Liepājā sākas Ērģeļmūzikas festivāls
Festivāla atklāšanas koncerts "Liepājas skartais" notiks 9.septembrī Sv.Trīsvienības katedrālē.
Kultūra
2016. gada 6. septembris, 09:35

Liepājā sākas Ērģeļmūzikas festivāls

Jauns.lv

Vasarā Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcā izskanēja ērģeļmūzikas koncertu cikls, bet šodien sāksies Ērģeļmūzikas festivāls, informēja festivāla rīkotāja Dace Bluķe.

Ērģeļmūzikas festivāls sāksies plkst.16 kafejnīcā "Darbnīca", kur tiks atklāta izstāde "Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeles arhīvu liecībās". To sagatavojis ērģeļu vēsturnieks Mikus Dzenītis, informēja festivāla sabiedrisko attiecību koordinatore Anna Paula Pujēna.

Festivāla atklāšanas koncerts "Liepājas skartais" notiks 9.septembrī Sv.Trīsvienības katedrālē. Tajā uzstāsies poļu ērģelnieks Ježijs Dzjubiņskis, izpildot poļu ērģelnieka un komponista Mečislava Sužiņska darbus, kurš Liepājā ir vadījis baznīcas kori, spēlējis ērģeles un komponējis.

Pirmajā festivāla nedēļā koncertzāles "Lielais dzintars" kamerzālē būs klausāms arī koncerts "Venēcijas smiekli un asaras", kurā piedalīsies ērģelnieks Aigars Reinis, atskaņojot līdzi ņemtās pozitīvērģeles kopā ar baroka orķestri Lāsmas Melderes-Šestakovas vadībā. Pārvietojamas pozītīvērģeles festivāla vēsturē ir skanējušas vairākkārt, taču koncertzālē "Lielais dzintars" šis mūzikas notikums būs pirmoreiz. Koncerts notiks 10.septembrī plkst.19.

XV Starptautiskais Liepājas ērģeļmūzikas festivāls tiek rīkots sadarbībā ar VSIA "Latvijas koncerti", festivālu finansiāli atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Liepājas Kultūras pārvalde.

Liepājas Sv.Trīsvienības katedrāles ērģeles ir unikālas ne vien ar to, ka tajās joprojām gandrīz pilnā apjomā skan vienīgais pasaulē saglabātais Henriha Andreasa Konciusa instruments, bet tās ir unikālas arī ar savu sarežģīto būvvēsturi. Sākotnēji 1758.gadā tika izgatavotas 36 reģistru ērģeles ar zvanu spēli, taču drīz pēc tam tika pasūtītas jaunas ērģeles, un 1774.gada 18.jūnijā Trīsvienības kases grāmatās atrodams ieraksts par 1600 florīnu izmaksu vienam no tā laika labākajiem ērģeļu būvētājiem H.A.Konciusam. 1885.gadā ērģeles tika papildinātas līdz 131 reģistram, un kopš 1912.gada tās ir pasaulē lielākās vēsturiskās mehāniskās ērģeles, kuras saglabājušās savā sākotnējā izskatā un nav pārbūvētas.


BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA