Poliščuka iestudējusi izrādi par bēgļu tematiku
Režisore Gaļina Poliščuka.
Kultūra
2016. gada 5. septembris, 13:46

Poliščuka iestudējusi izrādi par bēgļu tematiku

Jauns.lv

14.septembrī un 15.septembrī plkst.19 Jūrmalas Kultūras centrā tiks rādīta Gaļinas Poliščukas iestudētā izrāde "Dzīvības kvota", informēja kultūras centra projektu vadītāja Sanija Šūpulniece.

Izrāde iestudēta pēc Dienvidāfrikas lugas motīviem, ņemot vērā šodien vienu no pašām aktuālākajām tēmām informācijas telpā - bēgļu kvotas.

"Kas mūsos uzvarēs - vai pašsaglabāšanās instinkts vai humānisms ar tiesībām uz pašiznīcināšanos? Kam mēs izstiepjam roku, vai nelaimīgam saucošam pēc palīdzības vai "vilkam aitas ādā"? Lugas centrā viena no viņiem liktenis: "sveša" gan pēc ādas krāsas, gan pēc ticības un pēc mentalitātes," norādīts lugas idejas aprakstā.

Attieksme pret šo jautājumu mūsu sabiedrībā nav viennozīmīga, tāpat kā arī mākslinieciskās grupas, kas strādā pie šī projekta. Tas ir mēģinājums noskaidrot piedāvājamajā situācijā, kur, kā arī datorspēlē, telpa un trajektorija jau daudzējādā ziņā ir modulēta un pēc būtības mūsu viedoklis vairs neko neizšķir, par izrādes autoru iecerēto pauž Šūpulniece.

"Šis mēģinājums saprast to "svešo", kas arī ir spiests spēlēt šo datorspēli tajā, otrajā pusē. Diviem varoņiem, nesamierināmiem ienaidniekiem, nāksies satikties neparastā situācijā pie šokējošiem apstākļiem un iepazīt vienam otru, daudz ko pārvērtēt un saprast... Viņš bēglis, sapņojošs nokļūt Eiropā, viņa žurnāliste - kaislīga "vecās pasaules un Eiropas principu" pamatu saglabāšanas piekritēja," šādi tiek ieskicēts Poļiščukas izrādes stāsts.

Izrādē spēlēs aktieri Andris Bulis un Elīna Dzelme, scenogrāfe ir Laura Rožkalne.

LETA / Foto: Evija Trifanova/LETA