Kultūra
2016. gada 19. septembris, 11:54

Laists klajā albums "Alvis Hermanis" un režisora sarakstīta grāmata

Jauns.lv

Izdevniecība "Neputns" laidusi klajā albumu "Alvis Hermanis" un režisora rakstītu dienasgrāmatu, informēja apgāda "Neputns" pārstāve Dace Krecere.

Albums "Alvis Hermanis" ir vizuāli krāšņs un emocionāli bagāts izdevums, kurā iekļauta attēlu izlase no 43 vizuāli interesantākajām režisora Hermaņa izrādēm, Edītes Tišheizeres eseja, Sarmītes Ēlertes intervija ar režisoru, kā arī Normunda Naumaņa kritiku fragmenti, stāsta Krecere.

Albums izdots latviešu un angļu valodā divos atsevišķos izdevumos.

Savukārt "Dienasgrāmata" ir Hermaņa pierakstītais 2015./2016.gada sezonas laikā.

Kā stāsta albuma sastādītāja Laima Slava, par šādu izdevumu jau sen tika runāts ar teātra kritiķi Normundu Naumani, kurš savulaik pirmais atbilstoši novērtēja Hermaņa ienākšanu teātrī un turpināja būt viņa izrāžu azartisks recenzents. "Diemžēl liktenis lēma citādi. Naumaņa recenziju fragmentus šai attēlu izlasei atlasīja Sarmīte Ēlerte - viņa kolēģe laikrakstā "Diena" un draugs. Kā ilggadēja Hermaņa teātra notikumu līdzjutēja un varbūt pat vienīgā, kas redzējusi visas Hermaņa ārpus Latvijas tapušās izrādes, Ēlerte tika aicināta veidot interviju ar Hermani. Pats viņš piekrita uzrakstīt īsu ieceres komentāru katrai no izrādēm. Bet ievada eseju uzrakstīja erudītā teātra zinātniece un kritiķe Tišheizere. Albuma dizainu ar lielu pietāti un rūpību veidoja māksliniece Inese Hofmane," klāstīja Slava.

Savukārt par dienasgrāmatu, kas pierakstīta 2015./2016.gada sezonas laikā, režisors saka, ka tā nebūs gluži īsta dienasgrāmata, jo viņš jau no sākuma zina, ka to lasīs viņam sveši cilvēki. "Kāpēc man tas vajadzīgs? Labs jautājums. Es, piemēram, negribētu, ka grāmatu par mani un manu darbu raksta kāds cits. Jo neesmu pārliecināts, ka jelkurš cits, izņemot mani, ir spējīgs saprast - ar ko es īsti nodarbojos un kas aiz visa tā stāv. Es pats pamēģināšu to uzrakstīt," pauda Hermanis.

Abus izdevumus var iegādāties "Neputna" galerijā, Tērbatas ielā 49/51, labākajās Latvijas grāmatnīcās un interneta veikalā "www.neputns.lv".

LETA/ Publicitātes foto