Sabiedrība
2012. gada 20. marts, 09:14

Pieaug bērnu saslimstība ar tuberkulozi; Latvija saslimstības ziņā trešajā vietā ES

Jauns.lv

Kaut arī kopējais saslimstības līmenis ar tuberkulozi pēdējo desmit gadu laikā ir samazinājies pat divas reizes, satraucoša tendence ir pieaugošā saslimstība bērnu vidū līdz 14 gadu vecumam.

To otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Labrīt, Latvija!" atzina Latvijas Infektoloģijas centra Tuberkulozes un plaušu klīnikas virsārste Andra Cīrule.

Viņa arī informēja, ka Latvija joprojām ir paaugstināta tuberkulozes riska zonā, un šim jautājumam būtu jāpievērš uzmanība valstiskā līmenī. "Eiropas reģionā Latvija joprojām ir starp 18 valstīm, kas tiek atzītas kā augstas tuberkulozes prioritātes valstis. Eiropas Savienībā Latvija saslimstības ziņā ir trešajā vietā," teica Cīrule.

Latvijas tuberkulozes fonda valdes priekšsēdētājs Jānis Leimans atgādināja, ka izmeklēšana uz tuberkulozi un tās ārstēšana pacientiem ir par brīvu, tādēļ aizdomu gadījumā nevajadzētu kavēties ar pārbaudēm.

Pazīmes, ka cilvēks varētu būt inficējies ar tuberkulozi, ir klepus, kas ilgāks par divām nedēļām, svīšana naktīs, svara zudums, temperatūra.

Uz jautājumu, vai situācija saslimstībā ar tuberkulozi nākotnē varētu uzlaboties, Leimans atbildēja: "Viss atkarīgs no ekonomikas. Ja ekonomika ies uz augšu, tad tuberkuloze ies uz leju - tas ir skaidrs kā diena."

Jau vēstīts, ka no 19.marta līdz 11.maijam norisināsies interaktīvā informēšanas kampaņa „ Elpo ZAĻI!”. Kampaņas norises laikā galvenā uzmanība tiks vērsta uz vienu no aktuālākajām infekcijas slimībām – tuberkulozi.

Ziņots arī, ka pērn Latvijā ar tuberkulozi saslimuši 788 cilvēki, bet šogad divos mēnešos – 138, liecina Latvijas Tuberkulozes fonda apkopotā informācija.

Šogad pirmajos divos mēnešos Latvijā reģistrēti 138 pirmreizējas saslimšanas gadījumi, no tiem 16 saslimušie bija bērni, divi pusaudži, reģistrēti 35 multirezistentās tuberkulozes gadījumi. Ar tuberkulozi miruši 12 cilvēku.

BNS