Sabiedrība
2012. gada 21. jūnijs, 20:08

Teātra pētniece: neatkarīgie teātri drīz mīs uz papēžiem profesionālajiem teātriem

Jauns.lv

Neatkarīgie teātri, kas kļūst aizvien vairāk, savā profesionālajā jomā ir ļoti veiksmīgi, tādēļ sagaidāms, ka šie teātri drīz mīs uz papēžiem profesionālajiem teātriem, uzskata teātra zinātniece Maija Svarinska.

Teātra zinātniece šodien žurnālistiem atzina, ka, vērtējot 2011./2012.gada sezonas jauniestudējumus Latvijas teātra balvai "Spēlmaņu nakts", bijusi patīkami pārsteigta par to, cik nopietni ir neatkarīgie teātri.

"Neatkarīgie teātri veido nopietnus iestudējumus, tādēļ drīz tie varētu mīt uz papēžiem profesionālajiem teātriem, taču tas notiks vien tad, ja piestrādās pie savas attīstības, kam, protams, nepieciešams arī finansējums. Prieks, ka šajos teātros rodas māksla," sacīja Svarinska. Viņa arī atklāja, ka pēc 112 izrāžu noskatīšanās ir redzams nopietns jauno režisoru devums Latvijas teātru mākslā un tas savukārt liecina par to, ka Latvijas Kultūras akadēmija strādā labi.

Arī Latvijas teātra darbinieku savienības priekšsēdētāja Daiga Šiliņa-Gaismiņa atzinīgi vērtē neatkarīgo teātru darbu, jo tas padara gan plašāku teātra piedāvājumu klāstu, gan arī tas ir veids kā brīvākā gaisotnē savus darbus var iestudēt jaunie režisori.

"Iestudēt darbu lielajā teātrī jaunajam režisoram uzreiz ir papildu atbildība, jo tas nozīmē, ka viņam ar savu darbu ir jāspēj piepildīt lielā skatītāju zāle, savukārt tad, ja zāle ir neliela, tad ar skatītājiem to ir vieglāk piepildīt un kā režisors un aktieri, tā arī skatītāji atrodas brīvākā gaisotnē. Neatkarīgie teātri ir arī vieta, kur var atļauties eksperimentēt," sacīja Šiliņa-Gaismiņa.

Jau ziņots, ka 23.novembrī Latvijas Nacionālajā teātrī jau 19.reizi tiks pasniegta "Spēlmaņu nakts" balva. "Spēlmaņu nakts" balvas noslēguma ceremoniju veidos režisors Kārlis Krūmiņš, scenārija autors būs Artūrs Dīcis, scenogrāfs - Uģis Bērziņš, bet producente - Dana Čerņecova.

2011.2012.gada sezonas jauniestudējumus vērtēja žūrija, kurā darbojās žūrijas komisijas priekšsēdētājs - teātra kritiķis Normunds Akots, Latvijas Televīzijas raidījuma "100 gr. Kultūras" vadītājs un "Neatkarīgās Rīta Avīzes" kultūras nodaļas redaktors Arno Jundze, teātra kritiķe Maija Treile, televīzijas režisore Virdžīnija Lejiņa, dejas kritiķe Inta Balode, mākslas kritiķis Vilnis Vējš, televīzijas režisore un teātra kritiķe Linda Ģībiete, teātra un kino kritiķis Toms Treibergs un teātra zinātniece Maija Svarinska.

Šoreiz balvas tiks piešķirtas 18 nominācijās un jaunums ir nominācija "Gada sniegums laikmetīgajā dejā".

Latvijas Nacionālajam teātrim ir 25 "Spēlmaņu nakts" nominācijas, Dailes teātrim - 12, Jaunajam Rīgas teātrim un Liepājas teātrim - 10, Latvijas Nacionālajai operai - 9, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrim - 8, neatkarīgajam teātrim "Dirty Deal Teatro" - 6, Valmieras Drāmas teātrim un Ģertrūdes ielas teātrim - 4, bet Daugavpils teātrim un Latvijas Leļļu teātrim - 1.

LETA