"Viņš bija apveltīts ar ģenialitātes dzirksti. Par to ir jāmaksā..." Ļoti siltā Volmāra sižetā kolēģi atceras Jāni Reini
Izjustā Andreja Volmāra materiālā teātra ļaudis, kas pulcējās krematorijā pavadīt Jāni Reini, dalījās atmiņās par viņu. Vērts noskatīties video - tajā smalki ievītas epizodes no izrādēm, kurās spēlēja Reinis.
Sabiedrība
2016. gada 3. septembris, 23:14

"Viņš bija apveltīts ar ģenialitātes dzirksti. Par to ir jāmaksā..." Ļoti siltā Volmāra sižetā kolēģi atceras Jāni Reini

Jauns.lv

Pavadot mūžībā tautā mīlēto aktieri Jāni Reini, LTV "Panorāmas" kultūras grands Andrejs Volmārs radījis brīnišķīgu, ļoti smalku, niansētu un vienkārši brīnišķīgu stāstu par Reiņa skatuves mūžu un dzīvi.

„Kāpēc es nevarēju piedzimt zem laimīgākas zvaigznes”- teica Jāņa Reiņa Toms Kentijs uzvedumā „Princis un ubaga zēns”. Tā bija viņa pirmā loma, ienākot teātrī. Šodien šī zvaigzne talantīgo, tautā mīlēto aktieri paņēma savā paspārnē.

Afreds Jaunušans par Jāni Reini bija teicis - tāds talants dzimst reizi 100 gados. Bija pieteicies spožs talants - emocionāls, trausls, vīršķīgs. Tāds, kas var nospēlēt visu - varoņlomas, raksturlomas, mīlētājus... Teātrī bija ienācis godīgs taisnības meklētājs, tikai vēl nezināja, ka teātris nav tā vieta, kur meklēt taisnību.

Uzvedumā par Romeo un Džuljetu viņš satika savu Džuljetu - kursabiedreni Lāsmu Kugrēnu, ar kuru arī abiem vijās kopīgas dzīves posms. Taču Reiņa būtībai visatbilstošākā loma bijusi Klāvs izrādē "Tikai muzikants", sižetā atzīmē Andrejs Volmārs. Reinis pats bijis muzikants. TIKAI muzikants. Muzikants, kas pamazām vīlās savā profesijā, misijas apziņā, teātra vidē...

Jānis Reinis teātrim izrādījās vairs nevajadzīgs, nepiederīgs. Viņa sirds salūza, norāda Volmārs. Jāņa Reiņa atvēlētais laiks teātrī bija beidzies, un arī ticība tam bija beigusies. Romeo jau sen bija šķīries no savas Džuljetas. Aktieris atvēra rotaļlietu veikaliņu, bet arī tas "neaizgāja". Kasjauns.lv jau vēstīja, ka beidzamos gadus Jānis strādāja par taksometra šoferi un šajā darbā guva pat prieku.

Režisors Viesturs Kairišs stāsta: "Viņš bija apveltīts ar ģenialitātes dzirksti. Visi, kas strādā teātrī, zina: vai nu tu esi ar to apveltīts, vai neesi. Viss pārējais ir darbs. Un, ja tu esi, par to ir kaut kā jāmaksā." Jānī Reinī bijis bērnišķīgs naivums un sirmgalvja viedums, teic Kairišs. "Un galvenais - visu laiku tāda neprāta dzirksts! Vienkārši viņš bija apveltīts ar to, ar ko mēs visi gribam būt apveltīti."

Aktrise Rasma Garne: "Arī kā cilvēks viņš bija tik vienkāršs, tik patīkams, tik pretimnākošs... Tas ir milzīgs zaudējums. Ne tikai tuvajiem cilvēkiem, bet visai teātra pasaulei un skatītājiem. Ļoti skumji, ka tā tas... un tik ātri viss ir aizgājis,"  pie sēru nama pauda Reiņa laikabiedre.

Noskaties Andreja Volmāra sirsnīgi sagatavoto materiālu - caur autora ievītiem teātra izrāžu izvilkumiem paveras Reiņa dzīvesstāsts:

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka 55 gadu vecumā Jānis Reinis devās mūžībā. Nāves iemesls - sirds mazspēja.


Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmumi no video