"airBaltic" pārliecinājies par pārējo "Bombardier Q400" lidmašīnu drošumu
Pārējās šī tipa lidmašīnas ir drošas, secināts pārbaudē.
Sabiedrība
2016. gada 20. septembris, 10:31

"airBaltic" pārliecinājies par pārējo "Bombardier Q400" lidmašīnu drošumu

Jauns.lv

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" pēc incidenta nedēļas nogalē pārbaudījusi pārējās "Bombardier Q400" lidmašīnas, pārliecinoties par to drošumu, aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags.

Vienlaikus viņš norādīja, ka patlaban "airBaltic" gatavo programmu padziļinātām flotes pārbaudēm.

Savukārt "Bombardier Q400" lidmašīna, kura nedēļas nogalē bija spiesta veikt ārkārtas nosēšanos lidostā "Rīga" bojātas priekšējās šasijas dēļ, nodota izmeklētāju rīcībā. Izmeklēšanu vada Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs.

Runājot par pasažieriem, kuru ceļojumu plānus ietekmēja aizvadītās nedēļas nogales incidents, Vanags norādīja, ka "airBaltic" parūpējās par saviem pasažieriem, kompensējot viesnīcu izdevumus, piedāvājot alternatīvas iespējas galamērķu sasniegšanai, kā arī atmaksāja naudu, ja cilvēki to vēlējās. Aviokompānija katra pasažiera pretenzijas izskata individuāli.

Vienlaikus viņš pauda, ka aviokompānija var parūpēties tikai par saviem pasažieriem. Savukārt kompensācija, kas izriet no Monreālas konvencijas un Eiropas Parlamenta un Padomes regulas saistībā ar iekāpšanas atteikumu un lidojumu atcelšanu vai ilgu kavēšanos, "airBaltic" ieskatā ietekmētajiem pasažieriem nepienākas tāpēc, ka cilvēku ceļojumu plānus ietekmēja ārkārtēji apstākļi - lidmašīnas ārkārtas nosēšanās. "Šobrīd gan "airBaltic" vēl izvairās klasificēt situāciju, izmantojot vienu vai otru juridisku regulas terminu," piebilda uzņēmuma pārstāvis.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka saistībā ar 17.septembrī "airBaltic" lidmašīnas "Bombardier Q400" nosēšanos starptautiskajā lidostā "Rīga" paaugstinātas drošības apstākļos Transporta nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs ir uzsācis izmeklēšanu, lai noskaidrotu notikušā tehnisko iemeslu.

Arī Civilās aviācijas aģentūra turpina darbu saistībā ar aizvadītās nedēļas nogales incidentu. Aģentūra strādā ar tehniskās apkopes informāciju, kā arī sazinās ar Eiropas Aviācijas drošības aģentūru, lai noskaidrotu, vai citviet bijušas līdzīgas situācijas vai arī notikums Rīgas lidostā bijis izolēts incidents.

Tāpat vēstīts, ka starptautiskās lidostas "Rīga" skrejceļš 17.septembrī tika slēgts, jo tehnisku iemeslu dēļ "airBaltic" reiss BT641 ar lidmašīnu "Bombardier Q400 NextGen" no Rīgas uz Cīrihi starptautiskajā lidostā "Rīga" veica nosēšanos paaugstinātas drošības apstākļos. Lidmašīnai bija radušās problēmas ar priekšējo šasiju. Lidmašīnā atradās 63 pasažieri, no tiem divi bija bērni un viens zīdainis, kā arī četri apkalpes locekļi. Neviens lidmašīnas ārkārtas nosēšanās dēļ necieta.

Nenotikušu vai uz citām lidostām novirzītu reisu dēļ tika ietekmēts 1341 "airBaltic" pasažieris.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA