Vecrīgā apskatāma latviešu dzejnieku gleznu galerija. FOTO
Grāmatu namā „Valters un Rapa” atklāta Latvijas kultūrtelpā vēl neierasta izstāde – latviešu dzejnieku portretu galerija viena mākslinieka – Andreja Bovtoviča skatījumā.
Kultūra
2016. gada 20. septembris, 21:29

Vecrīgā apskatāma latviešu dzejnieku gleznu galerija. FOTO

Jauns.lv

Dzejas dienu noskaņās grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvāri 24, Vecrīgā) skatāma gleznotāja Andreja Bovtoviča izstāde, kurā viņš portretējis latviešu literātus. Gleznās redzami gan klasiķi, gan mūsdienu poēti. Gleznu galerija tapusi par godu šī gada Dzejas dienām. Izstāde būs apskatāma līdz 16. oktobrim.

Mākslinieks šovasar strādāja pie latviešu dzejnieku portretu sērijas, kuru tagad nodevis skatītājiem - grāmatu draugiem un grāmatnīcas apmeklētājiem. Portretējamo personāžu izvēle mākslinieka redzes laukā nonākuši pa dažādiem ceļiem, gan no personiskas pazīšanās, gan no „jaunatklājumiem”, kas allaž uzrodas ceļā tādam cilvēkam, kurš meklē.

Šāda literātu portretu sērija mūsu kultūrtelpā ir nebijis notikums, bet, iespējams, ka ne pēdējais, jo mākslinieks sola pie šīs tēmas atgriezties. Šajā ekspozīcijā latviešu literatūras vēsture savijas ar mūsdienām, ar mūsu laikabiedriem, kas satopami ne tikai grāmatās.

Gleznās portretētie ir: Edvīns Raups, Uldis Bērziņš, Amanda Aizpuriete, Andris Bergmanis, Maira Asare, Austra Skujiņa, Aivars Neibarts, Rihards Bargais, Rūta Mežavilka, Kārlis Vērdiņš, Jānis Rokpelnis, Ināra Eglīte, Leons Briedis, Aivars Eipurs, Aleksandrs Čaks, Rainis, Aspazija, Zenta Mauriņa, Ojārs Vācietis, Imants Ziedonis, Vizma Belševica, Fricis Bārda, Eduards Veidenbaums, Rūdolfs Blaumanis, Krišjānis Barons, Jānis Poruks un Anna Brigadere.

 

Šīs izstādes ietvaros grāmatu nams „Valters un Rapa” saņems arī mākslinieka dāvinājumu - grāmatnīcas dibinātāju Artura Valtera un Jāņa Rapas dubultportretu, kas šobrīd jau sagaida veikala apmeklētājus pie centrālās ieejas, Kasjauns.lv informēja izstāžu apvienības „Arkādija” vadītājs Mārtiņš Eglītis.

Gleznotājs Andrejs Bovtovičs dzimis Rīgā 1959. gadā. No 1983. līdz 1993. gadam Latvijas Mākslas akadēmijā apguvis dizainu un glezniecību. 2005. gadā ieguvis bakalaura grādu biznesa administrācijas specialitātē Rīgas starptautiskajā biznesa administrācijas augstskolā.

Mākslinieks strādā glezniecības un grafikas tehnikās, regulāri piedalās izstādēs gan Latvijā, gan ārpus tās. Strādājis arī kā grāmatu ilustrators - grafiķis. Glezniecībā mākslinieks ir ražīgs ainavists, nereti darbos jaušams ironisks skatījums, neparasti skatu punkti un situācijas, kuras latviešu glezniecībā risina vien retais mākslinieks. Gleznotājam svarīgas cilvēku attiecības, kas bieži redzamas koloristiski spilgtajos audeklos. Mākslinieks glezno daudz, aizrautīgi un vienmēr meklē risinājumus tehniski sarežģītiem paņēmieniem. Kaut arī ierastais darba materiāls ir akrils, nereti gribas to nosaukt par autortehniku, jo krāsa klājas neparasti, arī gleznu krāszieds ir Andreja Bovtoviča raksturīga liecība.

Elmārs Barkāns/Foto: Mārtiņš Eglītis