Premjers grasoties likvidēt Privatizācijas aģentūru
Kučinskis domājot likvidēt Privatizācijas aģentūru. Iestādes vadītājs Loginovs uzskata, ka Privatizācijas aģentūru vajadzētu paplašināt.
Sabiedrība
2016. gada 7. septembris, 08:33

Premjers grasoties likvidēt Privatizācijas aģentūru

Jauns.lv

Premjers Māris Kučinskis (ZZS) domā likvidēt Privatizācijas aģentūru (PA), atsaucoties uz neoficiālu informāciju, raksta "Neatkarīgā".

Lai rastu līdzekļus valsts amatpersonu atalgojuma palielināšanai, Kučinskis nākamgad sola būtiskas izmaiņas valsts pārvaldē, samazinot štata vietas.

Neoficiāla informācija liecinot, ka viņš plānojot likvidēt PA, par kuras nākotni tiek diskutēts jau daudzus gadus. Premjers publiski to nav minējis, bet ir norādījis, ka joprojām daudzās iestādēs esot neaizpildītas štata vietas, kas tiek turētas, lai iestāžu vadītājiem būtu līdzekli prēmijām darbiniekiem.

Pēc premjera vārdiem, joprojām esot iestādes, kas pilda vienu un to pašu funkciju, joprojām esot iestādes, kas izveidotas noteikta uzdevuma izpildei un pēc paveikta darba nav likvidētas, bet tām tiek piemeklēti jauni uzdevumi.

Reformējamo iestāžu nosaukumi oficiāli vēl netiek atklāti, taču viens no galvenajiem reformu mērķiem būšot 65 cilvēkus nodarbinošā PA, kuras budžets ir 2,3 miljoni eiro. Šāda izvēle tiek pamatota ar to, ka privatizācijas process jau sen esot beidzies, bet atlikušo aģentūras funkciju daļu varētu uzticēt, piemēram, "Valsts nekustamajiem īpašumiem", aizrotējot uz tiem kompetentos aģentūras darbiniekus.

Zaļo un zemnieku savienību pārstāvošajam Ministru prezidentam gan varot būt grūtības likvidēt "Vienotības" vadītās Ekonomikas ministrijas paspārnē esošo aģentūru. Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis uzskata, ka PA pēdējos gados uzkrājusi nepārvērtējamu pieredzi, bet tās likvidācijas rezultātā ietaupītie līdzekli neatsvērs potenciālos zaudējumus.

Ķirsis atgādināja, ka PA uzraudzībā joprojām atrodas privatizācijas sertifikāti 100 miljonu eiro vērtībā, bet tos bez nopietna tiesvedību riska anulēt neesot iespējams. Aģentūra arī nodarbojas ar mirušu, bez mantiniekiem esošu personu īpašumu atsavināšanu.

Politiķis atzīst, ka šīs funkcijas varētu deleģēt kādai citai iestādei daļēji arī "Valsts nekustamajiem īpašumiem", taču teju neaizstājama PA kļuvusi, gūstot pieredzi, strādājot ar investoru piesaistīšanu "Liepājas metalurgam" un problemātisko aktīvu pārvaldītāju "Reverta".

Arī PA valdes priekšsēdētājs Vladimirs Loginovs, atsaukdamies uz PA jaunpienākušajām funkcijām, uzskata, ka to drīzāk vajadzētu paplašināt, nevis likvidēt vai reformēt.

PA darbība ienesusi valsts budžetā 8,2 miljonus eiro. Arī tās saimnieciska darbība līdz šim segta par privatizācijas procesā iegūtajiem līdzekļiem. Tiesa, jau vairākus gadus visu izdevumu segšanai ar tiem nepietiek, un aģentūra tērē agrāk veidoto uzkrājumu. Šim gadam ar to vēl pietiks, bet jau nākamajā atsevišķām funkcijām varētu būt nepieciešams valsts finansējums.

LETA/Foto: Edijs Pālens/Evija Trifanova/LETA