Rīgas Krievu teātrī izrādīs "Mēdeju", ko Guna Zariņa atteicās spēlēt Ukrainas kara dēļ
Atsakoties no šīs lomas Maskavā, Guna Zariņa pauda protestu pret Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainā. (Attēlā - kopā ar režisoru Vladislavu Nastavševu).
Kultūra
2016. gada 9. septembris, 17:47

Rīgas Krievu teātrī izrādīs "Mēdeju", ko Guna Zariņa atteicās spēlēt Ukrainas kara dēļ

Jauns.lv

Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra Lielajā zālē 1.oktobrī pirmizrādi piedzīvos režisora Vladislava Nastavševa iestudētā izrāde "Mēdeja" ar aktrisi Gunu Zariņu titullomā.

2013.gadā Nastavševa iestudētā izrāde "Mēdeja" ar Zariņu galvenajā lomā pirmizrādi piedzīvoja "Gogoļa centrā" Maskavā, bet 2014.gadā, sākoties Krievijas un Ukrainas konfliktam, Zariņa atteicās spēlēt galveno lomu šajā izrādē Maskavā. Tā aktrise pauda savu protestu pret Krievijas karaspēka ievešanu Ukrainā un iejaukšanos neatkarīgas valsts iekšējās lietās.

Nastavševs šodien žurnālistiem stāstīja, ka Rīgā iestudētā izrāde ir loģisks turpinājums tam darbam, kas tika paveikts Maskavā, savukārt aktrise Zariņa piebilda, ka tie skatītāji, kuri redzējuši izrādi, kas tapa "Gogoļa centrā" Maskavā, daudzas atšķirības neieraudzīs, jo izrādes estētika jau nemainās.

Ne tikai Nastavševam, bet arī Zariņai šis ir pirmais darbs Rīgas Krievu teātrī. Aktrise uzskata, ka aktieriem ir svētīgi spēlēt uz citu teātru skatuvēm kopā ar citiem kolēģiem, lai arī tas nav viegli. Spēlēšana citos teātros ir arī iespēja parādīt sevi citiem skatītājiem.

Bez Zariņas lomas izrādē "Mēdeja", kas veidota pēc Eiripīda lugas, atveidos arī Maskavas teātra "Gogoļa centrs" aktieris Mihails Troiņiks un Rīgas Krievu teātra aktieri Igors Čerņavskis un Maksims Busels.

Nastavševs ir ne tikai izrādes režisors, bet arī mūzikas un noformējuma koncepcijas autors.

Kopumā līdz šā gada beigām Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris saviem skatītājiem piedāvās četras pirmizrādes. Bez "Mēdeja" skatītājiem vērtēšanai tiks nodots režisores Jekaterinas Polovcevas iestudējums "Marija", Allas Sigalovas iestudējums "Mīlēt" un Irinas Keručenko iestudējums "Granātu aproce".

Savu 134.sezonu teātris sāks ar iestudējuma "Marija" pirmizrādi, kas notiks 24.septembrī. Izrāde tapusi pēc Īzaka Bābela lugas, savukārt 22.oktobrī pirmizrādi piedzīvos izrāde "Mīlēt", kas veidota pēc Viktorijas Tokarevas lugas "Lai tā ir". Iestudējums "Granātu aproce" pirmizrādi piedzīvos decembrī, un tas taps pēc Aleksandra Kuprina stāsta.

LETA/ Foto: Edijs Pālens/LETA