā, var slēpot gar jūru – slēpošanas trase vairāk nekā 20 kilometru garumā sniedzas no Lielupes līdz pat Jaunķemeriem.

Sagatavotās slēpošanas trases var izmantot bez maksas, taču par slēpēm katram jāparūpējas pašam;

* toties Mazsalacā sestdien, 4. februārī,  Skaņākalna dabas parkā notiks tradicionālais tautas slēpojums „Mazsalacas aplis 2012”. Starts pie Mazsalacas vidusskolas: bērniem līdz 11 gadu vecumam – pulksten 11.30, pārējām grupām – pulksten 12.00. Pieteikšanās sacensību dienā no pulksten 10.00 Mazsalacas vidusskolā. Mazsalacas apļa garums – 8 km.

Dalības maksa: līdz 11 gadu vecumam – Ls 1, pārējiem – Ls 3. Sīkāk internetā: www.mazsalaca.lv .

6. Galerijās un muzejos: Durvis Mākslas akadēmijā, padomju laiks Fotogrāfijas muzejā, Inta Dobrāja „Jēkabā”

* Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) aulā līdz 24. februārim augstskolas pedagogi, kuri strādā ar tekstilu, stiklu, keramiku, modi, metālu un koku ir izveidojuši kopizstādi „Durvis”, kas sarūpēta LMA deviņdesmit gadu jubilejas gaismā.

Ekspozīcijas tēma – durvis – savā dziļākajā būtībā vedina uz filozofisku un simbolisku traktējumu, atklājot radoša mākslinieka domu un jūtu atvērtību. Izvēloties šo tēmu, pedagogi vēlas akcentēt mācību iestādes un sava radošā un pedagoģiskā darba jēgu. Jaunu meklējumu ceļš, personības nozīme, pedagoģiskais godaprāts pret saviem audzēkņiem ir tās durvis, kas paver talantīgiem jauniešiem iespēju turpināt attīstīt un pilnveidot Latvijas perspektīvu nākotnei.

Izstādē piedalās vairāk nekā divdesmit Latvijā atzīti un starptautiski novērtēti mākslinieki. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Mākslas galerijā „Jēkabs” (Vecrīgā, Jēkaba ielā 26’28) līdz 29. februārim ir apskatāma mākslinieces Intas Dobrājas gleznu izstāde, kurā eksponētas gleznas, kas tapušas no 1971. līdz 2011. gadam. Gleznotāja iepriecina ar saviem iecienītākajiem mākslas žanriem - izstādē vērojami ziedi, akti, portreti, klusās dabas un figurālas kompozīcijas. Viņai raksturīga tuvība klasiskajai glezniecībai, smalki izkopta meistarība, tēmu un satura vienkāršība, harmonija. Viņa ir reāliste un balsta savu daiļradi uz latviešu klasiskajai mākslai tik tipisko tonāli telpisko glezniecību.

Sīkāk internetā: www.paintings.lv .

* Latvijas Fotogrāfijas muzejā (Vecrīgā, Mārstaļu ielā 8) līdz 26. februārim ir apskatāma fotogrāfa Ērika Lusito (Francija) darbu izstāde no sērijas „Pēc dzelzs priekškara. Padomju impērijas mantojums”. Francijas fotogrāfs savu darbu sēriju veidojis, ceļojot uz bijušajām Padomju Savienības valstīm, tajā skaitā uz Latviju, kur dokumentējis sen pamestās padomju armijas bāzes, to apkārtni un interjeru. Viņš atklāj vietas, kas PSRS laikos vidusmēra cilvēkam nebija pieejamas.

Sīkāk internetā: www.fotomuzejs.lv .

7. Savdabīga arhitektūras izstāde „Trīs brāļos”

Līdz 30. martam Latvijas Arhitektūras muzejā (Vecrīgā, „Trīs brāļos” – Mazajā Pils ielā 19) ir apskatāma visnotaļ interesanta un savdabīga Baltijas jūras reģiona valstu arhitektu kopprojekta „Astoņas dimensijas” izstāde.

Projekta pamatā ir iecere radīt astoņas dažādas versijas par arhitektu biroja „Big” projektēto dzīvojamo kompleksu „8HOUSE” Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā astoņām pilsētām Baltijas jūras reģionā. Pie tam Latvijas risinājums būtiski atšķiras no pārējo valstu piedāvājuma. Mūsējie, pēc Rīgas mērogiem, milzīgo ēku nevis integrējuši sakārtotā vai modernā pilsētvidē, bet gan „8HOUSE” novietojuši degradētā Rīgas rajonā – Daugavas kreisajā krastā pretī ostai starp sadzīves atkritumu kalniem, vecajām zvejnieku koka mājiņām un padomjlaika ģimenes dārziņu atliekām, ēku arī attiecīgi noformējot.

„8HOUSE”, kas tika uzbūvēts 2009. gadā Kopenhāgenas priekšpilsētā, kļuva ārkārtīgi populārs Dānijas arhitektu, kritiķu un pašu pilsētnieku vidū. Žurnāls „Project Baltia” uzaicināja septiņus Baltijas jūras reģiona arhitektu birojus, lai tie katrs savā zemē izstrādātu šīs ēkas versiju saistībā ar pilsētas kontekstu. Galvenā projekta ideja ir pārbaudīt ēkas pielāgošanas iespējas atšķirīgiem apstākļiem, lai ļautu lielākam iedzīvotāju skaitam novērtēt augstos dzīves kvalitātes standartus, ko piedāvā šī dzīvojamā kompleksa struktūra.

Projektā piedalās arhitektu biroji „Big” (Kopenhāgena), „Ala” (Helsinki), „VillemTomiste + Stuudio Tallinn” (Tallina), „Studio 44” (Sanktpēterburga), „Made” (Rīga), „Wingardhs” (Gēteborga), „Andre Baldi” (Klaipēda) un „Mackow” (Vroclava).

Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv .

Elmārs Barkāns/ Foto: publicitātes foto, Bulls Press