Projektā "Jēgpilni mājasdarbi" Rīgas vidusskolas veicinās skolēnu motivāciju mācīties
Īstenojot projektu, skolas vēlas panākt, lai tiktu atvieglota skolēnu slodze.
Runā Rīga
2016. gada 14. septembris, 21:11

Projektā "Jēgpilni mājasdarbi" Rīgas vidusskolas veicinās skolēnu motivāciju mācīties

Jauns.lv

Trešdien, 14.septembrī, Rīgas domē notika projekta “Jēgpilni mājasdarbi” prezentācija. Tas tapis pēc desmit Rīgas vidusskolu iniciatīvas, sadarbojoties ar Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (LU PPMF) mācībspēkiem. Tā mērķis ir izstrādāt un praksē pārbaudīt mājasdarbu vietu un lomu bērnu mācīšanās procesā, kā arī veicināt skolēnu sasniegumu motivāciju.

Uzrunājot Rīgas skolu pedagogus, kas iesaistījušies jaunajā projektā, Rīgas domes  priekšsēdētājs Nils Ušakovs atzīmēja: “Tas ir ne tikai stāsts par jēgpilniem mājasdarbiem, bet arī par jēgpilnu izglītību. Ir ļoti svarīgi, ka paši skolotāji ir pauduši šo iniciatīvu, un Rīgas pašvaldības uzdevums ir nodrošināt visu nepieciešamo atbalstu, lai šis projekts vainagotos ar rezultātiem, kurus pēc tam var pielietot arī citās skolās.”.

Īstenojot projektu, skolas vēlas panākt, lai tiktu  atvieglota skolēnu slodze, tādējādi attīstot bērna pozitīvo attieksmi pret mācībām un  nodrošinot skolēnu motivāciju mācīties.

Divu mācību semestru laikā projekta dalībnieki apzinās mājasdarbu uzdošanas un pārbaudīšanas praksi, lai to mainītu atbilstoši bērnu vajadzībām un mūsdienu izglītības tendencēm, kā arī izstrādās un praksē pārbaudīs pedagoga darbības modeli, kurā mājasdarbu loma mainās, kļūstot par jēgpilnas mācīšanās sastāvdaļu.

Tāpat tiks veicināta skolēnu sasniegumu motivācijas attīstība, lai uzlabotu mācību sasniegumus un sekmētu radošu un izglītotu jauniešu skaita pieaugumu. Par mājasdarbu izmantošanu mācību procesā tiks uzklausīta arī Somijas pieredze.

Rīgas 80.vidusskolas direktore Anna Vladova norādīja, ka skolas ir radoši domājošas un gatavas jauniem izaicinājumiem un inovācijām. “Mēs neatsakāmies no mājasdarbiem, bet pārskatīsim to formu un saturu, laiku un jēgu. Tas ir svarīgākais. Ja bērnam ir interesanti, viņš var izzināt jebko. Mēs esam par to, lai mājasdarbi nav kā sods, bet kā konfekte. Un lai bērns varētu izmantot savas iegūtās zināšanas ne tikai burtnīcā, bet arī dzīvē,” sacīja Vladova.

Projektā piedalās  Rīgas Rīnužu vidusskola,  Rīgas Klasiskā ģimnāzija,  Rīgas 84. vidusskola,  Rīgas Juglas vidusskola,  Rīgas 53. vidusskola,  Rīgas 28. vidusskola, Rīgas 80. vidusskola,  Rīgas Š. Dubnova Ebreju vidusskola,  Rīgas 18. vakara (maiņu) vidusskola,  Rīgas Teikas vidusskola.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Foto: Ieva Makare/LETA