Prezidents Vējonis izrunājas šķērsām. Latvieši neesot tirgotāji, bet esam taču pārdevuši savus uzņēmumus
Valsts prezidents Raimonds Vējonis (no labās), atklājot pārtikas industrijas „Riga Food” izstādi, latviešu pārtikas ražotājiem lika noprast, ka viņiem trūkst „tirgotāja gēna”. Tomēr par šī gēna trūkumu viņiem nevarētu pārmest, jo mūsu ražotāji iespējuši teju visus lielākos pārtikas pārstrādes uzņēmumus veiksmīgi notirgot ārzemniekiem.
Sabiedrība
2016. gada 9. septembris, 15:26

Prezidents Vējonis izrunājas šķērsām. Latvieši neesot tirgotāji, bet esam taču pārdevuši savus uzņēmumus

Jauns.lv

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, uzstājoties pārtikas industrijas izstādes „Riga Food 2016” atklāšanā Ķīpsalā, izteicies, ka mūsu pārtikas pārstrādātājiem – latviešiem neesot „tirgotāja gēna”. Tas ir visnotaļ dīvaini, ja ņem vērā, ka visus lielākos Latvijas pārtikas uzņēmumus mēs jau esam notirgojuši ārzemniekiem.

Vējonis savā uzrunā teica: „Mūsu produkti ir izcili un pārsteidzoši, tomēr mums jāmācās tos pārdot. Latviešiem trūkst tirgotāja gēna, kuru vajadzētu izkopt”. Ir grūti saprast, ko prezidents ar to domājis, jo teju vai visus mūsu valstī strādājošos lielākos pārtikas uzņēmumus mēs vairāk vai mazāk veiksmīgi jau esam notirgojuši ārzemniekiem. Tātad, latviešu „tirgotāju gēns” ir nostrādājis sevišķi veiksmīgi – mēs esam spējuši notirgot nozīmīgākos pārtikas produktu un dzērienu ražošanas uzņēmums.

Piemēram, „Rīgas piena kombināts” un „Valmieras piens” pieder krievu piena magnātam; „Latvijas balzams” - Nīderlandē reģistrētai firmai, kuras pamatā ir Krievijas kapitāls; „Laima” – norvēģiem; „Rīgas miesnieks” – somiem; „Tukuma piens”, „Dobeles dzirnavnieks” , „Cēsu alus” un “Dobeles dzirnavnieks” – igauņiem; „Cido grupa" - Dānijā reģistrētajam uzņēmumam „Royal Unibrews”; „Aldaris” - Zviedrijā reģistrētam uzņēmumam „Baltic Beverages Holding”, „Pūre” - Beļģijas uzņēmumam „Puratos”; „Rīgas dzirnavnieks” un „Putnu fabrika Ķekava” – lietuviešiem.

Kasjauns.lv jautāja Valsts prezidenta kancelejai, kā prezidents savu izteikumu komentē šajā konkrētajā kontekstā, ka mēs savus pārtikas uzņēmumus esam pārdevuši ārzemniekiem. Atbildi no Prezidenta kancelejas Kasjauns.lv tā arī nesaņēma.

Raimonds Vējonis atklāj izstādi „Riga Food 2016”

 

Kasjauns.lv/Foto: Ieva Makare/LETA