Deputāti vērtē Rīgas arhitektūras balvai pieteiktos objektus
Runā Rīga
2016. gada 14. septembris, 17:34

Deputāti vērtē Rīgas arhitektūras balvai pieteiktos objektus

Jauns.lv

2016.gada Rīgas arhitektūras balvai pieteiktie objekti gan veiksmīgi iederas apkārtējā vidē, gan labi kalpos paredzētajiem mērķiem, trešdien pēc vairāku infrastruktūras būvju un sabiedrisko ēku apskates atzina Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti.

„Ir redzams, ka arhitekti labi padarījuši savu darbu. Milzīgais infrastruktūras projekts Krievu salā ir gan acij tīkams, gan nāks par labu visai pilsētai. Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskais centrs ir ļoti funkcionāls un labs iesākums visa kompleksa attīstībai – jau tagad apskaužu studentus, kas tur mācīsies. Savukārt Latvijas Nacionālais mākslas muzejs ir visas pilsētas rota,” norādīja Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Raimonds Gailis.

Šogad atzinībām un galvenajai – „2016. gada balvai Rīgas arhitektūrā” – skates žūrijas eksperti ir izvirzījuši 11 objektus.

Pilsētas attīstības komitejas deputāti trešdien izbraukuma sēdes laikā apmeklēja trīs objektus – Krievu salu, LU Dabaszinātņu akadēmisko centru un Latvijas Nacionālo mākslas muzeju.

Gada balvai Rīgas arhitektūrā nominētos objektus vēl vērtēs un par tiem diskutēs Rīgas pilsētas arhitekta kolēģija. Gala lēmums par atzinībām un galveno balvu tiks pieņemts septembra beigās, ņemot vērā gan ekspertu atziņas, kas gūtas, iepazīstoties ar objektiem klātienē, gan Rīgas pilsētas arhitekta kolēģijas, ko veido nozares profesionāļi, viedokli, gan arī rīdzinieku viedokli. Balvas pasniegšana notiks 3.oktobrī – Pasaules arhitektūras dienā, kas katru gadu tiek atzīmēta oktobra pirmajā pirmdienā.

Plānots, ka tradicionāli balva tiks pasniegta iepriekšējā gadā par labāko atzītajā būvē – Latvijas Nacionālajā bibliotēkā. Aizvadītajā gadā balva „Par vīziju un ambīcijām izaicināt priekšstatus un tradīcijas Rīgas arhitektūrā, īstenojot nacionālas nozīmes objektu” tika piešķirta arhitektam Gunāram Birkertam, sadarbojoties ar arhitektiem Modri Ģelzi, Mārci Mežuli, Sandru Laganovsku, Daini Šmitu.

Lai izceltu un popularizētu sasniegumus Rīgas arhitektūrā, sekmējot kvalitatīvas pilsētvides attīstību, un apzinātu arhitektu veikumu, jaunāko objektu skate tiek organizēta kopš 2006. gada. Tās mērķis – rosināt profesionālu diskusiju par vērtībām pilsētas arhitektūrā un kritērijiem kvalitatīvas pilsētvides novērtēšanā un veicināt sabiedrības pieprasījumu pēc kvalitatīvas dzīves telpas, ar to vairojot sabiedrības izpratni un līdzdalību un veidojot pieprasījumu pēc kvalitatīviem pakalpojumiem arhitektūrā.

Ar arhitektūras sasniegumu skatei izvirzītajiem objektiem, to fotogrāfijām un ekspertu vērtējumiem ir iespējams iepazīties Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājaslapā www.arhitekts.riga.lv (

http://ejuz.lv/arhitekturasbalva2016

), savukārt nobalsot par sev tīkamāko objektu un paust savu vērtējumu vai viedokli iespējams Facebook kontā www.facebook.com/RigasPilsetasArhitekts .


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto