Robežsardzē noplūdušas slepenas ziņas par gandrīz 2000 Latvijas iedzīvotāju. Vadība notikušo spītīgi nekomentē
Informācija, ko saņēmis Kasjauns.lv vēsta, ka noplūduši dati par 2000 personām no 18 valstīm, tostarp Latvijas. Robežsardze atzīst, ka šāda krimināllieta ir ierosināta, taču sīkākus komentārus nesniedz.
Sabiedrība
2016. gada 9. septembris, 07:01

Robežsardzē noplūdušas slepenas ziņas par gandrīz 2000 Latvijas iedzīvotāju. Vadība notikušo spītīgi nekomentē

Jauns.lv

Kāds lasītājs vērsies pie Kasjauns.lv ar visai satraucošu informāciju. Valsts robežsardzē konstatēts incidents, kas skāris, visticamāk, ievērojamu skaitu Latvijas iedzīvotāju. Avots portālam izpauda, ka augustā esot uzsākts bezprecedenta kriminālprocess saistībā ar neizpaužamu ziņu neatļautu izpaušanu. Spriežot pēc saņemtās informācijas, datu izpaušana varētu būt skārusi arī bērnus.

Persona, kura sazinājās ar Kasjauns.lv informēja: „2016.gada augustā Valsts robežsardzē ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 329.pantā „Neizpaužamu ziņu izpaušana” noteiktajām noziedzīga nodarījuma pazīmēm.”

Esot nopludināta informācija par gandrīz 2000 personām

Krimināllikumā norādīts, ka „Par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ja to izdarījusi valsts amatpersona, kas par ziņu neizpaušanu bijusi brīdināta vai kas saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.”

Pēc Kasjauns.lv rīcībā nodotās informācijas, ziņas esot izpaustas par gandrīz 2000 Latvijas, kā arī ārvalstu personām, tostarp vairāk nekā 200 bērniem. Notikušajā  datu noplūdē kopumā esot iesaistītas 18 valstis.

Vai izpausti personu dati?

Reaģējot uz saņemtajiem apgalvojumiem, Kasjauns.lv sazinājās ar vairākām robežsardzes amatpersonām, lai noskaidrotu, vai kriminālprocess par konkrēto pantu šī gada augustā tik tiešām ir uzsākts. Robežsardzei tika uzdoti sekojoši jautājumi: Kādas ziņas ir izpaudusi Valsts robežsardzes amatpersona? Vai tās ir ziņas par personu datiem? Vai robežsardze spēs izmeklēt šo lietu saviem spēkiem? Vai ir pieredze šādu noziegumu izmeklēšanā? Kādu ietekmi šādu ziņu izpaušana var radīt personu un bērnu drošībai? Vai ir informētas Bērnu tiesību aizsardzības institūcijas?

Robežsardze atsakās komentēt notikušo

Sākotnēji atbilde tika saņemta no Valsts robežsardzes Rīgas pārvaldes priekšnieka vietnieka robežkontroles un imigrācijas jautājumos pulkvežleitnanta Geralda Indriķa: „Labdien! Jūsu vēstule pārsūtīta VRS priekšnieka palīdzei, tiks izvērtēta un ar Jums sazināsies amatpersona, kas tiks nozīmēta atbildes sniegšanai.”

Pēc kāda laika portāls saņēma robežsardzes komentāru par notikušo. Atbildi sniedza Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Administratīvās pārvaldes Koordinācijas un sabiedrisko attiecību nodaļas galvenā inspektore Jevgēnija Pozņaka: „Apstiprinām, ka šī gada augustā ir ierosināta krimināllieta pēc Jūsu minētā panta. Ņemot vērā to, ka notiek kriminālprocess, neko vairāk nevaram komentēt par šo lietu. Kā arī informējam, ka Valsts robežsardzei  ir pieredze šādu lietu izmeklēšanā.”

Vai reāls pamats satraukumam

Neskatoties uz to, ka robežsardze neapstiprina un nekomentē virkni jautājumu, cita starpā arī iespējamība, ka notikušais skāris bērnus, tomēr vaicājām, vai Latvijas iedzīvotājiem būtu pamats bailēm vai uztraukumam par notikušo. „Šobrīd nemācēšu jums atbildēt,” atgādinot par ierosināto krimināllietu, apgalvoja robežsardzes pārstāve.

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Čīka/LETA / Shutterstock