Daugavpils novada svētki, mistiskais tirgus Pokaiņos un Vislatvijas Zirgu dienas: ko darīt 17. un 18. septembrī?
Kultūra
2016. gada 14. septembris, 09:28

Daugavpils novada svētki, mistiskais tirgus Pokaiņos un Vislatvijas Zirgu dienas: ko darīt 17. un 18. septembrī?

Jauns.lv

Šosestdien vērts ieplānot ceļojumu uz Daugavpili – dienas pirmajā pusē tur var apmeklēt daudzpusīgos Daugavpils novada svētku pasākumus - lielkoncertu, tirgu un radošās darbnīcas, bet vakarā Daugavpils teātrī noskatīties Baltkrievijas „Mūzikla teritorijas” opereti „Suns uz sienas kaudzes”.

Teātra sezona pilnā sparā sākusies arī pārējos Latvijas teātra namos, skatītājus priecējot ar daudzām pirmizrādēm. Piemēram, Dailes teātrī pirmizrādi piedzīvos melanholiska drāma par kādu dīvainu mīlas trīsstūri – „Mīļākais”. Šis ir arī laiks, kad pienācis laiks dižoties un priecāties par rudens ražu: Ķemeros pulcēsies sēņotāji, Dabas muzejā - vīndari, bet Ludzā uz Biezajiem rudens svētkiem aicina latgalieši. Inčukalnā notiks kārtējās Vislatvijas Zirgu dienas, bet Pokaiņu mežā varēs iegūt viedas zināšanas mistiskajā gadatirgū.

Daudz rudenīgu un krāšņu piedzīvojumu var gūt arī izstāžu zālēs: Liepājā atklātas divas jaunas fotoizstādes, kas ļaus paskatīties uz vēju pilsētu no neierasta un nepamanīta skatupunkta, Daugavpils atkal lepojas ar Marka Rotko idejām, Rīgas Centrālajā bibliotēkā viesojas noslēpumainā Justīne, bet Mākslas akadēmijā sadzirdama skaņa, kas neeksistē.

1. Daugavpils novada dienas

Jau kopš pagājušās nedēļas Daugavpilī un apkārtnē notiek Daugavpils novada dienas, kuru kulminācija sagaidāma šosestdien, 17. septembrī.

17. septembrī ar plašu kultūras programmu un citām aktivitātēm apmeklētājus aicinās Novada dienu gadatirgus, kas norisināsies no pulksten 10.00 līdz 14.00 Daugavpilī, Rīgas ielā 2. Tajā nogaršot Daugavpils novadam raksturīgos Lauku gardumu ielas ēdienus varēs ikviens, kas iegādāsies preces no Daugavpils novada tirgotāja ne mazāk kā trīs eiro vērtībā. Gadatirgū vietējie ražotāji, kā arī tirgotāji un amatu meistari no citiem Latvijas novadiem pārsteigs apmeklētājus ar daudzveidīgo produkciju. Varēs iegādāties medu, maizi, gaļu, sieru, dārzeņus, dekoratīvos stādus, izstrādājumus no koka, tekstila, keramikas un lina, adījumus, kūpinājumus, mājas vīnu, tējas, pinumus, grāmatas un suvenīrus.

Tāpat gadatirgū piedalīsies Daugavpils novada muzeju pārstāvji, skolēnu un jauniešu organizācijas, iesaistot apmeklētājus radošo darbnīcu virpulī. Ielūkoties Laucesas, Salienas, Skrudalienas, Tabores un Vecsalienas pagastos tuvplānā varēs caur fotogrāfiju izstādi. Savukārt Latgales Zoodārza ekspozīcijā varēs apskatīt Eiropas retos abiniekus un rāpuļus. Daugavpils Vienības laukumā visas dienas garumā norisināsies strītbola, svarbumbu celšanas sacensības un basketbola soda metienu konkurss.

Kultūras cienītāji varēs izbaudīt svētku lielkoncertu, kurā savas programmas prezentēs pagasti, Šarkovščinas vācu kultūras un tautas mākslas centra trio no Baltkrievijas, tautas deju ansamblis „Līksme”, folkloras kopa “Dyrbyni”, kā arī svētku īpašā viešņa – Olga Rajecka. Svētku lielkoncerts sāksies pulksten 12.00.

Sīkāk internetā:

www.novadadienas.lv

.

Daugavpils novada svētku gadatirgus

2. Lielie ražas svētki Ludzā, Ķemeros un Dabas muzejā

Ir pienācis laiks palepoties ar rudens ražu un arī sarūpēt ziemas krājumus. To šajās brīvdienās varat izdarīt gan svinot ražas novākšanas svētkus, gan arī dižojoties ar novāktajiem produktiem.

* Sestdien, 17. septembrī, Ludzā notiks novada rudens ražas festivāls „Bīzī svātki”. Programmā: * no pulksten 10.00 līdz 16.00 - Rudens kompozīciju izstāde „Dyžan ģļeits” Ludzas Tautas namā; * no pulksten 10.00 līdz 14.00 - Rudens stādu tirdziņš pilsētas parkā; * no pulksten 12.00 - atrakcijas bērniem Ludzas parkā; * no pulksten 12.00 līdz 14.00 - Ludzas novada pagastu prezentācijas un radošās darbnīcas „Rudiņs bīziņs" pilsētas parkā; * pulksten 15.30 - svētku gājiens „Īt, ka bīzs!” (no Ludzas ģimnāzijas pa Blaumaņa, Skolas iela un Stacijas ielām); * pulksten 16.00 - Bīzais svētku koncerts kopā ar šlāgeraptaujas dembitanti Toniju Dombrovsku, mūzikas apvienību „Kolibri” un Juri Neretnieku. Sīkāk internetā: www.ludza.lv.

* Savukārt Ķemeru Nacionālā parka „Meža mājā” sestdien, 17. septembrī, no pulksten 12.00 līdz 15.00 norisināsies akcija „Nāc ar savu sēni!”. Visi uz to aicināti nākt vismaz ar vienu sēni, kas augusi Ķemeru Nacionālajā parkā. Tas būs gan ieguldījums savu personīgo zināšanu pilnveidošanai par sēnēm, gan palīdzība Latvijas Dabas muzeja speciālistiem ikgadējās sēņu izstādes veidošanā. Pasākumā ikviens varēs iemācīties atšķirt ēdamu sēni no neēdamas, iepazīt vēl nepazīstamās sēnes un piedalīties dažādās radošajās darbnīcās. Bauda būs ne vien acīm, bet arī garšas kārpiņām., jo varēs nogaršot kopīgi vārīto ēdamo sēņu zupu. Visas akcijas laikā atnestās sēnes vispirms būs skatāmas „Meža mājā”, bet pēc tam tās ceļos uz Latvijas Dabas muzeju Rīgā, kur tās varēs vērot 18. septembrī.

Sīkāk internetā:

www.daba.gov.lv

.

* Latvijas Dabas muzejā (Krišjāņa Barona ielā 4, Rīgā) piektdien un sestdien, 16. Un 17. septembrī notiks arī izstādē „Latvijas vīnogas un vīndarība 2016”, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrību, kurš būs apskatāmi vairāk nekā 100 dažādu vīnogu šķirņu paraugi un vērtējami Latvijas ogu vīni. Izstādē varēs saņemt vīnogu audzētāju konsultācijas šķirņu izvēlē, vīnogu kopšanas un veselības stiprināšanas jautājumos, pasūtīt vīnogu stādus, kā arī iegādāties atsevišķu šķirņu ogas. Būs arī iespēja iepazīties ar Latvijā audzētu vīnogu un citu ogu vīna paraugiem. Izstāde 16. septembrī darbosies no pulksten 12.00 līdz 19.00, bet 17. septembrī – no pulksten 10.00 līdz 17.00.

Sīkāk internetā:

www.dabasmuzejs.gov.lv

.

3. Vislatvijas Zirgu dienas

No piektdienas līdz svētdienai, 16., 17. un 18. septembrī, Inčukalna novada Zustrenēs - Jauno jātnieku skolas sporta centrā notiks IX Vislatvijas Zirgu dienas. Trīs dienu garumā notiks sacensības dažādos neierastos maršrutos gan bērniem, gan pieaugušajiem, kā arī tiks noskaidroti uzvarētāji turnīra kopvērtējumā.

* Piektdien, 16. septembrī, sacensības sāksies ar atvērtajiem maršrutiem 80, 100 un 110 cm šķēršļu augstumā. Pēcpusdienā ir paredzēts 120 cm augsts maršruts, kurā atsevišķās konkurencēs startēs dāmas un kungi dažādos tērpos sevis izvēlētas mūzikas pavadījumā. Diena noslēgsies ar 60 cm maršrutu, kurā varēs startēt gan bērni, gan pieaugušie.

Sestdien, 17. septembrī, ir paredzēti maršruti gan bērniem, kas tikai šogad ir uzsākuši savas sporta gaitas, gan arī sportistiem ar pieredzi. Notiks arī „Izaicinājuma kauss”, kurā piedalīsies cilvēki, kuri nav sportisti, taču ikdienā ir cieši saistīti ar zirgiem – veterinārārsti, zirgaudzētāji, tiesneši un citi, ir paredzēta arī jautra stafete poniju jātniekiem un aizraujošas sacensības ar izslēgšanu. Dienas beigās būs sacensības, kur jautrība sitīs augstu vilni, komandām tērpos sacenšoties gan lecot ar zirgu, gan veicot īpašu maršrutu ar traktoru.

 

Svētdiena, 18. septembris, sāksies ar 120 cm maršrutu ar tūlītēju pārlekšanu, šim maršrutam sekos 130 cm maršruts. Pēc tam notiks sacensības iejādē un secīgā stafete ar šķēršļu augstumu 100 cm, kur sportisti startēs pārī. Sacensības noslēgsies ar 110 cm maršrutu, kurā tiks noskaidroti turnīra uzvarētāji bērnu, kā arī jaunzirgu konkurencē.  

Maršrutu starplaikos notiks dažādi šovi un priekšnesumi. Būs iespēja vizināties ar zirgiem un ponijiem, bērnus priecēs piepūšamās atrakcijas, trušu pilsētiņa un radošā darbnīca, pasākumā būs arī gardumu un amatnieku tirdziņš, kā arī būs iespēja iziet ekskursijā pa Jauno jātnieku skolu.

Zirgu dienu sacensības, šovi un pasākumi visas dienas sāksies pulksten deviņos no rīta. Biļešu cenas: 2 eiro, studentiem un pensionāriem – 1 eiro, invalīdiem un bērniem – bez maksas („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.latvianhorses.lv

.

4. Pokaiņu Zināšanu gadatirgus

Sestdien, 17. septembrī, mistiskajā Pokaiņu mežā (Dobeles novada Naudītes pagastā) notiks ikgadējais Zināšanu gadatirgus. Programmā: * pulksten 11.00 - Zināšanu gadatirgus atklāšana un Uguns rituāls; * pulksten 14.00 - ekskursija pa Pokaiņu mežu; * pulksten 16.00 - Saulgriežu uguns rituāls. Pirmoreiz Zināšanu gadatirgus Pokaiņos notika 2015. gadā, iedvesmojoties no Ivara Vīka grāmatas „Mūsu dižā senatne”, kur viņš apraksta Pokaiņus, kā senu zināšanu centru, uz kuru pēc padoma nākuši cilvēki no malu malām.

Sestdien ikvienam būs iespēja ieklausīties, sarunāties un domāt līdzi – veidot savu viedokli. Varēs izmēģināt praktiskas lietas, piemēram, drāmas terapiju ar Evu Tabori un mūzikas terapiju ar Anželu Beļsku, kā arī gremdēties Dainu meditācijā ar Inesi Kozuliņu.

Biedrības „Viedums” vadītājs Voldis Prancāns lasīs lekciju im konsultēs par dzīves misiju, Baltijas astroloģijas skolas direktors Valērijs Babajevs stāstīs par Latvijas svētvietām un cilvēka saistību ar kosmosu, būs iespēja satikt dažādus astrologus un konsultēties par jums nozīmīgām lietām. Tautas lietišķā studija „Avots” izrādīs jostu aušanu un adījumu rakstu burvību, iepazīstinās ar māla pārvērtībām un parādīs, kā no vilnas top dzija.

Radošās iniciatīvas centrs „Mansards” un ceļotājs Edijs Šplīts aicinās savā meža kabinetā „Pie sevis nojumē”, būs iespēja uzspēlēt mūzikas instrumentus zvnagas. Astroloģe Guna Kārkliņa stāstīs par minerālu valstību un mēness ietekmi, zinību skoliņa „Jūties labi!” būs sagatavojusi jaunumus bērniem, piramīdu meistars Kristaps Deģis stāstīs par savu pieredzi ar piramīdām un to gatavošanu, kā arī būs daudz citu aizraujošu un noderīgu nodarbju.

Ieejas maksa Pokaiņu mežā: 2 eiro; skolēniem, studentiem un pensionāriem – 1,70 eiro. No Rīgas un atpakaļ uz Pokaiņu meža Zināšanu gadatirgu kursēs autobuss (par brīvām vietām interesēties pa tālruni 26472202). Sīkāk internetā: www.dobele.lv.

Pokaiņu mežs

5. „Mīļākais” Dailes teātrī

Dailes teātra Mazajā zālē svētdien, 18. septembrī, pulksten 18.00 notiks psiholoģiskās drāmas „Mīļākais” pirmizrāde. Ar šo jauniestudējumu Dailes teātrī atgriezies krievu viesrežisors un dramaturgs Genādijs Ostrovskis, kurš 2014. gadā tur iestudēja melodramatisko komēdiju „Divi kapteiņi”.

Lugas sižets: Čariševs ir profesors, lingvists. Vārdos viņš var izskaidrot visu pasauli. Taču viņš nav iedomājies, ka arī cilvēka dzīvei var būt apslēpta nozīme - tāpat kā vārdiem. Ka ilgus gadus viņam līdzās ir pastāvējusi vēl otra - cita, nezināma realitāte. Ar cilvēku viņam blakus kaut kas ir noticis, bet viņš to nav zinājis, nav jutis. Nu vairs nav, kam pajautāt, ar ko parunāt. Ja kāds visu paskaidrotu, viss nostātos savās vietās. Bet tagad uz pašu galveno dzīves jautājumu tā arī nav atbildes.

Šis ir dramatisks stāsts par divu vīriešu mīlestību pret vienu sievieti, kuras vairs nav un kura negribot tagad ir savienojusi viņu dzīves. Viņu pazīšanās sākas ar pamatīgu kautiņu un lamāšanos, kas transformējas savādās abpusējās vizītēs un atklātās pārrunās. Dīvains mīlas trīsstūris, kurā iztrūkst viena dalībnieka.

Jauniestudējumā lomas atveidos Intars Rešetins, Juris Žagars, Elīna Vaska, Sarmīte Rubule, Dainis Gaidelis, Mirdza Martinsone, Akvelīna Līvmane, Aija Dzērve vai Kristīne Belicka, Anete Krasovska, Aldis Siliņš un Eva Trapāne vai Rebeka Rēķe.

Nākamās izrādes: 21. un 29. septembrī, 8. un 20. oktobrī. Biļešu cenas: 20 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

Dailes teātra jauniestudējums „Mīļākais”

6. Baltkrievu „Suns uz siena kaudzes” Daugavpils teātrī

Daugavpils teātris arī šosezon, tāpat kā iepriekšējās, turpina Latvijas skatītājus iepazīstināt ar Baltkrievijas profesionālo trupu izrādēm un sestdien, 17. septembrī, pulksten 18.00 Daugavpils teātrī vārēs redzēt Genādija Gladkova teātra „Mūzikla teritorija” mūziklu - opereti „Suns uz siena kaudzes”.

Spāņu dramaturga Lopes de Vegas lugai „Suns uz siena kaudzes” jau ir vairāk nekā četri gadu simti, bet tā joprojām ir neizsmeļams gudrības avots tiem, kuri mīl vai vēlas mīlēt. Mūsu skatītājiem Lope de Vegas poētiskā valoda varētu būt pazīstama pateicoties padomju laikā uzņemtajai populārajai krievu spēlfilmai ar Margaritu Teherevu un Mihailu Bojarski galvenajās lomās. 1978. gadā tapušās filmas veiksmes stāsts iedvesmojis komponistu Genādiju Gladkovu sacerēt opereti, pārnesot iemīļoto stāstu un varoņus arī uz teātra skatuves.

Mūzikls - operete „Suns uz siena kaudzes” atklāj veselu jūtu paleti – mīla, kaisle, greizsirdība, lepnums. Bagātas un dižciltīgas grāfienes Diānas de Belfloras sekretārs Teodoro ir iemīlējies kalponē Marselā. Vērojot abu padoto attiecību attīstību, grāfiene negaidīti atklāj, ka viņā pamostas greizsirdība. Bet Diāna nevar atļauties nolaisties tik zemu, lai atzītos mīlestībā vienkāršam kalpam. Skatītāji tiek ierauti dueļu, mīlas intrigu un karstasinīgu deju virpulī, ko pavada smalka poēzija un neaizmirstamas melodijas.

Minskas teātris „Mūzikla teritorija”, kurš uzsācis savu darbību 2012. gadā Baltkrievijā, nes atzīta Krievijas Tautas mākslinieka Genādija Gladkova vārdu. Šī teātra mērķis ir eksperimentēt mūzikla ietvaros, tajā pašā laikā paplašinot šī žanra rāmjus.

Biļešu cenas: 5 – 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.daugavpilsteatris.lv.

Minskas teātra „Mūzikla teritorija” operete „Suns uz siena kaudzes”

7. Izstāžu ceļvedis: skaņa, kas neeksistē, Liepājas fotobrīnumi un Justīne bibliotēkā

* Rīgas Centrālās bibliotēkas izstāžu zālē (Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā, bijušajās „Rīgas modēs”) līdz 27. septembrim skatāma mākslinieces Justīnes Lūces un fotogrāfa Leonīda Tugaļeva izstāde „JUSTINE & JUSTĪNE” - daudzu gadu ilgušiem mākslinieces eksperimentiem laikmetīgajā mākslā, glezniecībā, zīmējumos, grafikās un fotogrāfijās.

Izstādē apskatāmi speciālā tehnikā – grafikās veidoti mākslinieces pašportreti, Ievērojamu izstādes daļu veido arī fotogrāfa Leonīda Tugaļeva divpadsmit mākslinieces portreti. Sīkāk internetā: www.rcb.lv.

* Līdz 13. oktobrim Latvijas Mākslas akadēmijas (Kalpaka bulvārī13, Rīgā) skatāma četru jauno mākslinieču - Sandras Strēles, Madaras Lazdiņas, Elīnas Mekšas un Madaras Auzenbahas - kopizstāde „Skaņa, kas neeksistē”. Izstāde pievēršas skaņas un klausīšanās kultūras atspoguļojumam vizuālajā mākslā, risinot skaņas atmiņas, priekšstatu un kustības aspektus. Izstādē mākslinieces dažādus medijus apvienojušas četrās instalācijās. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18) līdz 2. oktobrim skatāma Mārtiņa Sīļa fotoizstādes „Jaunliepāja - pilsēta sevī”. Tajā fotomāklsinieks skatītājiem piedāvā iespēju iepazīties ar fotogrāfiju sēriju, kas tapusi no 2012. līdz 2016. gadam - stāstu par pilsētu pilsētā, bet pirmām kārtām par pilsētu sevī.

Fotogrāfijās ir subjektīvi attēlota Jaunliepāja vai drīzāk tās pilsētas interpretācija, vizuāls kopums bez sākuma un beigām.

Sīkāk internetā:

www.liepajasmuzejs.lv

.

* Savukārt Liepājas muzeja ekspozīcijā „Liepāja okupāciju režīmos” (Klāva Ukstiņa ielā 7/9) līdz 9. oktobrim skatāma fotogrāfa Agra Klestrova darbu izstāde „Triptihs” - sava veida eksperiments, jauna izteiksmes veida, sajūtu un tehnikas meklējumi. Triptihs ir bilde, kas sadalīta trīs daļās, liekot mazliet citādāk paskatīties uz apkārtējo pasauli. Lai gan Agrim Klestrovam patīk fotografēt portretus un aktus, šoreiz izstādē skatāmi tikai dabas skati un pilsētas ainas.

Sīkāk internetā:

www.liepajasmuzejs.lv

.

 

* Ceturtdien, 15. septembrī, pulksten 17.00, ar triju mākslinieku izstādi Daugavpils viesnīcas „Park Hotel Latgola” (Ģimnāzijas ielā 46) atklās12. Starptautiskais gleznošanas simpoziju „Mark Rothko 2016”. Līdz 18. novembrim izstādē būs aplūkojami mākslinieku Mohameda Elmasri no Ēģiptes, Sučismitas Soho no Indijas un Martina Vosvinkela no Vācijas darbi.

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja atkal sastapties ar māksliniekiem, kuri, smeldami iedvesmu Marka Rotko dzimtajā pilsētā, radīja savus stāstus un izprastā demonstrējumus uz audekla. Sīkāk internetā: www.rotkocentrs.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trifanova/LETA, Ieva Makare/LETA, Ieva Lūka/LETA