Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 30. jūnijā un 1. jūlijā
Jānis Stībelis piedalīsies Talsu Pilsētas svētku lielkoncertā.
Kultūra
2012. gada 29. jūnijs, 07:45

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 30. jūnijā un 1. jūlijā

Jauns.lv

Šonedēļ Jūrmalā pirmo reizi notiks mūzikas festivāls „Live Fest”, bet Jaunpiebalgā jau 10. reizi festivāls „Satiksimies Piebalgā”. Talsos būs Pilsētas svētki, bet Ventspilī – Govju parāde.

Marhils ar draugiem uzstāsies Mārcienas muižā, bet Rundālē būs kārtējie Dārza svētki barokālā puķu noskaņā. Ja brīvdienās neizdodas izrauties no Rīgas, garīgu baudījumu varēs gūt ASV kora „Chicago Master Singers” koncertā Rīgas Domā.

1. Talsu pilsētas svētki

Sestdien un svētdien koši un daudzkrāsaini tiks svinēti Talsu pilsētas svētki. Deviņiem Talsu pakalniem pāri noskanēs dziesmas un danču ritmi no lielās skatuves pilsētas laukumā, kā arī grandiozā vakara koncerta un nakts balles kopā ar labākajiem Latvijas mūziķiem. Svētdienas rīts aizsāksies ar „Plunkšķi ausmā” Talsu ezerā, bet svētku izskaņā, ar vērienīgu koncertu, godināsim Talsu luterisko baznīcu tās 445. jubilejā.

Sestdien, 30. jūnijā, Pilsētas laukumā svētku programma sāksies jau pulksten 10.00. Programmā: koncerti, izrādes, šovi, sporta demonstrējumi un daudz kas cits. Piemēram, pulksten 15.00 sāksies motociklu „Harley Dawidson” skate, bet pulksten 18.00 teatralizēts svētku gājiens „Es, tu, viš-mēs i talsniek ” un sasaukšanās ar deviņu pakalnu puikām.

Pusdeviņos vakarā sāksies Vakara lielkoncerts, kurā starp daudzajiem māksliniekiem paredzēta arī Intara Busuļa. Jāņa Stībeļa, Santas Zapackas un citu uzstāšanās. Savukārt desmitos vakarā visi pulcēsies ballē līdz rīta gaismai „...un pāri pilsētai nolaižas nakts”, kurā spēlēs grupas „Leģions” un „Klaidonis”, kā arī Dj  Andee.

Tāpat sestdien visā  pilsētā – izstādes, ūdens atrakcijas (ezerā), amatnieku izrādīšanās un tirgus, sporta sacensības, dejas, pasākumi bērniem, Mazās aviācijas svētki (lidlaukā).

Svētdien, 1.jūlijā, jau no agra rīta Talsu ezerā notiks makšķerēšanas sacīkstes ar nāru un zivzup’ „Plunkšķis ausmā” . Lidlaukā varēs sarunāt, kā Talsus apskatīt no putna lidojuma, bet luterāņu baznīcā svinēs dievnama 445. gadskārtu.

Sīkāk internetā: www.talsi.lv .

Talsu pilsētas svētki 2012

2. Govju parāde Ventspilī

Sestdien, 30. jūnijā, Ventspils muzejā – Amatu mājā, Piejūras brīvdabas muzejā un Livonijas ordeņa pilī notiks Govju parādei pieskaņoti notikumi.

„Vienīgās īstās govis” 30. jūnijā Ventspilī varēs aplūkot Piejūras brīvdabas muzejā, kur tās no pulksten 10.00 līdz 18.00 ganīsies rijas tuvumā. Turklāt, govis nebūs ne raibās, ne brūnās, bet kārtīgās kurzemnieces - zilās, kuru izcelsme dainās tiek saistīta ar Jūras meitas ganāmpulku. Lai govis nezaudētu savu izteiksmīgo krāsu, līdzās rijai varēs rosīties Lielo rudzupuķu darbnīcā, ielūkojoties rijā, iepazīt daudzveidīgo govju zvaniņu izstādi, bet pulksten 14.00, 15.30 un 16.30 piedalīties akcijā „Atrodi savu gotiņu!”, kas nozīmēs ko līdzīgu izklīduša ganāmpulka savākšanai.

Amatu mājā no pulksten 13.00 līdz 16.00 viesosies Piensaimniecības muzejs. Amatu mājā arī noslēgsies govju fotoplenēra izstāde „Govju portreti”.

Livonijas ordeņa pils un Mītiskā govs no pulksten 12.00 līdz 15.00 laipni aicinās visus tos, kas vēlas uzzināt par govju mītisko pagātni seno kultūru zemēs. Radošajās darbnīcās varēs ne tikai izgatavot papīra gotiņu vai masku pēc ēģiptiešu dievietes Hatoras un indiešu svētās radības govs Aditi līdzības, bet arī nogaršot Austrumos populāro dzērienu airanu. Mītiskās govs muzikālo vidi pulksten 13.00 veidos perkusionists Dzintars Vīksna.

Pulksten 20.00 noslēguma koncertā spēlēs grupa „The Straits” no Lielbritānijas, bet pēc tam seko Noslēguma balle.

Vienlaikus ar Govju parādi Ventspilī sestdien no pulksten 10.00 norisināsies ar Starptautiskais ielu sporta un kultūras festivāls „Ghetto Games”.

Jāpiebilst, ka Govju parāde ir viens no lielākajiem publiskajiem mākslas pasākumiem pasaulē. Pirmoreiz tā sarīkota Čikāgā 1999.gadā, bet pēc tam parādes stafeti pārņēma arī citas pasaules megapoles - Ņujorka, Londona, Tokija, Mehiko, Buenosairesa, Maskava, Parīze, Roma un daudzas citas.

Sīkāk internetā: www.ventspils.lv.

Govju parāde Ventspilī

3. Rundāles pils Dārza svētki

Sestdien, 30.jūnijā, Rundāles pilī jau notiks sestie Dārza svētki, kas šogad būs veltīti puķu tēmai.

Pirmajā daļā (no pulksten 12.00) apmeklētājiem būs iespēja piedalīties seminārā par puķu tematiku, kā arī izstādes „Puķes baroka dārzā” atklāšanā.

Otrās daļas turpinājums (no pulksten 13.00) sāksies dārzā ar dziesmu un rotaļu programmu „Šurumburums” Rotaļu bosketā, kurā varēs piedalīties ikviens mazais dārza svētku dalībnieks. Savukārt koncertprogramma uz lielās skatuves centrālajā alejā sāksies pulksten 14.00. To ar saviem priekšnesumiem kuplinās Lielvārdes, Ķeguma, Ikšķiles un Ogres novadu pašdarbības kolektīvi. Koncerta īpašie viesi – „O’kartes” skatuves pirmās sezonas dalībnieki Mārtiņš Jātnieks un Inga Karpiča, bet koncerta noslēgumu ieskandinās Jelgavas zvanu ansambļa „Accelerando” skaņas. Pēc koncerta, pulksten 18:00 būs iespēja noskatīties koncertuzvedumu „Aiz sarkanā aizkara” vokālās grupas „Dominante” izpildījumā.

Visas dienas garumā dārza alejās gan bērniem, gan pieaugušajiem būs iespējas sevi pilnveidot, piedaloties dažādās radošajās darbnīcās - pērlīšu vēršanā, mācīties gatavot kosmētiku mājas apstākļos, iegūt hennas zīmējumu uz ķermeņa un apgleznot ģipša puķītes. Nopietnāku lietu interesenti varēs vērot klūgu pīšanas un keramikas veidošanas demonstrējumus un tajos iesaistīties. Rotaļu bosketā piedāvās baroka masku un rotu darbnīcas, leļļu teātri ar iespēju apgūt leļļu vadīšanas prasmes, kā arī citas baroka darbnīcas visai ģimenei.

Darbosies arī Dārza svētku tirdziņš. Ieeja par ziedojumiem. Sīkāk internetā: www.rundale.net.

4. Mūzikas festivāls „Satiksimies Piebalgā”

Cēsu novada Jaunpiebalgas estrādē sestdien, 30. jūnijā, pulksten 18.00 sāksies un svētdien piecos no rīta noslēgsies jubilejas – 10. mūzikas festivāls „Satiksimies Piebalgā”.

Šis sākotnēji plānotais muzikantu un draugu salidojums desmit gadu laikā ir kļuvis par vienu no centrālajiem un nozīmīgākajiem izklaides un atpūtas notikumiem ne tikai Vidzemē, bet pat visas Latvijas mērogā. Šogad pasākuma organizatori ir ieplānojuši ļoti vērienīgu programmu gan piesaistot populārus māksliniekus, gan piedomājot arī par dažādiem citiem pārsteigumiem. Kā allaž neizpaliks arī lielais festivāla ugunskurs un svētku uguņošana.

Pasākums ir paredzēts visiem vecumiem un jebkuram noskaņojumam. Tematiski tas būs iedalīts divās daļās - vakara koncertā un nakts diskotēkas daļā.

Vakara daļā uzstāsies populāri aktieri, dažādi deju kolektīvi un šlāgermūzikas izpildītāji, tostarp grupa „Zeļļi”, Liene Šomase, Žoržs Siksna, Olga Rajecka un citi.

Savukārt nakts daļa vairāk ir atvēlēta tieši jaunāko gada gājuma auditorijai. Tajā dalību ņems šī brīža topa mākslinieki kā Rassell un Sabīne Berezina, Ivo Fomins, Andris Kivičs, TV realitātes šova „O’Kartes skatuve” dalībnieki grupas „4 Vēji” un „Nu Un”, kā arī eksotisko deju studijas. To visu papildinās diskotēka līdz pat pieciem rītā.

Biļešu cena: Ls 4 – 5 (pensionāriem – Ls 2). Sīkāk internetā: www.jaunpiebalga.lv .

5. Mūzikas festivāls „Live Fest” Jūrmalā

Sestdien, 30. jūnijā, pirmo reizi Dzintaru koncertzālē Jūrmalā norisināsies mūzikas festivāls „Live Fest”, kur būs iespējams redzēt vecās, taču labi zināmās pasaules leģendas.

Pulksten 19.30 uzstāsies Latvijas publikai labi zināmā blūza un roka zvaigzne Luijs Fonteins un grupa „Starlight Searchers”, savukārt pulksten 21.00 uz skatuves kāps leģendārā britu rokgrupa „Mafred Mann’s Earth Band”, kas festivālā atzīmēs savu estrādes karjeras 40. gadadienu.

Grupa „Mafred Mann’s Earth Band” savas pastāvēšanas laikā pieredzējusi vairākkārtējas izmaiņas gan grupas sastāvā, gan nosaukumā un tās muzicēšanas stilistikā, līdz 1971. gadā tā nostabilizējas kā progresīvā roka vienība. Grupas skaņdarbos saplūst roka, džeza un klasiskās mūzikas ietekmes, taču apvienībai parasti izdodas saglabāt melodisku skanējumu, ko īpaši rotā Manfrēda savdabīgā sintezatoru spēle. Repertuārā netrūkst oriģinālkompozīciju, taču būtiska loma tiek pievērsta arī kaverversijām, īpaši Boba Dilana sacerējumiem.

Mūzikas festivāls „Live Fest” šogad notiks pirmo reizi un tā organizētāji nākotnē mūzikas festivālu plāno izvērst par gadskārtēju pasākumu, kas vairāku dienu garumā norisinātos gan Rīgā, gan Jūrmalā.

Biļešu cenas: Ls 10 -30 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.livemusicagency.lv .

„Mafred Mann’s Earth Band”: „Blinded by the Light” (1975. gads)

6. Rīgā uzstāsies ASV koris „Chicago Master Singers”

Svētdien, 1. jūlijā, pulksten 12.00 Rīgas Domā un pirmdien, 2. jūlijā, pulksten 19.00 Pēterbaznīcā ar dažādu tautu komponistu melodijām uzstāsies jauktais koris „Chicago Master Singers” no ASV.

Koncertā būs dzirdamas Krievijas, ASV un Baltijas valstu komponistu radītās un aranžētās dziesmas. Klausītājus priecēs Pētera Čaikovska, Sergeja Rahmaņinova, Pāvela Česnokova un citu autoru skaņdarbi. Savukārt Latvija tajā izskanēs ar Pētera Vaska 1991. gadā komponēto „Pater Noster” un starptautiski atzītā komponista Ērika Ešenvalda aranžēto skaņdarbu „Amazing Grace”.

Ērika Ešenvalda aranžētās „Amazing Grace” dziesmas teksta autors ir Londonā dzimušais Džons Ņūtons. Tā tika sarakstīta 1772. gadā, pirmo reizi to atskaņoja Jaungada dievkalpojumā 1773. gadā, un kopš tā laika šo dziesmu dzied miljoniem cilvēku visā pasaulē. „Tas ir stāsts par cilvēka atgriešanos pie Dieva,” par „Amazing Grace” saka Ēriks Ešenvalds. Skaņdarba aranžējumu viņš sakomponēja 2004. gadā, bet tikai 2006. gadā tas piedzīvoja pirmatskaņojumu kora „Kamēr...” izpildījumā un pēc tam strauji nokļuva arī citu koru repertuāros visā pasaulē. Mākslinieks priecājas, ka koris „Chicago Master Singers” šo dziesmu ir iekļāvis savā koncerttūres repertuārā un mēros tik tālu ceļu, lai priecētu klausītājus Latvijā.

Čikāgas jauktais koris „Chicago Master Singers” izveidots 1979. gadā un līdz šai dienai piedzīvojis ievērojamu attīstību un ieguvis popularitāti visā pasaulē. Pašlaik korī ir 140 dalībnieku. Kopš 1989. gada kora muzikālais vadītājs ir Alans Hīteringtons, kurš ir arī nominēts kā 2005. gada labākais Ilionaisas štata kordiriģents.

Koncertu apmeklējums ir bez maksas. Sīkāk internetā: www.chicagomastersingers.org.

7. Marhils un draugi Mārcienā

Sestdien, 30. jūnijā, pulksten 18.00 Mārcienas muižā notiks Latvijas talantu vasaras projekta „Satikšanās mūzikā” noslēguma koncerts, kurā piedalīsies populāri solisti un talantīgākie Latvijas jaunie izpildītāji.

Satikšanās gaidāma koncertprogrammā „Marhils un draugi”, kurā galvenokārt skanēs komponista Ulda Marhileviča dziesmas, tās izpildīs īpašie viesi Zigfrīds Muktupāvels, Antra Stafecka, Veronika Plotņikova, Ginta Krievkalna, Ivo Fomins, kā arī talantīgi bērni un jaunieši no visas Latvijas. Koncertā uz skatuves kāps vairāk kā 50 izpildītāji no Rīgas, Liepājas, Rēzeknes, Madonas, Kuldīgas, Jelgavas un daudzām citām Latvijas pilsētām.

Tajā gaidāmi īpaši muzikāli pārsteigumi un pat pirmatskaņojumi, kas aizkustinās ikvienu. Koncerta radošā darba grupa režisoru, horeogrāfu un vokālo pedagogu sastāvā strādā Edgara Kramiņa vadībā.

Skanējums dzīvajā izpildījumā tiks nodrošināts ar grupas „Remix” piedalīšanos, pie klavierēm būs pats komponists Uldis Marhilevičs.

Biļešu cenas: Ls 3 („Biļešu paradīzes” tīklā) un Ls 4 (pasākuma dienā).

Elmārs Barkāns/Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva, Aigars Hibneris, Rojs Maizītis, Lita Krone/LETA